characters characters

Relatia dintre parinti si copii

Cum sa te reconectezi cu copilul dupa o zi de lucru

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 iunie 2016    |   7280 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

relatia dintre parinti si copii
Uneori (sau poate de cele mai multe ori) viata de parinte nu e chiar asa cum ti-ai imaginat-o. Acest lucru se intampla deoarece copilul este o fiinta cu nevoi diferite fata de ale tale si pentru satisfacerea carora te vezi nevoit sa iti schimbi tu viata.

Diferentele dintre ceea ce ti-ai imaginat si realitate apar fiindca:

  • teritoriul parintilor este invadat
  • asteptarile tale sunt diferite fata de realitate
  • nevoile personale sunt surclasate de nevoile copilului tau
  • nivelul de oboseala si stres sunt mai ridicate
  • apar neintelegeri in cuplu din cauza problemelor care apar in cresterea si educarea copilului

Toate acestea te fac uneori sa pierzi „conexiunea” cu copilul tau, cu alte cuvinte apropierea si comunicarea autentica dintre voi doi. Aceasta ruptura apare atunci cand unul dintre voi sau amandoi simtiti frustrare, furie, oboseala sau alte emotii care sunt asociate cu agresivitatea sau, dimpotriva apatia si dezinteresul.

Chiar daca stii ca e important sa iti pastrezi echilibrul pentru a mentine pe linia de plutire relatia cu copilul tau, gandirea ta nu mai este rationala, fiind influentata de furtuna emotionala prin care treci. Cand acest lucru se intampla, ai nevoie de modalitati cat mai rapide pentru a te „reconecta”, a reface legatura cu copilul tau. Aceasta este una dintre ideile de baza ale parentingului prin conexiune, care pune accentul pe importanta relatiei dintre copil si parinte.

Cum poti sa te reapropii emotional de copilul tau in momentele dificile?

Dupa ce te-ai calmat, incearca sa comunici cu copilul tau.

Iata cateva fraze pe care poti sa le spui copilului tau:

„Spune-mi ce simti.”

Cerandu-i copilului sa isi descrie emotiile, il poti ajuta sa se detaseze de ele si vei reusi sa il intelegi mai bine. Astfel, poti descoperi cauza neintelegerilor si poti cauta metode prin care sa schimbi lucrurile.

„Vreau sa inteleg ceea ce simti.”

Din nou, punand accent pe emotii, vei putea manifesta empatie pentru ceea ce simte copilul tau. Empatia te va ajuta sa reconstruiesti legatura cu copilul tau.

Atunci cand spui ambele afirmatii de mai sus, asigura-te ca te afli intr-un context in care copilul tau poate comunica nestingherit, ca te-ai pozitionat in fata lui si il privesti direct in ochi.

„Te iubesc chiar si atunci cand esti nervos.”

Copiii au nevoie de iubire neconditionata pentru a fi echilibrati atat fizic, cat si emotional. Poti folosi aceasta fraza ori de cate ori copilul traieste o anumita emotie, inlocuind doar cuvantul „nervos”, cu emotia pe care o simte cel mic.

„E in regula sa te simti suparat.”

Chiar daca supararea copilului tau are la baza un motiv pe care nu il intelegi, este important pentru el sa stie ca are voie sa simta orice emotie. Aceasta este o idee cu care este greu sa fim mereu de acord, mai ales daca la randul nostru suntem furiosi pe copil. Dar cu cat incercam sa ne reprimam emotiile intense, cu atat mai mult va creste intensitatea acestora. Dandu-i voie sa fie furios, trist, revoltat sau frustrat, ii permiti sa isi consume aceste emotii. Desigur, este o diferenta intre a accepta emotiile lui negative si a le incuraja sau stimula. O alta mentiune importanta este ca orice emotie este permisa, dar nu orice comportament.

„Pot sa te imbratisez?”

Atunci cand este trist sau dezamagit, imbratisarea il poate ajuta sa se calmeze. In momentele intense, centrul emotiilor din creier preia controlul asupra comportamentului copilului. De aceea, explicatiile logice atunci cand copilul e speriat, furios sau extrem de trist nu prea au efect.

Imbratisarile favorizeaza eliberarea de substante chimice responsabile cu starea noastra de bine si reduc activitatea centrului emotional.

„Sa luam o pauza impreuna.”

Cand discutia cu cel mic nu merge intr-o directie favorabila si simti ca te cuprinde furia, propune-i sa va opriti. Tehnica respiratiei poate fi practicata in aceste momente, iar nivelul de stres va scadea considerabil.

„Cum te pot ajuta?”

Aceasta intrebare inseamna a te concentra asupra solutiilor si nu asupra emotiilor negative. Chiar daca copilul tau va fi coplesit de emotii negative, simplul fapt de a-i oferi ajutor ii poate imbunatati starea de spirit.

„Putem sa o luam de la capat?”

E o intrebare care ii propune copilului sa reluati discutia, cu mai mult calm si mai multa afectiune. S-ar putea sa nu dea rezultate din prima incercare, dar este o strategie utila si copilului tau. Invatandu-l ca poate relua discutiile dificile atunci cand vrea sa repare o situatie, ii oferi un instrument util de comunicare.

„Imi pare rau pentru...”

Chiar si parintii pot gresi, iar a recunoaste ca ai gresit in fata copilului, il va face sa ii fie mai usor sa recunoasca el atunci cand greseste. A-ti cere scuze in fata copilului nu inseamna a ceda din autoritatea ta de parinte. Inseamna ca ii oferi copilului un model de comportament pentru situatiile in care greseste si ca iti exprimi autentic emotiile.

„Data viitoare vom gasi o solutie mai buna...”

Promisiunea schimbarii modului de a te comporta inseamna a constientiza ca ai gresit in momentul de fata si ai invatat ceva din asta. „Data viitoare vom reusi sa procedam mai bine.”, de exemplu, este o replica prin care il poti orienta si pe copilul tau catre solutii si ii poti incuraja optimismul.

Folosind afirmatiile de mai sus, relatia cu copilul tau se poate imbunatati considerabil, iar conexiunea cu acesta va ramane la fel de puternica indiferent daca sunteti in mijlocul unor situatii tensionate sau a unora foarte placute.

Tu cum te reconectezi cu copilul tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe