characters characters

Lectii de viata pe care le invata fratii mai mari

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 februarie 2016    |   2241 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

frate mai mare
A fi frate mai mare inseamna o responsabilitate mai mare si o multime de momente in care rabdarea, bunatatea, incredere sunt testate. Dar toate aceste provocari prin care fratii mai mari trec aproape in mod inevitabil aduc cu ele si lectii de viata care ii pot ajuta mai tarziu pe copii.

Iata care sunt lectiile pe care le invata fratii mai mari de la cei mai mici:

Sa faca fata nedreptatilor. Asa cum stiu multi frati mai mari, mezinii scapa mai usor de cearta parintilor sau de pedepse. Indiferent cine incepe cearta sau bataia, indiferent cine a spart ceva sau a rasturnat un obiect, deseori parintii il sanctioneaza doar pe fratele mai mare. Chiar daca e frustrant, din astfel de situatii copiii pot invata sa aduca argumente, sa isi sustina punctul de vedere si mai ales sa protejeze pe cineva mult mai vulnerabil decat ei.

Sa ofere ajutor. Atunci cand cel mai mic din familie are nevoie de ajutor, va cauta consolare si sprijin in fratele mai mare. In astfel de momente, fratele mai mare are ocazia sa isi exerseze capacitatea de empatie si compasiune, intelegand nevoia altora de a primi ajutor.

Sa fie lideri. La joaca sau la scoala, fratele mai mare devine modelul de urmat pentru cel mic. Fratele mai mare ia decizii frecvent, cu autoritatea oferita de varsta si experienta, rezolva probleme, ofera ajutor, negociaza cu parintii si experimenteaza primul diversele schimbari care vin o data cu trecerea timpului. Toate aceste lucruri il ajuta sa isi exerseze abilitatile de comunicare si de initiativa, ajutand la cresterea increderii in sine si la asumarea cu usurinta a rolului de lider.

Sa fie responsabili. Fratii mai mari au deseori in grija fratii mai mici, invatand ce inseamna responsabilitatea. De asemenea, sunt si primii care obtin mai multa libertate din partea parintilor, pe masura ce cresc. Astfel, invata ca libertatea si responsabilitatea merg mana in mana si ambele se castiga, nu se ofera.

Sa castige increderea. Deseori fratii mai mici au nevoie de sfaturi si de o persoana care sa tina mici secrete. Daca relatia dintre copii este apropiata, aceasta persoana va fi in majoritatea cazurilor fratele mai mare. Fratii mai mari invata ca daca nu respecta aceasta incredere, o vor pierde si relatia cu fratii lor mai mici va avea de suferit. Astfel, invata ce inseamna sa fie un bun prieten si cum sa pastreze increderea celor din jur.

Sa nu puna mult pret pe lucrurile marunte. Certurile dintre frati pe haine, accesorii, jucarii sau dulciuri isi pierd din importanta pe masura ce trece timpul. In timp, fratii mai mari invata sa pretuiasca nu obiectele, ci persoanele din jur.

Sa pretuiasca momentele petrecute impreuna. Chiar daca intre frati exista si rivalitate si neintelegeri, in majoritatea cazurilor se creeaza o conexiune deosebita. Certurile devin nesemnificative atunci cand unul are nevoie de celalalt. Amintirile formate in sanul familiei vor ramane intotdeauna drept cele mai pretioase momente.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/marshallfoster/4864117095/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe