characters characters

Opt recomandari pentru o invatare eficienta

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 septembrie 2017    |   4076 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

recomandari pentru invatare eficienta
Te-ai intrebat vreodata de ce copilul tau nu obtine rezultatele cele mai bune la scoala, in ciuda faptului ca incearca sa invete cat mai mult? Pe langa alti factori implicati in procesul de invatare, conteaza foarte mult si strategia de invatare folosita. Nu exista o reteta pentru a invata eficient si rapid, cu rezultate deosebite, care sa functioneze pentru toata lumea, insa exista studii care au aratat care tehnici de invatare sunt mai eficiente si care nu. Iar copiii pot alege dintre acestea cele care li se potrivesc.

Iata cateva sugestii de care poti tine cont atunci cand vrei sa il ajuti pe copil sa invete cat mai eficient:

Invatarea are loc mai usor in pasi mici.

Asa cum atunci cand invata sa cante la un instrument nu va reusi sa invete din prima lectie cum sa cante o melodie intreaga (sau atunci cand invata o poezie, nu o va retine pe toata din prima incercare si va trebui sa repete fiecare strofa in parte), cel mai simplu este ca atunci cand incearca sa invete lucruri noi, sa imparta materialul in bucati mai mici.

Concentrarea atentiei asupra lucrurilor nestiute sau neintelese.

Inainte de recapitularea materiei sau inainte de a invata o lectie, copilul tau poate face o lista cu lucrurile pe care nu le stie sau nu le-a inteles despre subiectul respectiv. Aceasta tehnica ii poate creste motivatia pentru invatare si il pregateste sa fie mai implicat atunci cand invata, lucruri importante pentru o invatare mai eficienta. La final, se poate intoarce la lista cu lucruri nestiute sau  neintelese si le poate bifa pe cele „rezolvate”. Astfel, isi poate evalua si progresul facut in invatare.

Multitaskingul nu functioneaza in invatare.

Secretul invatarii eficienta consta in atentia pe care o dedicam invatarii. De aceea, este recomandabil ca atunci cand copilul tau invata, sa se concentreze asupra unei singure activitati. De exemplu, nu este recomandabil sa incerce sa mentina o conversatie pe internet cu un prieten si sa invete in acelasi timp. Se spune ca atunci cand ne este distrasa atentia de la o activitate, avem nevoie de 25 minute pentru a ne concentra din nou la fel de bine asupra ei.

Scrisul de mana ajuta invatarea mai mult decat notitele pe calculator.

Repetarea informatiilor noi este cea mai eficienta metoda de invatare. Insa repetarea lor in scris este mai eficienta decat repetarea lor cu voce tare. De aceea, ii poti recomanda copilului sa isi noteze sub forma unor schite sau a unor idei principale, lucrurile pe care le-a invatat. Chiar daca dureaza mai mult, este o metoda care asigura un grad ridicat de eficienta a invatarii.

Invata-l sa profite de greseli.

Majoritatea copiilor si adultilor simt frustrare atunci cand gresesc in timp ce invata ceva. Fie ca este vorba de o abilitate nou (un sport nou), fie ca este vorba de informatii teoretice care trebuie retinute, greselile sunt oportunitati de invatare. Retinem mai usor atunci cand greselile ne sunt corectate pe loc. De aceea, recomanda-i copilului ca atunci cand greseste, sa se gandeasca la rationamentul din spatele greselii sale, sa inteleaga rationamentul corect si sa repete actiunea sau informatia corecta.

Ajuta-l sa faca diferenta dintre recunoastere si memorare.

Multi copii considera ca au invatat destul de bine daca recitesc lectia si recunosc informatiile citite. Insa adevarata proba a invatarii este reproducerea informatiilor invatate sau ceea ce numim „repetitie”. Cu alte cuvinte, pentru a se asigura ca a invatat eficient, este nevoie sa poata reproduce informatiile noi (sa le spuna cu voce tare sau sa le scrie pe o foaie de hartie).

Uneori, este mai eficient sa caute informatiile pe care nu si le amintesc.

Atunci cand copiii petrec prea mult timp incercand sa isi aminteasca un concept sau sa rezolve o problema, este posibil sa intre intr-o stare mintala din care nu pot iesi. Recomanda-i copilului sa ia o pauza daca observa ca nu poate gasi o rezolvare pentru o problema sau sa caute informatiile pe care nu si le aminteste (fie in carti, fie pe internet).

Nu in ultimul rand, optimismul ajuta in invatare. Copiii prea stresati nu pot invata eficient pentru ca resursele lor (inteligenta, atentia, memoria si imaginatia) sunt orientate catre sursa stresului (o nota mica, furia unui adult) si nu catre informatiile care trebuie invatate. Pe de alta parte, un nivel minim de stres sau anxietate este util pentru obtinerea de rezultate scolare bune, deoarece au rolul de a activa copiii in momentele in care nu sunt suficient de motivati sa invete sau sa exerseze. Insa un nivel ridicat de stres sau de descurajare vor avea efecte negative asupra invatarii. Asadar, incearca sa incurajezi optimismul si speranta la copilul tau.

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:

Trei tehnici eficiente de invatare


Strategii eficiente de invatare

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe