characters characters

Rosul unghiilor la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 iulie 2014    |   2528 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/chefranden/253675985


Rosul unghiilor este unul dintre cele mai comune obiceiuri ce afecteaza o treime din copii si adolescenti. Ticurile dispar de multe ori in mod natural, insa unii copii pot pastra acest obicei si la varsta adulta. Deoarece poate afecta sanatatea copilului si poate avea efecte asupra aspectului mainilor sale, multi parinti isi doresc sa il ajute pe copil sa renunte la acest comportament. Citeste mai multe despre acest subiect in continuare.


De ce isi rod copiii unghiile?

  • Totul incepe de la reflexul copiilor mici de a-si baga mana in gura atunci cand sunt bebelusi pentru ca le ofera o stare de confort si ii linisteste.
  • Rosul unghiilor este un comportament care ii linisteste pe unii copii, are rolul de a reduce stresul sau plictiseala. Ulterior, copiii recurg la el pur si simplu din obisnuinta.
  • Deseori a roade unghiile e un comportament observat de copil in familie si preluat prin imitare (si alte persoane fac acelasi lucru).
  • Rosul unghiilor apare in situatii in care mainile nu sunt ocupate: cand se uita la televizor, in timp ce citesc, cand stau in banca ori cand merg cu masina.
  • Rosul unghiilor apare si la persoanele care au tendinte obsesiv-compulsive (repetarea unor comportamente cu scopul de a reduce anxietatea: spalarea repetata pe maini, verificarea usii daca este incuiata etc.).

Asadar, copiii supusi unor situatii stresante sau cu o personalitate anxioasa, care se ingrijoreaza usor, pot dezvolta acest comportament.


Rosul unghiilor poate fi daunator pentru copii?

Atunci cand copiii isi baga degetele in gura dupa ce au atins diverse obiecte, microbii intra in organism mult mai usor. Imagineaza-ti un copil care a atins diverse jucarii, s-a jucat pe afara cu mingea si ulterior isi baga degetele in gura. Un alt lucru care se poate intampla este infectarea degetelor, tinand cont ca uneori copiii isi musca din greseala pielita din jurul unghiilor sau chiar degetele. Microbii deja existenti la suprafata pielii vor patrunde mai usor intr-o rana deschisa si astfel apar infectii.

In plus, acest obicei poate duce la unghii inestetice si poate provoca leziuni ale dintilor frontali (smaltul poate fi afectat din cauza acestui comportament).


Cum pot fi ajutati copiii care isi rod unghiile?

1. Cauta sa intelegi care este motivul ce sta la baza acestui comportament. Se simte stresat? Traieste un nivel ridicat de anxietate? Se plictiseste? Incearca sa se autopedepseasca pentru ceva?

2. Invata-l pe copil modalitati mai eficiente de a face fata stresului (da, si copiii de varste mici pot fi stresati, din pacate): practicarea unui sport, petrecerea timpului in natura, discutiile cu persoanele apropiate despre lucrurile care il supara sau sperie

3. Incearca sa nu il obligi sa renunte la acest obicei fiindca vei provoca un nivel mai ridicat de stres.

4. Empatizeaza cu copilul tau: povesteste-i despre un comportament pe care si tu l-ai avut si care era la fel de daunator

5. Explica-i de ce ar fi bine sa inceteze acest comportament si atunci cand copilul da semne ca ar vrea sa inceteze acest obicei, discuta cu el despre cum il poti ajuta, daca vrea sa ii atragi atentia atunci cand incepe sa le roada, daca are nevoie de sugestii sau de ajutor.

6. Pastreaza mainile copilului curate si unghiile taiate, astfel vei reduce mult din tendinta lui de a le roade

7. Cauta activitati care sa ii tina mainile ocupate cu rolul de a-i distrage atentia.


Cand este rosul unghiilor un comportament ce ar trebui sa iti ridice semne de intrebare?

Daca acest comportament se intampla foarte frecvent si din ce in ce mai intens, poate intra in categoria ticurilor si poate fi un semn al tulburarii obsesiv-compulsive. In plus, daca a adoptat acest comportament ca metoda de a se elibera de anxietate, ar fi bine sa ceri ajutorul unui psiholog pentru a-l ajuta sa depaseasca problema intr-un mod mai sanatos.


Ca intotdeauna cand e vorba de renuntarea la un obicei, este nevoie de timp si de rabdare pentru a reusi. Asadar, fii alaturi de copilul tau si ai incredere ca va depasi intr-un final aceasta problema. Copilul tau a avut aceasta problema?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe