characters characters

Cum negociezi regulile cu copilul tau?

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 aprilie 2010    |   7143 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

A negocia cateva reguli care sa fie aplicate in casa, dar nu numai inseamna a-i comunica copilului tau o parte din asteptarile pe care le ai cu privire la modul in care el se comporta. Copilul tau trebuie sa stie ca exista niste reguli pe care este nevoit sa le respecte oriunde ar fi. Si daca asta nu se intampla de fiecare data, va invata ca exista si niste consecinte carora va fi nevoit sa le faca fata. Cum alegi regulile casei si care ar putea fi acestea?
 
 
Iata cateva sugestii:
1. Alege comportamente simple pe care ai vrea sa le schimbi la copilull tau sau la membrii familiei. De exemplu, atunci cand intra in casa, fiecare se descalta langa usa si numai apoi poate sa paseasca in restul casei. Sau atunci cand vine de la scoala, copilul mananca si isi face mai intai temele pentru casa, dupa care poate sa faca ce vrea el.

2. Dupa ce ai facut o selectare a comportamentelor nedorite ce apar la copilul tau, ierarhizeaza-le. Ce anume te deranjeaza cel mai tare din ceea ce face? Care ar fi comportamentul pe care doresti sa-l schimbi cat se poate de repede?

3. Fa o lista cu astfel de comportamente.
Ai grija insa ca lista sa nu cuprinda mai mult de 5-6 comportamente.

4. Axeaza-te pe ceea ce poate fi schimbat mai usor. Nu te astepta ca, dintr-o data, copilul tau sa se trezeasca singur dimineata si sa-si aleaga hainele cu care sa mearga la scoala, dupa ce s-a obisnuit ani intregi ca tu esti promotorul acestor actiuni. Va lua ceva timp pana cand va intelege ca el este cel care va face aceste lucruri de acum inainte.

5. Dupa ce ai ales aceste comportamente, formuleaza-ti regulile.
Asta inseamna ca este nevoie sa folosesti cat se poate de putine cuvinte. Specifica comportamentul pe care doresti sa-l schimbi. Aminteste si durata temporala (de cand) si in ce context vrei sa apara noul comportament. De exemplu, “Cand te intorci de la scoala te asezi la masa si iei pranzul”, “Dupa ce ai terminat de mancat te ridici de la masa si duci vasele murdare in chiuveta”, “In fiecare seara la ora 21:30 esti in pat pregatit de somn” etc.

6. Permite-i copilului sa participe la stabilirea regulilor casei, in special cele care il privesc in mod direct pe el.
In plus daca ii ceri si lui ajutorul la intocmirea regulilor, va avea un sentiment mai mare de apartenenta la familie si o mai mare motivatie de a le respecta.

7. Regulile gata formulate vor fi specificate fiecarui membru al familiei.
Ideal ar fi sa alegi o seara in care toti sunt acasa, ii aduni "intr-un consiliu de familie" si le enuntati rand pe rand. Cui se adreseaza regula? Cand se aplica? Din ce moment? Care sunt consecintele pe care le va suferi cel ce incalca regulile? La toate acestea intrebari trebuie sa ai deja un raspuns, iar modul in care formulezi regula ar fi bine sa le cuprinda.

Dupa stabilirea regulilor, ai grija sa le amintesti de fiecare data cand ai impresia ca ele sunt incalcate ori cand situatia e de asa natura incat poate duce la nerespectarea regulii. Aplica intotdeauna cand e cazul, consecintele, indiferent de persoana si context. Aplica regulile chiar daca va aflati in vizita la alte persoane, pe strada sau in magazine.
 
Pe langa exemplele de reguli ce se aplica in special la copilul tau, iata si cateva exemple de reguli generale:
1. Foloseste un ton scazut al vocii atunci cand vrei sa comunici ceva unui membru al familiei.
2. Violenta nu este folosita in nicio situatie.
3. Ne tratam reciproc cu respect.
4. Cand suntem pe strada ne comportam civilizat.
5. Folosim respectul pentru fiecare membru al familiei.
6. Fiecare poate sa-si spuna parerea atunci cand se ia o decizie ce poate afecta toti membrii.

Regulile pot fi create in functie de momentul zilei: dimineata, dupa-amiaza, seara, pot fi generale sau specifice unor contexte.

Recomandarile tale

Tu ce reguli ale casei ai implementat in familia ta? Au functionat de la inceput sau ai intampinat dificultati in impunerea lor? Asteptam raspunsurile tale.

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    daian constantinescu    30.01.2012 - 15:24
    sunteti niste noncomformisti si dracu respecta regulele voastre
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    13.09.2010 - 10:27
    Sunt niste reguli foarte frumoase, Barbara.:)Partea cea mai grea cred ca intervine atunci cand copilul incalca regulile sau nu le accepta..
  • Bernad Floare Barbara
    Bernad Floare Barbara    12.09.2010 - 12:03
    Da, am stabilit reguli, Cand erau copiii mai mici au fost reticenti la inceput, insa pe parcurs au reactionat pozitiv. Important este ca aceste reguli sa fie stabilite de comun acord cu toti membrii familiei, apoi trebuie tinut cont neaparat de opinia fiecaruia in parte; astfel pot fi stabilite reguli care sa nu devina o povara ci sa fie o responsabilitate.Reguli generale sau specifice unor contexte:
    -sa ne respectam reciproc
    -sa fim deschisi unii cu altii
    -sa ne ajutam reciproc
    -sa participam la treburile gospodaresti fiecare dupa puterile sale
    -sa spunem adevarul si sa avem curajul sa ne recunoastem greselile
  • geanus
    geanus    23.04.2010 - 15:07
    bun si foarte bun. multumim si mai asteptam . parintesi educator, geanina

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe