characters characters

Lipsa motivatiei la copii

Cand copilul nu are aspiratii

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 ianuarie 2018    |   5956 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

lipsa de motivatie la copii
Atunci cand copiii sunt la gradinita sau in clasele primare, ii incurajam sa aiba vise mari pentru viitorul lor. Deseori ii intrebam „Ce ai vrea sa te faci cand ai sa fii mare?”, ii laudam pentru imaginatia lor bogata si ii incurajam sa lupte pentru ceea ce viseaza sa devina.

In preadolescenta si adolescenta insa, este posibil ca entuziasmul copiilor fata de propriul viitor sa scada considerabil, din diverse motive. In asemenea situatii, parintii raman sa se confrunte fara speranta cu replici ale copiilor la care nu au raspuns, precum „Nu vreau sa fac nimic in viata.” sau „Nu am vise pentru viitorul mereu.”.

Lipsa motivatiei la copii

De ce ajung copiii si adolescentii in aceasta situatie? Exista mai multi factori care contribuie la scaderea motivatiei intrinseci a copiilor.

Atitudinea parintilor fata de viitorul copiilor. Cand copiii cresc si ajung in clasele gimnaziale, multi dintre parinti incep sa aiba o abordare mai realista asupra viselor si aspiratiilor copiilor lor. Ii incurajeaza pe copii sa fie mai practici, sa aleaga profilul si liceul care ii ajuta sa intre la cele mai bune facultati si sa isi construiasca o cariera satisfacatoare din punct de vedere material. In multe cazuri, aceste pareri puternice ale parintilor scad motivatia copiilor, care ajung sa creada ca propriul viitor nu le mai apartine. Cand aspiratiile sau abilitatile copiilor nu sunt luate in seama si incurajate de catre parinti, este natural ca motivatia copiilor sa scada.

Citeste si alte materiale despre motivatie:


Cum il motivezi pe copil sa invete


Motivatia intrinseca si motivatia extrinseca - ce inseamna fiecare


Autocunoastere limitata.
In alte cazuri, copiii nu stiu, pur si simplu, ce le-ar placea sa faca, care le sunt interesele si pentru ce domenii sunt inzestrati cu talente si aptitudini. Din cauza ca inca nu au descoperit ce li se potriveste, pot ajunge la concluzia ca nu li se potriveste nimic si, in consecinta, sa devina descurajati.

Copiii au nevoie sa fie incurajati sa vorbeasca despre visele lor. Au nevoie sa poata discuta despre pasiunile lor in moduri cat mai pline de semnificatie, de aceea, nu ezita sa il intrebi pe copil: care sunt visele tale?.

Ia in considerare aceste intrebari atunci cand discuti cu copilul tau despre visele sale:

  • „Ce ti-ar placea sa fii?”
  • „Ce ti-ar placea sa faci?”
  • „Ce ti-ar placea sa experimentezi?”
  • „Ce anume e important pentru tine ca sa simti ca traiesti?”

Astfel de intrebari aduc cu sine alte intrebari utile de care te poti folosi, precum:

  • „Ce te face fericit?”
  • „Ce te entuziasmeaza?”
  • „Ce te enerveaza?”
  • „Cum poti sa folosesti ceea ce te face fericit, entuziasmat sau nervos pentru a atinge ceea ce doresti sa fii si sa faci?”

Testele psihologice pot oferi de asemenea ajutor copiilor care inca nu stiu ce isi doresc sa faca. Testul Holland de interese poate fi realizat online si poate oferi o directie in care sa se orienteze copilul tau.

Un alt indiciu catre interesele si aptitudinile copilului tau sunt experientele care il captiveaza in totalitate, energizandu-l si creandu-i o stare pozitiva. In psihologie, aceste experiente poarta numele de stari de flux si sunt esentiale pentru nivelul de fericire si pentru dezvoltarea copilului tau.

Esecuri repetate sau probleme legate de increderea in sine. Cand copilul a incercat mai multe activitati si a esuat fara a fi ajutat sa invete din esecuri si sa le depaseasca, poate deveni descurajat si nesigur pe propriile forte. Astfel, se poate forma convingerea ca ce isi doreste sa obtina este prea dificil si ca nu va reusi, iar copilul renunta sa mai incerce. In aceste situatii, atitudinea adultilor este esentiala. Parintii si cadrele didactice il pot incuraja pe copil sa invete din greseli, sa gaseasca modalitati mai eficiente de invatare si surse de informatie care fac mai usoara intelegerea si invatarea. Daca aceasta este situatia copilului tau, este important sa ii explici faptul ca invatarea scolara este de multe ori ineficienta, ca rezultatele scolare nu reflecta intotdeauna capacitatea sa intelectuala si ca, prin metode potrivite de invatare, poate reusi sa inteleaga orice domeniu. Este important sa retii ca esecul la scoala nu inseamna intotdeauna esecul in viata, atunci cand copilul primeste suficient sprijin din partea parintilor pentru a compensa dificultatile de adaptare la scoala.

Problemele de sanatate mintala sunt de asemenea asociate cu lipsa motivatiei. Depresia sau anxietatea sunt exemple de astfel de probleme, care, lasate netratate, pot afecta viitorul copilului tau.

Cum il ajuti pe copil sa isi indeplineasca visele? Vorbeste-i despre:

  • Pregatirea mentala – in care ne informam despre cariera care ne intereseaza, despre etapele pe care trebuie sa le parcurgem si despre resursele de care avem nevoie
  • Pregatirea experientiala – in care ne implicam in activitatile care ne formeaza abilitatile necesare (cursuri, voluntariat, facultate etc.)
  • Pregatirea vizuala – in care ne formam o imagine mintala despre activitatea pe care ne dorim sa o realizam. Uneori, imaginile oamenilor care ne inspira sunt utile pentru a ne mentine nivelul motivatiei ridicat.
  • Pregatirea eroica – citim despre oamenii care deja au atins acelasi vis pe care il urmarim si noi, ii intalnim si comunicam cu ei.
  • Pregatirea fizica – avem grija ca la nivel fizic sa fim in forma, astfel incat sa avem suficienta energie pentru a obtine ce ne dorim.

Calitatea vietii este data de intrebarile pe care ni le adresam. E important sa ii incurajam pe cei mici sa isi puna intrebari, sa fie curiosi, iar atunci cand gasesc raspunsuri sa ii ascultam pentru a-i putea incuraja sa paseasca cu incredere spre indeplinirea propriului lor vis.

*Sursa foto:Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    28 decembrie 2023   

    Fiecare sfarsit de an aduce prilejul de a reflecta la evenimentele, alegerile si rezultatele pe care le-am trait in ultimele 12 luni.

  • 12 trasaturi ale parintilor buni
    12 trasaturi ale parintilor buni
    14 decembrie 2023   

    Toti copiii au nevoie de acelasi lucru: grija, atentie si iubire neconditionata din partea parintilor.

  • Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    12 decembrie 2023   

    In calitate de parinte joci un rol foarte important in conturarea sanatatii emotionale a copilului tau, de aceea e important sa acorzi o mai mare atentie, mesajelor pe care le transmiti la nivel constient, dar mai ales inconstient.

Mai multe