characters characters

Relatia dintre parinti si copii

Cum sa o iei de la capat in relatia cu copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 octombrie 2017    |   3267 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

relatia dintre parinti si copii
Ca in orice relatie, este usor ca obisnuinta sa intervina in interactiunile noastre cu cei mici. Apar deseori reactii automate sau tipare pe care le urmam (de exemplu, cedam cerintei copilului daca insista de mai multe ori desi stim ca nu este o alegere buna pe termen lung) si care duc de obicei la aceleasi rezultate (nemultumire, frustrare sau furie de ambele parti). Acest tip de parenting este numit de unii specialist „parenting inconstient” – in sensul de involuntar, aflat in afara controlului nostru constient.

Partea buna este ca asa cum ne-am format obiceiuri mai putin fericite in interactiunea cu copiii, la fel de posibil este sa ne formam si obiceiuri mai bune. Iar schimbarea incepe cu cateva cuvinte magice: „Hai sa mai incercam o data.”

Relatia dintre parinti si copii - cum poate fi imbunatatita


Este important sa iti dai seama ca poti controla doar propriul tau comportament:
asteptandu-le ca doar copilul tau sa isi schimbe comportamentul, nu vei avea multe sanse sa ai o relatie mai buna cu el. Emotiile si comportamentele copilului tau depind si de reactiile tale, ca intr-o reactie in lant.  Asuma-ti responsabilitatea pentru lucrurile pe care le poti face diferit in relatia cu copilul tau.

Observa reactiile tale care il distanteaza pe copilul tau. Incepe prin a identifica situatiile in care te infurii sau in care esti frustrat. Care sunt nevoile care iti sunt incalcate in aceste situatii? Care sunt reactiile tale care te aduc in situatia de a nu-ti implini aceste nevoi? Invata sa comunici nonviolent in aceste situatii.

Dupa conflict, cand sunteti amandoi calmi, incearca o alta abordare. Este suficient sa ii spui doar: „ Imi pare rau ca am tipat la tine, m-am infuriat. Hai sa o luam de la capat./ Hai sa mai incercam o data.”. Concentreaza-te pe felul in care il poti ajuta sa rezolve problema cu care se confrunta sau sa gestioneze emotiile prin care trece. Poti spune „Cum pot sa te ajut pentru ca data viitoare sa iei o nota mai buna/ un calificativ mai bun? Ce putem face impreuna pentru a rezolva aceasta problema?”.  Afla mai multe despre cum potil sa il ajuti pe copil sa gestioneze emotiile dificile.

Desigur ca aceasta metoda nu va avea efecte daca folosesti prea des tehnica „Hai sa mai incercam o data.”: atat tu, cat si copilul tau va puteti pierde increderea si speranta. Pe de alta parte, la inceput este posibil sa iti fie greu sa schimbi felul in care reactionezi la comportamentele copilului tau. In timp insa, cu cat vei anticipa mai bine propriile tale reactii, cu atat mai usor iti va fi sa renunti la vechile tipare de comportament.

Modul in care vorbim cu copiii nostri, atitudinea pe care o avem si asteptarile vizavi de ei, le contureaza modul in care cei mici percep viata de adult si se percep pe sine. Atunci cand ridicam mai mereu tonul si tindem sa mustram copilul pentru toate comportamentele pe care noi le-am evaluat ca fiind gresite, nu il ajutam sa devina mai bun, ci sa se perceapa ca fiind lipsit de valoare.

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:


Vrei sa ai o influenta pozitiva asupra copilului? Pune accentul pe relatia voastra emotionala


Cum sa il asculti mai bine pe copilul tau

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe