characters characters

Lucrurile care influenteaza atentia copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 septembrie 2014    |   4042 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/wwworks/4195916777


Atentia este unul din subiectele cele mai discutate cand copilul intra in mediul scolar fiindca toate cadrele didactice si parintii, acasa, cauta modalitati prin care sa ii ajute pe copii sa ramana concentrati cat mai mult timp inr-o sarcina data pentru a putea acumula maximul de informatie predat. Exista insa nu doar diferente individuale in ceea ce priveste capacitatea atentionala a copiilor, ci si diversi factori care ii pot ajuta sau impiedica pe copii sa isi concentreze atentia.

Iata care sunt factorii ce afecteaza atentia copilului:

  • Factorul genetic. Unii copii au o capacitate innascuta de a-si concentra atentia mai usor pentru mai mult timp, in functie si de temperament si alte caracteristici ale functionarii personalitatii. Pe masura ce copiii cresc, capacitatea de concentrare a atentiei se imbunatateste.
  • Oboseala. Pentru a functiona intre limitele normale, oamenii au nevoie de cel putin 7-8 ore de somn pe noapte. Lipsa somnului poate cauza iritabilitate, dificultati de concentrare si stari de confuzie. Asadar, daca cel mic are un somn agitat sau obisnuieste sa adoarma tarziu, problemele legate de concentrarea atentiei vor aparea.
  • Tehnologia. Oamenii sunt fascinati de tehnologie si inventii, iar gadget-urile au preluat in mare controlul asupra vietii noastre. Diverse sondaje si studii arata tot mai des ca oamenii tind sa aiba dificultati atentionale din cauza utilizarii excesive a calculatorului, a tabletei si a telefoanelor mobile. Astfel, se pare ca si cei mici au dificultati de a se concentra asupra sarcinilor care nu implica noua tehnologie fiindca nu sunt atat de atrasi de ele. Noutatea si entuziasmul aplicatiilor de pe tableta de exemplu, modeleaza creierul sa raspunda atentional mai repede la situatii in care se folosesc noile tehnologii, mult mai repede decat atunci cand de exemplu, un profesor isi preda materia in clasa.Cauta sa eviti utilizarea in exces a televizorului si a calculatorului, precum si folosirea indelungata a telefonului si tabletei. Daca cel mic e in cautarea unor metode de a se distra, propune-i activitati practice care sa nu implice neaparat folosirea tehnologiei.
  • Starea de sanatate fizica si emotionala. Cand apar probleme de sanatate fizica, atentia este afectata. Ai observat desigur acest lucru si la tine.
  • De asemenea, problemele emotionale ale copilului ii pot afecta negativ capacitatea de concentrare. Conflictele cu colegii de clasa, teama de profesor, anticiparea pedepselor, violenta verbala sau fizica sunt elemente care il pot impiedica pe copil sa se concentreze la ce are de facut. Asadar, evita sa ameninti cu pedepse, pastreaza un ton calm atunci cand vorbesti cu copilul si incurajeaza-l pe copil sa iti vorbeasca despre problemele pe care le intampina la scoala cu alti elevi sau cu cadrele didactice.
  • Stresul. Chiar daca am crede ca doar adultii se streseaza, si copiii traiesc aceasta stare manifestata prin iritabilitate, anxietati, dificultati de concentrare, precum si probleme in luarea deciziilor. Discuta cu copilul tau pentru a-i afla preocuparile si ingrijorarile, invata-l sa isi recunoasca emotiile atat pozitive, cat si negative si cum anume sa le faca fata si invata-l tehnici de relaxare.
  • Mediul familial. Cu cat copilul se simte mai iubit, inteles si protejat, cu atat va reusi sa se concentreze pentru o perioada mai indelungata de timp. Poti mentine si imbunatati acest climat prin momente de intimitate cu copilul tau in care sa faceti ceva impreuna, comunicand deschis cu el.


Cunoscand prezenta acestor factori in viata fiecaruia dintre noi si mai ales in ceea ce-l priveste pe copil, poti lua din timp masurile necesare pentru ca impactul lor sa nu fie foarte mare asupra performantelor sale scolare si a starii sale de bine. Copilul tau se poate concentra cu usurinta atunci cand invata?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Semne ADHD
    Semne care indica ADHD-ul la copii
    21 august 2023   

    Tulburarea de deficit atentional si hiperactivitate, cunoscuta prescurtat ca si ADHD este una din cele mai comune tulburari neurologice intalnite in cazul copiilor.

  • ADHD si problemele de comportament
    ADHD si problemele de comportament
    24 iulie 2023   

    Copiii diagnosticati cu ADHD pot avea probleme nu doar de invatare, ci si de comportament si relationare cu cei din jur.

  • Hiperactivitate
    Hiperactivitatea - cum o recunosti la copilul tau
    04 octombrie 2022   

    Cum iti dai seama ca ai un copil hiperactiv si cand ar trebui sa te ingrijorezi in legatura cu acest lucru? Iata cateva repere legate de capacitatea copiilor de a-si controla miscarile si atentia, in functie de varsta.

Mai multe