characters characters

Limite si reguli in relatia parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 martie 2018    |   12783 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

limite si reguli pentru copii
Limitele, atat de dorite de parinti si atat de urate de catre copii. Limitele sunt modul parintilor de a-si proteja copiii si de a avea grija de ei. Limitele ii ajuta pe copii fiindca ii invata despre responsabilitate, siguranta, consecinte, respect si reglare emotionala.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Disciplina si pedeapsa


Cum il inveti pe copil sa spuna „Nu”

Cum stabilesti limitele in relatia cu copilul tau?

  • Spui ce te deranjeaza si il incurajezi pe copil sa faca acelasi lucru. De exemplu,  „Nu tipam in casa, pentru ca zgomotul este deranjant pentru noi, dar si pentru vecini.”. De asemenea, invata-l pe copil sa spuna ce il deranjeaza la cei din jur: „Spune-i colegului tau sa nu te mai impinga.”.
  • Spui de ce ai nevoie si il incurajezi pe copil sa faca acelasi lucru. Desi poate parea o incercare lipsita de sorti de izbanda, este benefic pentru familia voastra sa spui: „Am nevoie de odihna/liniste/relaxare.” si sa actionezi in functie de nevoile tale, pe cat posibil.
  • Stabilesti reguli clare, pe care le explici copilului si pe care le respectati cu totii. Fiecare familie are nevoie de reguli diferite, pe care le veti descoperi impreuna pe parcurs. Poate fi vorba de ora de culcare a copiilor, de rutina de dimineata sau de seara, de felurile in care comunicati.
  • Asteapta-te ca limitele sa fie intampinate cu revolta, furie sau tristete. De cele mai multe ori, copiii vor lupta impotriva limitelor si regulilor, insa acest lucru nu inseamna ca ele nu sunt benefice sau ca nu le vor accepta niciodata. Copiii au de fapt nevoie de limite, pentru ca ii invata o multime de lucruri. Iata cateva dintre ele:

Responsabilitatea. Limitele ii invata pe copii ca ei sunt singurii care pot avea control asupra propriului comportament. Pentru ca acest lucru sa se intample, permite copilului sa traiasca consecintele faptelor sale. Permite-i sa intrebe ceea ce isi doreste, sa vorbeasca despre frustrarile si tristetile sale, fara a sari sa ii oferi o mana de ajutor. Frustrarea sau tristetea nu sunt emotii care trebuie evitate cu orice pret. Cand transmitem copilului ideea ca ele nu trebuie sa fie simtite fiindca sunt stari negative, copilul va incepe sa le ascunda, iar in timp vor aparea probleme mai mari. Daca copilul tau isi poate asuma responsabilitatea pentru propriile emotii si nevoi, va invata cum sa le gestioneze. Va invata ca atat esecul, cat si succesul i se datoreaza si va dezvolta un loc al controlului intern.

Siguranta. Inca de la cele mai mici varste, copiii dau semne cand sunt anxiosi sau stresati. In primii ani de viata, copiii spun „Nu!” in mod spontan si natural, atunci cand o situatie nu le place. Pe masura ce cresc, copiii pot sa invete insa sa nu mai spuna „Nu”, din dorinta de a fi acceptati social si de a castiga aprecierea celor din jur. Atunci cand copiii invata sa puna limite in relatiile cu cei din jur, invata si sa spuna „Nu” in situatiile in care ii este pusa in pericol siguranta sau integritatea. Una dintre modalitatile cele mai sigure prin care copilul invata sa stabileasca limite este respectandu-le pe cele ale parintilor lor. Asigura-te ca esti consecvent atunci cand refuzi cererile copilului care incalca anumite limite. De exemplu, atunci cand copilul iti cere o jucarie prea scumpa sau cand insista sa mai fie lasat la televizor noaptea tarziu.

Consecintele. Copiii au nevoie  sa invete sa se orienteze in viata si vor reusi sa faca acest lucru atunci cand invata care sunt consecintele actiunilor lor. Cand alegerile copilului nu ii pun in pericol siguranta, lasa-l sa aleaga si gresit, deoarece greselile sunt ocazii valoroase de invatare.

Respectul. Copiii au nevoie sa isi respecte propriii parinti. Inconsecventa sau cedarea in fata insistentelor sau violentei copilului vor descuraja aparitia respectului fata de parinti.

Toleranta la frustrare. Limitele sunt frustrante, deoarece il pun pe copil in situatia in care nu obtine ce isi doreste. Este esential pentru copil sa invete sa gestioneze aceste emotii, fara a deveni agresivi.

Autocunoasterea. Copiii care sunt pusi in fata limitelor si regulilor parintilor si care au ocazia sa stabileasca la randul lor limite, isi formeaza o imagine de sine mai completa decat acei copii care nu au aceste ocazii. Este benefic pentru sanatatea emotionala a copilului sa simta ca poate face alegeri, ca cei din jur ii respecta limitele (de exemplu, ca cei din jur nu il ating intr-un fel in care nu isi doreste).

A-l invata pe copil despre ce sunt limitele si cum trebuie respectate, dar mai ales de ce, este o provocare imensa. Totusi ofera copilului tau avantajul de a cunoaste cum anume sa isi identifice propriile nevoi si cum sa le satisfaca. Aminteste-ti ca esti modelul pe care il urmeaza copilul tau, asa ca stabilind limite acum, il vei invata sa stabileasca limite la randul lui, astfel incat sa aiba o viata satisfacatoare.


*Sursa foto:Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe