characters characters

„Nu divortez pentru copil”

Scrisoare deschisa pentru parintii care raman impreuna pentru copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 septembrie 2016    |   3655 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

nu divortez pentru copil
Zach Brittle este terapeut de cuplu si fondator al site-ului forBetter.us. Recent, a publicat pe HuffingtonPost o scrisoare deschisa adresata parintilor care aleg sa nu divorteze „de dragul copiilor”. Iata ce spune un terapeut de cuplu cu experienta despre decizia de a nu divorta din dorinta de a proteja copiii de o experienta traumatizanta.

„Unul dintre cele mai frecvente lucruri pe care le aud in cabinet este Nu vrem sa divortam din cauza copiilor. Este o emotie nobila, dar un ratinament gresit. Asa ca iata o scrisoare deschisa catre orice cuplu care s-ar putea sa fie in aceeasi situatie:

Draga cuplu care nu divortezi de dragul copiilor,

Felicitari pentru decizia de a ramane impreuna. Pentru a trece prin hopurile unei relatii de lunga durata e nevoie de perseverenta si un anumit fel de credinta. Sper ca decizia voastra de a ramane impreuna este insotita de alegerea de a aprofunda prietenia voastra, de a gestiona conflictele cu empatie si curaj si de a visa sa imbatraniti impreuna, lasand in urma o mostenire unica sub forma familiei voastre.

De asemenea, aplaud devotamentul fata de copiii vostri. Dorinta de a pune pe primul loc fericirea lor spune multe despre caracterul vostru. Meseria de parinte este dificila, deseori lipsita de recunostinta si stiu ca ai vostri copii vor fi recunoscatori pentru devotamentul vostru.

Dar daca mariajul vostru este in pericol, va rog – va rog - sa nu ramaneti impreuna doar „pentru copii”. Nu faceti copiilor nicio favoare daca, in cel mai bun caz, ii expuneti ambivalentei voastre maritale. In cel mai rau caz, le rapiti ocazia de a invata cum pot mentine adultii relatii sanatoase si complete la bine si la rau.

Fara indoiala, divortul este traumatic pentru orice familie, dar la fel este si a ramane in relatii deconectate din punct de vedere emotional. E. Mavis Heatherington, profesor emerit in Departamentul de Psihologie la UVA si lider in cercetarea despre divort, arata ca: "Atunci cand copiii traiesc in familii in care parintii sunt dispretuitori unul fata de celalalt, nici macar in conflict deschis, ci doar sarcasme si critici subtile care erodeaza stima de sine a partenerului, acest lucru este foarte rau pentru copii."

Heatherington arata ca unul dintre cele mai persistente mituri legate de divort este acela ca pentru copii acesta inseamna mereu o pierdere. De-a lungul a 25 ani de cercetari, a descoperit ca 75-80% dintre copiii parintilor divortati fac fata situatiei suficient de bine si functioneaza normal. A numit acesti copii in mare parte fericiti. Pentru copiii vostri, divortul inseamna sfarsitul unei lumi, nu „al lumii”, dar parintii au ocazia de a construi o noua realitate pentru ei, bazandu-se pe incredibila rezilienta a copiilor.

Robert Emery, un cercetator cunoscut in studiul divortului si copiilor, este un sustinator al ideii de rezilienta a copiilor. „Marea majoritate a copiilor sunt rezilienti. Adevarul este ca, desi ai esuat in casnicie, poti sa ai succes in divort.”

Cheia unui succes de divort, in ceea ce priveste copiii, este stabilirea de limite, oferirea unui model de rezilienta si incurajarea copiilor de a-si trai copilaria.

Limitele se refera la protejarea copiilor de problemele din relatia de cuplu. Este important ca parintii divortati sa stabileasca reguli clare, cu care sunt amandoi de acord, cu privire la disciplina, gestionarea timpului si obligatiile financiare.

Oferirea unui model de rezilienta se refera la faptul ca parintii pot sa ii invete pe copii ca sunt capabili sa treaca peste situatii dificile. Parintii divortati pot transmite copilului ideea ca le este dificil in perioada dupa divort, dar si ca exista modalitati prin care pot face fata problemelor.

A lasa copiii sa fie copii. Copiii se dezvolta frumos atunci cand se pot ocupa de treburile care ii intereseaza pe ei la aceasta varsta: joaca, filme si carti pentru copii, prieteni. Parintii nu ar trebui sa discute in detaliu problemele de cuplu care au dus la divort si nici sa isi exprime, direct sau indirect, dispretul sau resentimentul fata de fostul partener.

In final, autorul scrisorii adauga:

Cuplurile cu probleme au o responsabilitate fata de copii, dar aceasta nu este neaparat de a ramane impreuna de dragul copiilor. De asemenea, pentru a fi mai clar: sper sa ramaneti impreuna. Cu siguranta exista o multime de oameni care vor sa ramaneti impreuna. Dar, asa cum psihoterapeutul William Doherty arata, „literatura de specialitate a ajuns la acest consens: copiilor le este cel mai bine in familii stabile, cu putine conflicte.” Daca familia voastra nu se incadreaza in aceasta categorie si daca in ciuda eforturilor voastre si ale terapeutului vostru, nu puteti sa va reparati relatia, va indemn sa luati in considerare divortul ca o alegere legitima. Este posibil ca un divort de succes sa fie cel mai bun lucru pe care il puteti face „pentru copii”.

Sursa: HuffingtonPost.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/rowenarants/4698314695/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe