characters characters

Rabdarea la copii

De ce se plictisesc usor copiii si nu au rabdare

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 noiembrie 2016    |   4479 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

rabdarea la copii
„Copiilor de azi nu le mai sta capul la invatat.” sau „Copiii din ziua de azi nu se mai pot concentra.” sunt cateva din cele mai frecvente replici pe care le auzim zilnic din partea adultilor. Specialistii recunosc ca exista un declin din punct de vedere social, emotional si al functionarii academice, precum si o crestere a problemelor de invatare si a frecventei tulburarilor de sanatate mintala in randul copiilor.

„Copiii intra in mediul scolar fara a fi pregatiti din punct de vedere emotional sa invete, iar la acest lucru contribuie numerosi factori ai stilului de viata pe care il avem cu totii. Se stie ca mediul este cel care ne poate intari sau slabi creierul, fiindca stimulii pot influenta pozitiv activitatea cerebrala sau o pot influenta negativ”, sustin cercetatorii.

Care sunt motivele?

Tehnologia

Folosind in mod excesiv tehnologia pentru a tine copiii ocupati atunci cand nu putem sta cu ei nu facem decat sa orientam dezvoltarea sistemului nervos al copiilor in directia gresita. Asta inseamna ca vor avea probleme de concentrare a atentiei, nu vor reusi sa se angajeze intr-o sarcina daca nu vor sti ca la final vor primi o recompensa si vor dori aceste recompense imediat, fara intarziere. Prin comparatie cu viata reala, cea virtuala oferita de tehnologie inseamna mai mult decat voci umane si grafice sau imagini. Inseamna efecte speciale, informatii multiple in forme atractive, o mare rapiditate cu care apar elemente noi.


Astfel, dupa ore intregi petrecute in mediul virtual, copiilor le este mai greu sa se concentreze atunci cand se afla in clasa fiindca sunt mai putin stimulati decat ca atunci cand au petrecut timp in mediul virtual. Neprimind acelasi grad de stimulare, vor deveni plictisiti foarte repede si nu vor mai fi atenti. Si invatarea va avea de suferit. Tehnologia produce si rupturi emotionale la nivel de familie, mai ales daca si parintii petrec mult timp online, diminuand timpul alocat copiilor. Oricat am dori sa includem tehnologia in predarea la clasa, acest lucru inca nu se poate realiza in toate scolile. De aceea, este mai benefic pentru copil sa isi exerseze capacitatea de concentrare a atentiei si in afara interactiunii cu tehnologia. Acest lucru nu inseamna renuntarea totala la calculator sau alte gadgeturi, ci limitarea interactiunii cu acestea si participarea la experiente diverse si interesante in lumea reala.

Copiii primesc tot ceea ce doresc, in momentul in care doresc

Abilitatea de a amana sau astepta pentru a primi o recompensa este esentiala pentru succesul viitor al copilului tau. Chiar daca parintii au cele mai bune intentii cand vine vorba de copiii lor, a-i face mereu fericiti, indiferent de consecintele pe termen lung, nu va avea efect decat pe termen scurt. A invata sa amane momentul primirii recompensei inseamna a invata sa faci fata stresului. Aceasta abilitate se dezvolta in timp si e importanta pentru functionarea adecvata a copilului in perioada adulta.

Copiii sunt cei care guverneaza lumea

„Copilului meu nu ii plac legumele”, ”Fetita mea nu mai vrea sa se joace cu papusile, ci doar cu telefonul”, „Refuza sa iasa in oras cu noi pentru ca nu ii place restaurantul pe care l-am ales” etc. ”. Copiii de astazi dicteaza destul de mult modul in care parintii isi joaca rolul de parinti. Pentru a nu cadea in aceasta capcana, intreaba-te: „Facem bine ca le oferim tot ceea ce isi doresc daca ceea ce isi doresc nu le face bine?”, spun specialistii. Desigur ca este bine sa respectam copilul, sa ii ascultam dorintele si preferintele, insa la fel de important este sa stim care dorinte si preferinte nu sunt benefice pentru el si sa actionam in consecinta.

Distractie nemasurata

Din dorinta de a-i proteja pe copii de emotii neplacute, parintii fac eforturi astfel incat copiii sa nu se plictiseasca niciodata si sa se simta bine tot timpul. Momentele de plictiseala insa au beneficii pentru copii, le antreneaza creativitatea si le exerseaza abilitatea de a-si concentra atentia. De asemenea, participarea la treburile casnice (gatit, curatenie, rufe) ii ajuta pe copii sa se obisnuiasca si cu acele activitati rutiniere, care nu sunt neaparat placute, dar sunt necesare. Desigur ca toate aceste sarcini pot fi facute intr-o atmosfera placuta, cu bucurie sau umor. Important este insa pentru copii sa se obisnuiasca cu acestea.

Interactiuni sociale limitate.

Atunci cand vorbim de copilaria „de demult”, vizualizam deja grupuri de copii care se joaca de dimineata si pana seara, impreuna. Astazi, joaca s-a mutat in casa, in fata televizorului si a calculatorului. De cele mai multe ori, joaca pe calculator sau timpul petrecut pe internet sunt activitati solitare: copiii sunt singuri cand le realizeaza. Desi vorbim de „socializare online” cand ne referim la comunicarea prin mesagerie instanta din retele sociale online, aceasta nu aduce aceleasi beneficii copiilor ca socializarea reala, fata in fata cu alti copii sau adulti.


Tot tehnologia ii tine prea ocupati pe parinti pentru a mai fi disponibili si a interactiona cu copiii Este usor sa pierzi din vedere ca abilitatile de socializare sunt si ele imbunatatite prin exercitiu, nu se dezvolta in mod „natural” daca cel mic nu are ocazii de interactiune cu alte persoane. Daca iti doresti ca cel mic sa invete sa mearga cu bicicleta, il vei antrena in acest sens, daca iti doresti sa fie mai sociabil, va trebui sa depui efort pentru asta.

Daca esti nemultumit de viata copilului tau, poti face o schimbare. Iata cum:

Limiteaza tehnologia si reconecteaza-te cu copilul tau din punct de vedere emotional. Ofera-i flori,, scrie-i biletele, scoate-l la pranz in oras, jucati-va impreuna etc.

Antreneaza amanarea recompensei. Invata-ti copilul sa astepte, creste timpul gradual dintre „Vreau!” si „Poftim!”. Stabileste ca regula ca, atunci cand luati masa impreuna sau realizati o activitate impreuna, fiecare lasa deoparte tehnologia. Limiteaza recompensele si utilizeaza-le numai atunci cand intr-adevar simti ca merita.

Nu-ti fie teama sa stabilesti limite. Copiii au nevoie de limite pentru a creste fericiti si sanatosi. Realizeaza un orar pentru mese, somn si folosirea gadgeturilor. Gandeste-te la ce anume este bine pentru ei si nu doar la ce anume isi doresc. A fi parinte este o provocare, de aceea ai nevoie de creativitate, rabdare si perseverenta. Chiar daca sunt lucruri care nu plac copilului, incearca sa le faci placute, transformandu-le in joaca sau folosind umorul.

Invata-ti copilul sa faca si activitati de rutina de timpuriu fiindca astfel isi va dezvolta abilitati practice. Chiar daca e vorba de stransul jucariilor, intinsul rufelor, aranjarea patului sau spalatul vaselor, fii creativ si incearca sa asociezi aceste activitati cu ceva distractiv.

Ajuta-ti copilul sa isi dezvolte abilitati sociale. Invata-l ce inseamna sa isi astepte randul, sa imparta, sa piarda sau sa castige, sa faca compromisuri, sa ii complimenteze pe ceilalti, sa spuna „Multumesc” si „Terog”. Multe cadre didactice spun ca aceste abilitati sunt mai importante atunci cand copilul incepe scoala decat daca acesta stie deja sa citeasca sau sa numere.

Specialistii spun ca atunci cand parintii isi schimba modul in care privesc parentingul, se schimba si copiii. Ajuta-ti copilul sa aiba succes in viata intarindu-i si antrenandu-i abilitatile si sistemul de valori.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/jryde/8528401729/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Mara Andreescu
    Mara Andreescu    06.12.2016 - 15:25
    Depinde mult de varsta copilului. Prescolarii se plictisesc repede de unele activitati si este normal, pentru ca au o capacitate redusa de concentrare a atentiei. Dar pe de alta parte, anumite activitati, care le fac placere, ar trebui sa ii mentina atenti si interesati pentru o perioada mai lunga de timp. In general, atunci cand copiii prescolari se plictisesc repede, este bine sa fie lasati sa gaseasca singuri idei de joaca, pentru a invata sa descopere ce le place.
  • Fără foto
    Maria    05.12.2016 - 22:53
    Este un semnal de alarma daca se plictiseste copilul f repede?

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum invata copiii perseverenta
    Cum invata copiii perseverenta
    26 octombrie 2022   

    Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?

  • Pauza de miscare
    Pauza de miscare - cum poate invata copilul tau mai eficient
    22 august 2022   

    Atentia voluntara a copiilor (si a adultilor, de altfel) este limitata si are nevoie de exercitiu pentru a se imbunatati. Cand copiii au dificultati in a se concentra asupra lectiilor sau temelor, o pauza de miscare poate fi de ajutor. Iata cum.

  • Lipsa de atentie la copii
    7 cauze frecvente ale lipsei de atentie la copii
    11 mai 2022   

    7 motive frecvente pentru care copiii au probleme de atentie la scoala sau in activitatile de invatare.

Mai multe