characters characters

10 modalitati de a creste motivatia pentru invatare

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 aprilie 2018    |   9847 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

motivarea copiilor
Indiferent de factorii care ne influenteaza nivelul de motivatie, exista cateva metode prin care motivatia poate fi crescuta. La varste mai mari, copiii pot sa isi regleze motivatia singuri, deoarece se cunosc mai bine pe ei insisi si inteleg mai bine lumea din jur.

 Iata cateva din cele mai eficiente:

Alegerea unui obiectiv potrivit. Invata-l pe copil sa isi stabileasca obiective ambitioase, dar care pot fi atinse intr-un interval de timp realist. Obiectivele ar trebui sa fie de asemenea precis definite (In loc de „Vreau sa citesc mai mult.”. poate spune „Vreau sa citesc doua carti pe luna.”). De asemenea, recomanda-i copilului sa imparta sarcinile mari in sarcini mai mici. De exemplu, daca trebuie sa realizeze un proiect in trei saptamani, isi poate stabili pentru fiecare saptamana cate o activitate legata de proiect.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Cum il motivam pe copil sa invete


Motivatia intrinseca versus motivatia extrinseca


Intrebarea „De ce fac asta?”. Momentele de oboseala, plictiseala sau lipsa de motivatie sunt inevitabile, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Incurajeaza-l pe copilul tau sa isi aminteasca in asemenea momente care este scopul pe care il urmareste. Poate exercitiile la matematica nu sunt intotdeauna fascinante, dar obiectivul sau este sa participe la olimpiada, unde va avea parte de provocari interesante sau sa intre la un liceu bun, care sa il ajute sa intre la o facultate buna.

Accentul pus pe propriul progres. Ajuta-l pe copilul tau sa isi masoare progresul comparand propriile rezultate din trecut cu cele actuale, nu comparandu-si propriile rezultate cu cele ale altor copii. O modalitate vizuala prin care copilul poate sa isi urmareasca progresul este de asemenea de ajutor in cresterea motivatiei. In acest sens, site-ul educational Scoala Intuitext este un foarte bun instrument de studiu acasa pentru elevii din clasele primare. Astfel, copiii invata sau exerseaza acasa in ritmul propriu, urmaresc de cate ori e nevoie animatiile explicative sau participa virtual la experimente de laborator prin care inteleg diverse fenomene fizice. Folosind un astfel de produs educational, elevii devin autonomi, descopera ca pot studia in mod placut si isi pot urmari evolutia prin rapoartele speciale.

Integrarea intr-un grup de persoane motivate. Starile emotionale se transmit cu usurinta de la un om la altul, iar copiii pot fi si mai usor influentati de grupul social, daca isi doresc sa se integreze in acesta. Asadar, este important sa cunoasca si sa interactioneze cu cat mai multi copii constiinciosi, motivati si entuziasmati.

Alegeri, nu sacrificii. Incercam sa le explicam copiilor ca uneori trebuie sa renunte la activitati mai placute pentru beneficii pe termen lung (de aceea isi fac temele in loc sa se joace toata ziua). Insa a pune problema in acesti termeni poate trezi copilului frustrare si ii poate scadea motivatia. De aceea, incearca sa definesti situatia in termeni de alegeri. „Alegi sa inveti mai mult pentru ca iti doresti sa obtii un rezultat mai bun.”. A renunta la unele activitati in favoarea altora este un lucru natural, deoarece timpul si energia noastra sunt limitate. Spune-i copilului ca aceste alegeri ii apartin, in functie de ce isi doreste sa obtina si il vei ajuta sa devina mai responsabil. Iar pe masura ce va vedea ca alegerile si eforturile sale dau roade, va fi din ce in ce mai motivat sa isi puna in valoare abilitatile si potentialul.

Bucuria. Emotiile pozitive au un rol puternic de motivare, desi multi dintre noi rareori ne gandim la ele atunci cand ne intrebam cum sa il motivam pe copil. Incurajeaza-l pe copil sa descopere propriile motive de bucurie, lucrurile care ii plac sau sursele sale de satisfactie. Poate ii place matematica deoarece ii da o senzatie de claritate si structura sau literatura pentru ca il „transporta” in lumi inedite. Lucrurile care ii aduc bucurie sunt cele care ii pot sustine nivelul de motivatie in sarcinile mai putin interesante si monotone.

Accentul pus pe activitate, nu doar pe rezultat. Nu doar notele sau rezultatele la examene sunt importante, ci si felul in care evolueaza atunci cand invata. Explica-i copilului tau ca atunci cand invata si intelege lucruri noi, devine si mai capabil sa inteleaga alte lucruri sau sa isi formeze alte abilitati. In plus, satisfactia de a intelege si de a face legaturi intre informatii este naturala, iar atunci cand copilul nu este extrem de stresat in privinta rezultatului pe care doreste sa il obtina, se poate bucura de ea.

Pauzele la momentul potrivit. Lipsa motivatiei se poate datora si oboselii saudificultatilor de concentrare a atentiei. Pauzele au un rol important in invatare, contribuind nu doar la refacerea energiei copilului, ci si la consolidarea informatiilor invatate. De aceea, invata-l pe copil tehnici de gestionare a timpului si a energiei.

Senzatia de control asupra deciziilor. Cand copiii simt ca au control asupra lucrurilor pe care le fac, vor fi mult mai motivati sa le realizeze. De aceea, copiii autonomi invata mai bine.Parintii care aleg sa supravegheze copilul tot timpul in care acesta isi face temele sau care controleaza strict programul zilnic al copilului („Incepi cu temele la matematica, apoi faci tema la romana.”) il depriveaza pe copil de ocazia de a-si dezvolta autocontrolul si disciplina, dar si de a se organiza si de a se cunoaste mai bine.

Gestionarea stresului. Prea mult stres il poate face pe copil sa renunte usor sau sa evite anumite activitati, prea putin stres il va mentine intr-o stare de indiferenta fata de invatare. Ajuta-l pe copil sa isi gestioneze stresul si il vei ajuta sa ramana motivat in invatare.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe