characters characters

Cum sa il convingi pe prescolar sa te asculte

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 august 2016    |   1181 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

mame si prescolari
Prima perioada a copilariei este o etapa de cunoastere nu doar pentru copil, ci si pentru parinti. Fiecare an ce trece vine cu noi provocari si alte seturi de abilitati necesare pentru a face fata personalitatii copilului. Foarte multi parinti descopera cu surprindere ca nu isi pot face prescolarul sa ii asculte, lucru care este de altfel, normal. Insa exista si modalitati mai eficiente prin care parintii pot comunica cu prescolarii astfel incat acestia sa asculte.

Iata cateva strategii pe care le poti folosi pentru a-l convinge pe copil sa te asculte:

Spune-i copilului pe nume.

Acest lucru functioneaza mai ales daca l-ai obisnuit cu diminutive sau prescurtari ale numelui, pentru ca astfel isi da seama ca lucrurile sunt serioase si nu mai e loc de gluma si rasete. Folosindu-i prenumele ii atragi atentia si il ajuti sa inteleaga ca ceea ce vrei sa ii spui este foarte important.

Coboara la nivelul copilului tau.

Atunci cand iti pasa ori spui ceva ce conteaza obisnuiesti sa te uiti in ochii acelei persoane, nu-i asa? La fel ar trebui sa se intample si cand vine vorba de copilul tau. Pentru a te asigura ca esti ascultat sica ti se ofera atentie si s-a inteles ceea ce aveai de spus, coboara la nivelul copilului tau, intoarce-l cu fata spre tine si cauta-i privirea. Apoi spune-i ce ai de spus pe un ton calm si ferm.

Realizeaza contact vizual.

Multi parinti recurg la acest truc: atunci cand esti in public si ceva te deranjeaza la comportamentul copilului tau, e suficient sa ii arunci „acea privire” si va sti despre ce e vorba. Contactul vizual este foarte puternic, iar copilul tau trebuie sa faca diferenta intre acele priviri de dragoste, compasiune, intelegere si cele prin care iti manifesti dezaprobarea.

Foloseste gesturi si expresii faciale.

Desi copiii pot intelege destul de bine ceea ce adultii vor sa transmita, uneori gesturile si expresiile faciale pot clarifica mesajul si imbunatati intelegerea acestuia. Spre exemplu, copilul tau va intelege mai bine ceea ce spui daca si ridici o spranceana si poate dai din cap in semn de dezaprobare, decat daca pur si simplu ai tine o lunga predica despre motivele pentru care nu are voie sa arunce cu fructe pe jos, nu-i asa?

Pastreaza-ti asteptarile la un nivel realist.

Invata sa ai asteptari potrivite varstei si capacitatilor copilului tau. Multi copii sunt neascultatori doar in anumite situatii, de exemplu cand le este foame, sete sau somn, cand sunt in public ori alaturi de persoane pe care nu le plac. Pe de alta parte, este normal ca un prescolar sa nu te asculte de fiecare data: asa descopera lumea si testeaza limitele.

Mentine mesajele scurte si clare.

Atunci cand vrei sa transmiti ceva, asigura-te ca aceste mesaje sunt la obiect. Uneori transmitem prea multe informatii deodata, ceea ce face ca micutului sa ii fie imposibil sa ne urmareasca ori sa tina minte ceea ce am spus.

Foloseste incurajarea in mod eficient.

A folosi incurajarea potrivita este esential pentru relatia cu prescolarii care nu sunt obisnuiti sa asculte. Invata sa descrii acurat ceea ce copilul tau a facut bine de fiecare data, pentru ca cel mic sa tina minte care sunt comportamentele pe care le apreciezi. Poti spune „Ai gasit o cale sa pui toate jucariile la loc si chiar destul de repede.” sau „Ti-ai dus singur farfuria la chiuveta, sa stii ca mi-ai fost de ajutor”. Evita laudele care se refera la calitati ale copilului tau si foloseste mai multe laude care scot in evidenta comportamentele pe care le apreciezi.

Incearca tehnica soptitului.

Atunci cand nimic altceva nu functioneaza, poti incerca un joc. Copiilor le plac secretele, iar atunci cand te cobori la nivelul lui, il privesti in ochi si incepi sa ii spui pe o voce inceata ceea ce vrei sa ii zici, atentia lui va fi si mai mult directionata spre tine. 

Foloseste muzica

Muzica poate imbunatati starea de spirit a copilului, iar uneori poate face ca lucrurile sa nu mai para chiar atat de serioase sau grave. Poti canta regulile pe care vrei ca cel mic sa le urmeze, pentru a te asigura ca ai atentia copilului. Il vei surprinde placut si vei detensiona atmosfera, prevenind astfel o criza de plans sau de nervi.

A face un copil sa te asculte nu este posibil de fiecare data, insa aceste sugestii pot pune bazele unei relatii mai armonioase si mai destinse cu copilul tau. Foloseste-le cu incredere, umor si rabdare :).


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/mateusd/13933098738/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Dinu Dorina    31.08.2016 - 09:28
    Sunt utile aceste articole atat pentru parinti cat si pentru invatatori.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe