characters characters

Programare Agile – pentru familia ta

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 iulie 2014    |   1461 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/levineforassembly/7946740352


Daca iti amintesti de diminetile in care trebuie sa insisti de cateva ori pentru ca fiecare copil sa fie gata de plecare sau de dupa-amiezile in care faci curat doar tu, iti vei da seama ca o familie fericita este mai intai de toate o familie bine organizata.


Bruce Feiler este unul dintre parintii care crede acest lucru si propune o idee radicala: pentru a face fata stresului pe care il implica viata de familie actuala, aplica metoda Agile. Inspirat de metoda de programare Agile, Feiler prezinta modalitati prin care poti aduce in familia ta flexibilitate, flux de idei, feedback constant si responsabilitate.


Secretul familiilor eficiente consta in organizarea pe grupuri mici a familiei si executarea de sarcini in perioade relativ scurte de timp, cu efort comun. Planificarea, comunicarea, obiectivele pe termen scurt si lung sunt cele care ofera eficienta reala unei familii. Poti realiza aceste obiective apeland la intalnirile saptamanale si zilnice.


Intalniri saptamanale cu toti membrii, sunt organizate de obicei sambata.

Iata un model de tabel utilizat in cadrul intalnirilor saptamanale atunci cand vine vorba de planificarea urmatoarei saptamani:

- pe verticala scrie unul sub celalalt, numele fiecarui membru din familie;

- pe orizontala, deasupra, noteaza urmatoarele: sarcini zilnice si personale, sarcini zilnice comune, sarcini saptamanale personale, sarcini saptamanale comune si responsabilitati ad-hoc;

In ceea ce priveste retrospectiva saptamanii care tocmai s-a incheiat, incercati sa raspundeti la intrebarile:

Ce a mers bine in aceasta saptamana?”

“Ce ar trebui sa imbunatatim in saptamana care vine?”

“Ce ne propunem sa schimbam?”


Pentru a functiona metoda intalnirilor saptamanale, este esential ca acestea sa aiba o limita de timp. De exemplu, nu pot dura mai mult de 10 - 20 de minute. Astfel, veti fi nevoiti sa discutati doar lucrurile importante.


Intalniri zilnice in care sa incercati sa raspundeti impreuna la intrebarile: “Cum a fost ziua ta astazi?”, “Ce anume ai de facut pe maine?”, “Ai nevoie de ajutor?”, “Cine crezi ca merita o recompensa dupa ziua de astazi?” etc.


Discutand problemele comune, gestionand propriile comportamente si incurajandu-i pe copii sa ia parte la procesul de schimbare dintr-o familie se obtine o evolutie pe toate planurile a familiei. Voi cum va organizati in familie?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe