characters characters

Psihologia pozitiva si rolul de parinte

Cum te ajuta psihologia pozitiva sa fii un parinte mai bun

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 iunie 2018    |   1955 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

psihologia pozitiva
Psihologia pozitiva este relativ tanara fiind o ramura a psihologiei propusa de Martin Seligman, spre sfarsitul anilor '90, ca o abordare complementara asupra vietii mintale. Daca psihologia traditionala se ocupa de problemele mintala si de solutii pentru acestea, psihologia pozitiva este orientata catre felul in care potentialul uman poate fi pus in valoare si felul in care fericirea poate fi atinsa.


Te-ar putea interesa si:

Educatia pozitiva

Cinci lucruri de care depinde starea de bine a copilului


Psihologia pozitiva

In loc sa caute doar solutii pentru probleme, psihologia pozitiva investigheaza lucrurile care deja functioneaza bine. In loc sa ne invete sa ne concentram asupra punctelor slabe, ne invata sa ne concentram si asupra punctelor forte. Astfel, in timp, psihologia pozitiva a propus si un model teoretic al fericirii si al starii de bine. Este de inteles asadar interesul crescand pentru acest domeniu.


Psihologia pozitiva descrie trei tipuri de viata fericita, pe care oamenii le pot avea, in functie de alegerile pe care le fac:

  • viata bazata pe placere sau hedonism, in care alegerile sunt orientate catre maximizarea emotiilor pozitive si eliminarea, pe cat posibil, a celor negative. Oamenii care aleg aceasta viata au ca principala preocupare distractia, relaxarea si implinirea propriilor nevoi.
  • viata bazata pe implinirea potentialului personal. Cand oamenii se concentreaza in special pe dezvoltarea aptitudinilor si obtinerea performantei, ajung sa traiasca frecvent starea de flux(), lucru care contribuie la starea lor de bine
  • viata bazata pe semnificatie, in care oamrnii isi folosesc propriul potential pentru a se implica in activitati care le exprima valorile morale in care cred. Cand propria activitate si propriile abilitati servesc unui scop mai inalt decat nevoile personale, vorbim despre viata bazata pe semnificatie.

Este nevoie de toate aceste trei componente pentru a putea trai o viata implinita.


Psihologia pozitiva si rolul de parinte


Parentingul pozitiv este un stil de parenting alternativ celui bazat pe pedepse si control, care propune ideea disciplinei prin metode care pun accentul pe iubire, intelegere si empatie in relatia cu cel mic.


Iata cateva principii ale parentingului pozitiv pe care le poti prelua cu usurinta in viata de zi cu zi:

In loc sa pedepsesti comportamentele inadecvate ale copiluui tau, invata-l care sunt comportamentele corecte, arata-i care sunt acestea (fiind un model pentru copilul tau) si da-i ocazia sa le exerseze, chiar si in jocuri de rol, acasa. Cu alte cuvinte, pune accentul pe comportamentele pe care vrei sa le aiba copilul tau, nu pe cele pe care vrei sa le evite. De exemplu, in loc sa spui „Nu-i frumos sa iei jucaria unui copil fara sa i-o ceri.”, poti spune „Uite cum este bine sa faci daca vrei sa imprumuti jucaria unui alt copil.”.

Ofera copilului un mediu in care se simte in siguranta si in care este stimulat. Acasa, atmosfera ar trebui sa fie in general pozitiva, de comunicare deschisa si de toleranta. Greselile copilului sunt considerate de parintii adepti ai parentingului pozitiv drept oportunitati de invatare, iar nevoile si intrebarile copilului sunt respectate.

Ajusteaza-ti asteptarile fata de copilul tau. Asteptarile nerealiste fata de copii sunt de multe ori sursa neintelegerilor dintre parinte si copil, dar si a pedepselor. Mai ales copiii prescolari sunt supraestimati de catre parinti, care se asteapta de la ei sa isi controleze reactiile si comportamentul in situatii in care acest lucru nu este inca fiziologic posibil. Citeste despre dezvoltarea copilului, invata sa raspunzi, nu sa reactionezi la comportamentul copilului si intreaba-te de fiecare data cand un comportament al copilului tau te infurie, daca cel mic este intr-adevar pregatit sa se comporte mai bine.

Acorda atentie propriilor tale nevoi. Rolul de parinte iti consuma multe resurse, de aceea este la fel de important sa ai grija si de tine insuti, nu doar de copil. Cand parintele este fericit, si copilul este fericit.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe