characters characters

Patru nevoi ale copiilor importante pentru o relatie apropiata cu acestia

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 ianuarie 2018    |   5880 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

patru nevoi ale copiilor
Ce vor copiii de la parintii lor? Care sunt asteptarile mai mult sau mai putin constiente care ne conduc relatiile interpersonale? Aceste intrebari sunt importante pentru fiecare dintre noi, indiferent de rolurile sociale pe care le indeplinim.

Poeta Maya Angelou sustine ca exista patru intrebari esentiale pe care toti oamenii le adreseaza in mod inconstient celor cu care intra in contact. Aceste intrebari corespund unor nevoi profund umane: nevoia de a fi vazut, nevoia de a fi apreciat si iubit, nevoia de a fi considerat valoros si nevoia de fi considerat special de catre cei din jur.

Astfel, cele patru intrebari pot fi formulate astfel:

1. Ma vezi?

2. Iti pasa ca sunt aici?

3. Sunt suficient pentru tine sau ai nevoie ca eu sa fiu mai bun in anumite privinte?

4. Pot sa inteleg ca sunt special pentru tine dupa modul in care te uiti la mine?

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Opt nevoi ale copilului pe care acesta nu ti le va spune


Cum sa te reconectezi cu copilul dupa o zi de munca


Aceste intrebari sunt rareori formulate in mod direct in relatiile cu cei din jur, pentru ca de cele mai multe ori nu le constientizam. Insa atunci cand nu primim raspunsuri pozitive la aceste intrebari, incep sa apara probleme in relatiile noastre. Cand copilul incepe sa nu mai coopereze, sa aiba comportamente agresive sau sa devina nelinistit sau deprimat, este momentul sa verifici daca ii indeplinesti cele patru nevoi esentiale.

Indiferent daca e vorba de copii, colegii de munca, partenerul de viata sau oricine din comunitate, cand o persoana te face sa te simti ca esti apreciat, iti ofera de fapt rapunsurile la aceste intrebari.

Cum poti raspunde copilului in mod pozitiv la cele patru intrebari?

Cel mai probabil, nu vei reusi sa indeplinesti copilului aceste nevoi tot timpul, din motive pe care nu le poti controla. In plus, oamenii au o capacitate limitata de a-si concentra atentia asupra prezentului, capacitate pe care tehnicile mindfulness incearca sa o imbunatateasca. De multe ori, gandurile noastre se concentreaza asupra trecutului (decizii mai putin fericite pe care le-am luat, amintiri placute sau neplacute etc.) sau asupra viitorului (ce treburi avem de facut, ce probleme putem intampina).

Insa daca iti vei propune in mod constient sa iti orientezi interactiunea cu copilul tau in functie de aceste patru intrebari, iti vei putea imbunatati relatia cu cel mic. Iata cum poti face acest lucru.

Comunicarea nonverbala transmite in cea mai mare parte raspunsurile la aceste intrebari.

Incearca sa il privesti in ochi mai des pe copilul tau, atunci cand interactionezi cu el. Desi pare o recomandare inutila, este foarte probabil ca in graba programului zilnic incarcat, interactionezi cu copilul tau in mod superficial.

Zambeste-i mai des. Daca il privesti mai atent pe copilul tau, cu siguranta vei avea si tendinta de a-i zambi mai des in mod autentic.

Invata si pune in practica tehnici de relaxare si mindfulness. Cu cat vei invata sa te relaxezi mai usor, cu atat mai mult control vei putea avea asupra atentiei tale.

Pune accentul pe calitatea timpului petrecut impreuna, nu pe cantitatea acestuia. „Timpul de calitate” este o notiune frecvent mentionata in prezent. Calitatea timpului pe care il petreci cu cel mic depinde mai putin de cat de educativa este activitatea pe care o realizati si mai mult de gradul in care sunteti conectati unul la celalalt. Cata atentie ii acorzi si iti acorda, cat de prezent esti in acele momente si cat de relaxat esti alaturi de copilul tau sunt mult mai importante decat intervalul de timp pe care il petreci cu cel mic.

Capacitatea de a fi atent la momentul prezent poate fi exersata, iar inceputul consta in a verifica din cand in cand directia in care iti fug gandurile, atunci cand esti alaturi de copilul tau. Daca observi ca nu iti concentrezi atentia asupra copilului tau, fa un efort voluntar si redirectioneaza atentia catre cel mic :). Desigur ca nu este recomandabil si nici posibil sa fii prezent tot timpul, in toate circumstantele, atunci cand interactionezi cu cel mic. Uneori chiar siguranta copilului necesita ca atentia ta sa nu fie orientata catre el, ci catre alte directii – de exemplu, atunci cand conduci.

In final, iti recomandam un mic experiment. La sfarsitul zilei, intreaba-te daca ai reusit sa raspunzi pozitiv copilului la aceste intrebari.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe