characters characters

Ritualuri care sunt importante pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 ianuarie 2018    |   7399 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

ritualuri parinte copil
Ritualurile in familie sunt activitati la care participa cel putin doi membri ai familiei, care au o semnificatie emotionala pentru toti cei implicati si care definesc rolul de membru al familiei. Spre deosebire de rutine, care au un rol instrumental (faciliteaza indeplinirea unui scop: de exemplu, rutina de dimineata ii ajuta pe copii sa se pregateasca pentru scoala), ritualurile au ca rol principal apropierea dintre membrii familiei.

Ritualurile de familie sunt asociate cu dezvoltarea socio-emotionala si cognitiva armonioasa a copilului, atunci cand ritualurile de familie presupun comunicarea eficienta intre membrii familiei. De exemplu, mesele luate in familie sunt asociate cu un vocabular mai dezvoltat al copilului si cu abilitati mai avansate de comunicare si de intelegere a limbajului.

Citeste si alte materiale despre ritualurile in familie:


Intrebarea de seara


Ritualurile familiei mele

Iata care sunt 10 ritualuri care conteaza foarte mult pentru copii, pe care le poti adopta si tu in familia ta:

Plimbarile de dupa amiaza: parinte si copil. Poate ca nu reusesti in fiecare zi sa iesi la plimbare cu copilul tau, insa asigura-te ca cel putin o data pe saptamana sa faci asta. In weekend ai cele mai mari sanse sa gasesti timp dupa masa pentru o plimbare cu cel mic sau cea mica. Plimbarea ajuta atat corpul, cat si mintea copilului, iar faptul ca aveti cateva zeci de minute doar pentru voi va ajuta sa intariti legatura care exista intre voi. In plus, cu siguranta copilul tau isi va aminti cu drag de acest ritual si de timpul pe care i l-ai dedicat doar lui.

Gatitul impreuna. Fie ca e vorba despre fursecuri pe care le faceti impreuna sau taiatul legumelorpentru supa, gatitul poate deveni un ritual pentru tine si copilul tau. Poate ca e obositor in fiecare zi, insa o data pe saptamana poti imparti bucataria cu copilul tau. Pe langa faptul ca fiul sau fiica ta isi va dezvolta abilitati motrice si cunostinte despre alimentatia sanatoasa, gatitul impreuna poate fi distractiv si relaxant.

Ingrijiti un animal de companie. Un alt moment special pentru copil poate fi ingrijirea animalului de companie. Acest ritual are rolul de a-l responsabiliza. A da copilului o sarcina, oricat de mica ar fi ea, il poate ajuta sa isi creasca increderea in sine, sa isi dezvolte spiritul empatic si independenta. Poate fi vorba de cateva minute in care periati animalul de companie sau il plimbati in jurul blocului.

Ceaiul de la ora 5. Desi nu suntem in Anglia, ritualul ceaiului sau a ciocolatei calde, ar putea sa aduca un moment de relaxare si comunicare si in casa ta. Alegeti impreuna un moment al zilei in care sa aveti timp pentru a sta impreuna si a savura o ceasca de ceai.

Jocuri de societate. Copiilor le plac jocurile si mai ales cand au putina competitie. Fie ca organizati o seara de jocuri impreuna sau alegeti sa va petreceti diminetile de weekend jucandu-va remi, carti, piticot sau alte jocuri, astfel de ritualuri inseamna mult pentru copii. Prin joc copiii invata o multime de lucruri despre viata adultilor si isi dezvolta abilitati necesare pe care mai tarziu, le vor transfera in viata de zi cu zi.

Lectura in familie. Se stie deja ca cititul aduce nenumarate beneficii celor mici. Cand cei mici inca nu au invatat sa citeasca, parintii pot citi copiilor povesti. Cand sunt destul de mari incat sa citeasca singuri, parintii pot citi alaturi de copii iar apoi fiecare poate povesti despre ce a citit.

Un alt ritual special pentru copii este atunci cand stau alaturi de parinti si discuta impreuna, seara de seara, ce anume a mers bine pe parcursul zilei si ce a mers prost. In acest mod vei putea sa conturezi gandirea copilului si sa il indrepti spre obiective realiste ajutandu-l sa cunoasca si sa se adapteze mai bine.

Tu ce ritualuri speciale ai impreuna cu copilul tau?

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe