characters characters

Perioada adolescentei: intre libertate si control

Cand si cum sa oferi libertate adolescentului

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 martie 2017    |   3348 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

perioada adolescentei
Cand vine vorba de libertatea oferita adolescentului, cel mai probabil vor exista conflicte intre parinte si copil. Copilul va forta limitele si regulile, va cere mereu mai multa libertate, iar parintele va avea retineri in a oferi aceasta libertate, fiind preocupat de siguranta copilului. In ciuda dificultatii de a oferi libertate, de a renunta la control si a da copilului  un grad mai mare de independenta, exista cateva recomandari care pot face viata mai usoara atat parintilor, cat si adolescentilor.

Iata care sunt aceste principii:

Pregatirea pentru libertate incepe inainte de adolescenta.

Odata cu trecerea anilor, copilul tau va avea tot mai putina nevoie de tine. Acest lucru e firesc, mai ales daca iei in considerare faptul ca isi poate indeplini nevoile de baza singur.

Evita neajutorarea invatata, care apare atunci cand parintele face prea multe lucruri in locul copilului, lasa temele pentru acasa sa fie responsabilitatea copilului, nu a ta si incurajeaza increderea in sine a copilului in anii dinaintea adolescentei. Astfel, reduci riscul pentru probleme dificile in perioada adolescentei.

Evita sa intri intr-un cerc vicios

Majoritatea parintilor au asteptari scazute cu privire la ce pot sa faca adolescentii lor, dand nastere la un cerc vicioscare arata astfel:

1. Parintii se asteapta ca adolescentii lor sa nu actioneze prea responsabil sau independent atunci cand e vorba de lucruri serioase.

2. De aceea, parintii nu ofera prea multe posibilitati/situatii/activitati copiilor in care acestia sa poata dovedi ca sunt capabili, sunt responsabili si stiusa ia decizii independent.

3. Adolescentii, ca reactie la refuzul parintilor, cauta sa obtina libertatea in moduri considerate de parinti negative (revolta), in acelasi timp comportandu-se iresponsabil.

4. Parintii se conving astfel ca adolescentii nu sunt suficient de responsabili, intarindu-si asteptarile scazute fata de ei.


Parintii pot avea asteptari scazute fata de adolescentii lor din diverse motive: decizii iresponsabile din trecut ale copilului, nevoia de a-l proteja pe copil de dezamagiri si esecuri, un nivel ridicat de anxietate al parintelui, dificultatea de a accepta pierderile care vin o data cu maturizarea copilului si independenta acestuia (parintele se poate teme de racirea relatiei dintre el si copil).

Este preferabil ca parintii sa identifice motivele pentru care se asteapta ca propriii copii sa se poarte iresponsabil si sa verifice daca acestea sunt valide. Daca in trecut adolescentul tau a luat o decizie mai putin fericita, il poti ajuta sa nu o repete pe viitor daca discuti cu el deschis, descoperind impreuna care sunt solutiile mai bune pe viitor si dandu-i sansa sa dovedeasca faptul ca a inteles si ca poate fi responsabil.

Pe de alta parte, fii pregatit sa fii dezamagit.

Este foarte probabil ca la un moment dat, adolescentul tau sa nu gestioneze bine libertatea pe care i-ai oferit-o. In loc sa eviti cu orice pret aceasta situatie, este preferabil sa fii pregatit emotional sa ii faci fata. Aminteste-ti ca din greseli copiii invata cel mai bine si gaseste resursele pentru a-l ajuta pe copilul tau sa corecteze greseala facuta.

Mai multa libertate vine cu mai multe responsabilitati

Adolescentii au nevoie sa isi formeze o serie de abilitati care ii vor ajuta sa se descurce independent o data cu inceperea facultatii. De la ajutor oferit la gatit, la curatenia in propria camera si spalatul rufelor, adolescentii isi pot asuma mai multe responsabilitati in casa. De asemenea, temele pentru acasa si organizarea timpului pentru studiu ar trebui sa ramana responsabilitatea adolescentului, mai ales in ultimele clase de liceu. Astfel, libertatea mai mare este dublata de responsabilitati, la fel cum va fi si cand vor fi adulti.

Formuleaza asteptarile si regulile cat mai clar

Inainte de a reprosa adolescentului tau ca a venit tarziu acasa, asigura-te ca ai spus clar care este ora la care preferi sa ajunga. De asemenea, daca vrei ca adolescentul tau sa se implice mai mult in curatenie, nu ii reprosa ca nu face acest lucru inainte de a-i spune exact care sunt lucrurile pe care vrei sa le faca si cat de des. In caz contrar, copilul tau va deveni „imun” la predica ta si insistentele tale nu vor avea efect.

Limitele libertatii pot fi mutate – in ambele directii.

Limitele nu sunt permanente. Ele pot fi schimbate, extinse sau reduse. Este important sa fie clar definite, insa pot ramane flexibile si temporare, pentru a raspunde nevoii adolescentului de a evolua.

Atunci cand vrei sa oferi mai multa libertate copilului si nu stii cat anume si cum, aminteste-ti faptul ca:

  • exista limite care trebuie respectate daca tin de siguranta adolescentului
  • poti incepe sa oferi libertate in privinta unor aspecte in care esecul este mai putin semnificativ
  • creste gradual nivelul de autonomie si incredere in copilul tau
  • lasa-l sa se confrunte cu urmarile mai putin fericite atunci cand copilul tau si-a asumat riscuri pe care nu trebuia tinand cont ca i-ai oferit libertate de alegere si decizie
  • porneste tu cu propuneri prin care sa ii arati copilului ca ii oferi mai multa libertate

Intotdeauna cand te afli in impas si nu stii cata libertate ar trebui sa ii oferi copilului tau, tine cont de raspunsurile pe care le ai la urmatoarele intrebari:

  • Cat de matur este copilul meu pentru varsta pe care o are?
  • Cat de matur se comporta prin comparatie cu cei de varsta similara?
  • Ce abilitati si valori ar avea nevoie copilul meu sa isi dezvolte?
  • Ce pot face ca sa imi ajut copilul sa de dezvolte?
  • Ce asteptari am sau ce asteptari ar trebui sa am pentru a-l ajuta sa se maturizeze?

Tine minte ca fiecare adolescent se dezvolta in ritmul sau. Pentru unii copii, nevoia de libertate va creste mai repede, in timp ce altii vor prefera sa „copilareasca” mai mult. Este important sa respecti ritmul copilului si sa ii oferi ceea ce are nevoie.

*Sursa foto: Pixabay.com

examenul tau

Citeste si:

Cand parintii nu isi lasa copiii sa se maturizeze


Zece lucruri care ii indeparteaza pe adolescenti de parintii lor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe