characters characters

“Mami si tati nu se cearta, doar discuta”. Cele mai frecvente minciuni pe care le spun parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 iulie 2014    |   1583 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/kwl/2963765719 


“Ne mintim copiii dintr-o multitudine de motive. In principal pentru ca vrem sa ii protejam. Sau pentru ca nu stim intotdeauna raspunsul corect. Si da, uneori pentru ca suntem lenesi. Exista o diferenta intre minciunile spuse copiilor pentru a-i rani si acele mici minciuni nevinovate. Ultimele sunt rezultatul dorintei noastre de a avea grija de puii nostri”, explica un parinte.


Iata care sunt cele mai frecvente astfel de minciuni nevinovate:


“Vom vedea.”

Sa ii dai sperante nejustificate copilului nu este niciodata o idee buna. Daca stii sigur ca nu ii poti oferi ce iti cere, explica-i motivele, spune-i ca ti-ai dori sa ii indeplinesti dorinta si ofera-i alternative, daca acestea exista. Doar asa ti-ai dori si tu sa fii tratat, nu? :)


“Plec fara tine daca ma mai enervezi!”

Este una dintre cele mai problematice minciuni pe care le spun parintii. Copilul are nevoie sa stie ca parintele va fi mereu langa el, orice ar fi, asa ca o asemenea amenintare ii poate trezi frica si neincrederea in tine.


“Mami si tati nu se cearta, doar discuta.”

Poate fi preferabil in situatiile in care copiii va surprind intr-un conflict verbal sa nu incercati sa ii pacaliti, mai ales daca au varste destul de mari. Alternativa este sa ii explicati ca in orice cuplu exista neintelegeri, care pot fi depasite si ca acesta nu este un lucru de care ar trebui sa se teama.


“Banii nu conteaza.”

Desigur, banii nu sunt tot ce conteaza, dar ne influenteaza viata destul de mult, iar copilul tau va intelege acest lucru oricum, mai devreme sau mai tarziu.


“Esti cea mai frumoasa/speciala persoana din lume.”

Desigur, pentru fiecare parinte, propriul copil este cel mai cel:). Insa e bine sa te gandesti de doua ori inainte de a repeta aceasta replica in fata copilului, pentru ca ii vei crea asteptari nerealiste in relatiile cu alte persoane. Frumusetea, caracterul special si orice alte calitati sunt relative, fiecare dintre noi fiind vazut diferit de cei din jur. Asa ca alege sa apreciezi in special calitatile copilului care pot fi imbunatatite prin efort personal (perseverenta, constiinciozitate, organizare etc) si foloseste formulari mai putin absolute atunci cand il evaluezi.


“Mananca tot din farfurie si ai sa cresti mare si ai sa traiesti mult.”

Alternativa ar fi sa ii explici copilului importanta alimentatiei sanatoase si sa nu il fortezi sa manance daca nu are pofta sau nu ii este foame:).


“Daca nu te pedepsim acum, nu vei invata de ce este gresit ce ai facut.”

Unii parinti chiar pot fi convinsi de acest lucru, altii folosesc aceasta replica doar pentru a-si manifesta autoritatea in fata copilului. Oricare ar fi cazul tau, e bine sa iti raspunzi la cateva intrebari inainte de a-l pedepsi pe copil.


“Inca putin si ajungem.”

Ce parinte nu a spus asta cand mai erau doua ore de mers pana la destinatie, doar pentru a calma un copil care isi pierde rabdarea pe bancheta din spate? Pe langa faptul ca e cumva justificata, minciuna este total ineficienta pentru ca nu va dura mult pana cand cel mic isi va da seama ca ai incercat sa il pacalesti si isi va pierde din nou calmul:). Gaseste mai bine idei care sa il tina ocupat pe cel mic atunci cand calatoriti cu masina.


“Atunci cand murim mergem in Rai”.

Daca ii spui acest lucru pornind de la o credinta puternica, nu poate fi considerata o minciuna neaparat, insa daca ii spui asta doar pentru a evita spaima copilului tau, poti lua in considerare si alte variante de raspuns, care sa explice pe intelesul copilului tau fenomenul mortii.


“Nu incerca sa ma minti fiindca intotdeauna stiu cand o faci.”

Daca este destul de mare, copilul oricum nu te va crede, iar daca e suficient de mic sa te creada, oricum nu va spune minciuni foarte serioase:). Asa ca poti renunta din start la aceasta replica:).


“Nu te va durea deloc!”

Adevarul e ca injectiile pot fi dureroase, la fel ca multe alte interventii medicale. Versiunea “Te va durea, dar o sa treaca repede. Poti sa treci prin asta.”e preferabila unei minciuni care il va face pe copil sa nu te mai creada data viitoare cand ii vei spune acest lucru.


Fiecare parinte ajunge la un moment dat sa fie Pinocchio, insa inainte de a apela la minciuna, ar fi mai bine sa analizam si consecintele potentiale asupra copilului. Cu putin efort, putem gasi o modalitate acceptabila de a spune copilului adevarul aproape in orice situatie, astfel incat sa punem in practica noi insine ce le cerem lor: sinceritatea.

Tu ce minciuni nevinovate ai spus copilului?:)

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe