characters characters

Ce invata copiii din nefericirea in cuplu a parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 februarie 2017    |   3411 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

nefericirea in cupluCerturile sau discutiile in contradictoriu dintre parinti pot fi pentru copii exemple de comunicare eficienta si rezolvare a conflictelor, atat timp cat acestea raman nonviolente la nivel verbal si fizic, iar parintii isi manifesta afectiunea, atat in timpul, cat si dupa conflict.

Cand conflictele dintre parinti dau nastere la nefericire continua, iar decizia de a ramane impreuna este motivata doar „pentru binele copilului”, copiii risca sa invete lucruri mai putin benefice despre ce inseamna o casnicie sau o familie.

Iata care sunt lucrurile pe care, mai mult sau mai putin direct, copiii le invata din casnicia nefericita a parintilor:

Este in regula sa accepti o situatie care nu te face fericit.

Cand parintii accepta sa traiasca impreuna in ciuda faptului ca nu isi pot rezolva probleme de cuplu, doar pentru ca se tem de schimbarea pe care o presupune divortul, copilul invata ca acest lucru este normal. Mesajul gresit pe care copiii il iau din astfel de relatii este ca o casnicie poate fi o relatie in care nu exista iubire, fericire si respect. Este normalizata astfel alegerea pe termen lung a unei situatii nefericite.

Este normal sa eviti sa comunici cu persoanele apropiate.

Uneori, cuplurile nefericite ajung sa evite comunicarea pentru a nu ajunge la conflicte sau aleg pur si simplu sa se pedepseasca reciproc refuzand sa mai comunice.

Copiii deseori preiau comportamentele parintilor, astfel ca, nu ar fi de mirare ca atunci cand copilul vine acasa de la scoala, sa isi ia farfuria cu mancare si sa se retraga in camera proprie. Astfel, copilul evita imaginea unei casnicii esuate si se inconjoara in camera sa de lucrurile care ii sunt familiare, care ii plac si de prietenii de pe platformele de socializare. In aceasta situatie, copiii invata din comportamentul parintilor ca evitarea poate fi o solutie pentru ca o relatie sa nu se incheie, chiar daca nu aduce fericire si implinire nimanui.

Relatiile de cuplu se repara prin lucruri materiale sau prin nasterea unui copil.

Cand parintii aleg sa evite certurile prin cadouri sau incearca sa se reapropie emotional alegand sa mai faca un copil, aceste solutii nu aduc beneficii decat pe termen scurt. Pe termen lung, problemele raman in fond nerezolvate, iar furia, dispretul si resentimentele se aduna atunci cand rezolvarea autentica a conflictelor este amanata. .. Copilul invata dintr-o astfel de relatie ca lucrurile materiale pot sterge cu buretele unele greseli si probleme.

„Mai bine  de atat nu se poate”.

Aceasta este replica prin care multe cupluri se sonving sa ramana impreuna. Desigur ca nicio relatie nu va fi ferita de conflicte, probleme sau greseli, insa este esential ca partenerii sa fie dispusi sa depuna efort pentru a le depasi, nu doar sa accepte nefericirea adusa de acestea. Copiii crescuti intr-o casnicie nefericita pot ajunge sa creada ca aceasta este maximul de fericire care poate fi asteptat intr-o relatie. Astfel, asteptarile copilului fata de relatii scad, iar la maturitate poate risca sa repete scenariul relatiei parintilor lui.

Este normal sa comunici tipand si strigand.

O astfel de comunicare poate  fi cu usurinta copiata de copil, riscand sa intre frecvent in conflicte cu alti copii sau adulti.

Constientizand felul in care relatia voastra il influenteaza pe copil, puteti gasi motivatia de a incerca sa rezolvati problemele din cuplul vostru. Asa cum copiii risca sa invete lectii mai putin benefice dintr-o casnicie nefericita, la fel de mult castiga din punct de vedere emotional atunci cand parintii au o relatie fericita.

*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos.net


Citeste si:

Cand sunt certurile in cuplu benefice

Cum ii afecteaza pe copii certurile parintilor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Reactiile copiilor la divortul parintilor
    Reactiile copiilor la divortul parintilor
    02 august 2023   

    Principala grija a parintilor care decid sa divorteze este legata deseori de echilibrul emotional al copiilor. Cum se vor adapta cei mici la aceasta schimbare si cum pot fi ajutati sa o depaseasca mai usor? Iata cateva reactii frecvente ale copiilor la divortul parintilor.

  • Mama singura
    Cum se dezvolta copiii crescuti de mame singure
    18 martie 2022   

    Din ce in ce mai multe mame isi cresc copiii singure, fie ca urmare a unei alegeri personale, fie care urmare a separarii sau a pierderii partenerului. Ce spun cercetarile despre dezvoltarea copiilor crescuti de mame singure? In general, acestia evolueaza la fel de bine precum copiii crescuti de ambii parinti.

  • Primul Craciun dupa divort
    Primul Craciun dupa divort. Cum il putem face mai usor pentru copii
    21 decembrie 2021   

    Sarbatorile de iarna pot fi in mod special dificile pentru copiii ai caror parinti au divortat recent. Daca este primul Craciun dupa divort, tristetea, singuratatea, vinovatia si chiar gelozia pot fi emotiile prin care trec atat parintii, cat si copiii, in incercarea de a se adapta la un alt fel de sarbatori.

Mai multe