characters characters

Obiceiuri emotionale care ne impiedica sa fim fericiti

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 mai 2018    |   1592 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

obiceiuri emotionale
Emotiile afecteaza deciziile pe care le luam zi de zi. Ne influenteaza relatiile pe care le avem, viata profesionala si pe cea personala, starea de bine individuala, precum si sanatatea fizica.
Studiile arata ca abilitatile emotionale sunt cele care determina cat de mult succes vom avea in viata, avand o importanta mai mare decat coeficientul de inteligenta.


Citeste si alte materiale despre acest subiect:


Patru descoperiri despre fericire

Zece actiuni care aduc fericirea in familie


In ciuda enormei importante pe care emotiile o au in viata noastra, emotiile nu sunt considerate o resursa pe care o putem folosi pentru a ne atinge obiectivele, ci mai degraba ca obstacole pe care trebuie sa le depasim. Oamenii rareori vorbesc despre emotii si multi nu stiu nici cum anume sa le gestioneze. Astfel, chiar si oamenii foarte inteligenti si cu succes tind sa faca greseli din punct de vedere emotional.


Iata trei obiceiuri emotionale care limiteaza fericirea, din perspectiva lui Amy Morin, autoarea cartii „13 Things Mentally Strong People Don't Do” („13 lucrurui pe care nu le fac oamenii puternici”):


Negam propriile emotii


Cand ne accidentam sau avem o boala fizica, nu putem nega ceea ce simtim: durerea, disconfortul si alte simptome fizice care ne afecteaza sunt evidente, atat pentru noi, cat si pentru cei din jur. Cand vine vorba de emotii insa, tindem sa le trecem cu vederea sau sa le inabusim:„Nu sunt nervos!”, „Nu ma intereseaza ce cred ei despre mine” etc.


Cand ne formam un obicei din negarea propriilor emotii, ajungem foarte usor sa nu ne mai cunoastem propriile nevoi si dorinte, sa alegem lucruri care nu ne sunt potrivite si sa actionam impotriva propriilor interese.


Acelasi lucru il invata si copiii cand observa ca parintii isi neaga furia, tristetea, frustrarea sau dezamagirea. Pentru a fi mai fericiti, este important sa ne acceptam trairile emotionale, sa ascultam ce vor sa spuna acestea si sa actionam, daca este posibil, pentru a ne simti mai bine.

Evitam emotiie inconfortabile


Frica, tristetea, rusinea sau dezamagirea sunt cateva dintre emotiile care sunt inconfortabile. Copiii traiesc si ei aceste emotii din plin, la scoala, la locul de joaca sau in alte circumstante. Desigur ca nu este recomandabil sa il impingem pe copil in situatii in care poate experimenta doar acest tip de emotii, insa este important sa il incurajam sa nu le evite, daca acestea ii aduc un lucru pe care si-l doresc. De exemplu, a canta la pian in public poate fi o experienta placuta, dar in acelasi timp infricosatoare si stresanta. Un copil care isi doreste sa studieze serios acest instrument poate fi incurajat sa participe la concursui si concerte, desi acestea il sperie foarte mult. Frica in general ne face sa evitam situatiile noi sau dificile, acestea fiind chiar cele care ne ajuta sa crestem, fie ca suntem copii, fie ca suntem adulti.


De aceea, atat parintii, cat si copiii ar putea sa isi faca un obicei din confruntarea cu situatiile care le trezesc emotii inconfrotabile. Capacitatea de a face fata emotiilor dificile exista in fiecare dintre noi si are nevoie doar de putin antrenament pentru a deveni extrem de eficienta :).


Alergam dupa fericire

Deseori, conditiile obiective in care traim nu sunt cele mai fericite. In asemenea momente, preocuparea de a fi mai fericiti decat suntem poate deveni doar o sursa suplimentara de tristete si de frustrare. Alternativa este sa invatam sa controlam ceea ce sta in controlul nostru, sa facem tot posibilul pentru a schimba o situatie care nu ne multumeste si sa invatam ca o viata traita cu sens nu inseamna doar momente de fericire, ci si momente dificile.
In plus, este important sa ii invatam si pe copiii nostri ca multe obiective care ne pot aduce fericirea pe termen lung presupun sa toleram frustrarea, sa avem autodisciplina si autocontrol.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe