characters characters

Rabdarea la parinti

Cum sa fii un parinte rabdator

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 octombrie 2015    |   4492 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

rabdarea
Cu totii avem o limita cu privire la cat de multe lucruri putem tolera. Asta nu ne face sa fim parinti rai, ci parinti normali. De cate ori nu ti s-a intamplat sa simti ca ai ajuns la capatul rabdarii cand vine vorba de copilul tau?

Rabdarea este ceea ce toti parintii au nevoie, in cantitate uriasa. Pentru multi oameni, a avea rabdare inseamna a fi calm chiar daca copilul tau are comportamente extreme. Inseamna a fi capabil sa iti gestionezi emotiile in asa fel incat sa poti sa raspunzi la ele in moduri cat mai eficiente, in loc sa tipi, sa fii violent ori sa spui lucruri pe care este posibil ca mai tarziu sa le regreti.

Daca privesti lucrurile detasat, iti vei da seama ca de fapt ai nevoie de un plan. Iata cativa pasi pe care daca ii vei urma, vei reusi sa iti cresti abilitatea de a avea rabdare:

Identifica factorii declansatori. Cauta sa descoperi lucrurile si situatiile in care incepi sa iti pierzi rabdarea si momentele in care acest lucru se intampla. La multi dintre noi, aceste momente apar conform unui tipar: se poate intampla dimineata cand esti inca somnoros sau seara cand vii epuizat de la serviciu sau in legatura cu anumite subiecte (teme, ora de culcare, refuzul de a manca al copilului etc).

Observa care iti sunt raspunsurile. In momentele in care iti dai seama ca iti pierzi rabdarea, ia o pauza si observa-te. Ce se intampla cu corpul tau? Ce ganduri apar in astfel de momente? Cum ar trebui sa reactionezi? Toate raspunsurile sunt de fapt ca piese intr-un puzzle. Odata ce le-ai potrivit, imaginea despre tine iti va fi mai clara.

Dezvolta un plan. Pe masura ce ti-ai identificat factorii declansatori , e momentul sa dezvolti „un plan de bataie”.

  • Acesta poate sa includa un plan preliminar, care sa previna momentele in care iti pierzi rabdarea. De exemplu, gandeste-te cum poti sa lasi stresul profesional la birou si sa nu il aduci acasa sau cum te poti relaxa pentru un sfert de ora cand ajungi acasa.
  • Planul de actiune pe moment: in cazul in care simti ca incepi sa iti pierzi rabdarea, cum anume sa reactionezi cel mai eficient si cum sa raspunzi provocarilor copilului.
  • Planul de „de reparare”, cand lucrurile s-au linistit. Cum vei reactiona daca ti-ai pierdut rabdarea fata de copil? Vorbeste cu el despre ce s-a intamplat, explica motivele pentru care ai reactionat astfel si cere-ti scuze daca simti ca este nevoie.

Ai grija de tine. Pentru a-ti mentine rabdarea pe termen indelungat, ai nevoie sa ai grija de tine. Deseori, parintii se pun pe ultimul loc, iar rezultatul este epuizarea. Nu vei putea avea rabdare si calm daca esti obosit tot timpul. De aceea, e nevoie sa iti oferi timp sa faci lucrurile care iti plac, timp pentru tine.

Alte recomandari pentru a avea mai multa rabdare:

  • Asigura-te ca dormi cel putin 7-8 ore pe noapte.
  • Implica-te cu totul intr-o singura activitate si evita intreruperile.
  • Trezeste-te cu 15 minute mai repede decat restul familiei pentru a-ti da timp sa te pregatesti pentru ziua ce urmeaza.

Oricat de ciudat ar parea, a-ti pierde rabdarea poate avea si efecte pozitive in sensul ca te poate ajuta sa recunosti momentele in care nu mai ai resurse pentru a merge mai departe. Este un semnal de alarma pentru momentele de coplesire si supraincarcare pe care organismul ti-l ofera. Atunci cand simti ca iti pierzi rabdarea, este semn ca ai nevoie de o pauza (chiar si de cateva minute). Tu in ce situatii iti pierzi rabdarea cel mai usor?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Maria    15.10.2019 - 10:28
    Foarte bun articolul!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe