characters characters

Jocuri pentru copii cu autism

Cum ne jucam cu un copil cu autism

Propus de: Anca Iurea   |   11 mai 2016    |   7917 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Jocuri pentru copii cu autism
Joaca copiilor cu autism este deseori numita „nepotrivita” pentru ca este diferita fata de joaca copiilor tipici (care au o dezvoltare considerata normala). Ei nu se implica in jocuri simbolice (joaca de-a politistul, de-a reporterul etc.), fac o fixatie asupra unei anumite jucarii sau doar asupra unei anumite parti dintr-o jucarie si, de cele mai multe ori, se joaca cu obiecte care nu sunt neaparat jucarii (vase de bucatarie, sticle etc). Din exterior putem considera ca acest lucru nu reprezinta neaparat o problema. Si atunci, cand si cum ar trebui sa intervenim in joaca lui?

Care este roulul jocului?

Joaca pentru un copil cu autism nu trebuie sa fie diferita fata de joaca unui copil tipic. Si el invata, exploreaza mediul din jurul lui, testeaza si se distreaza, doar ca o face intr-o maniera proprie. Pentru un copil tipic, invartitul rotilor la o masina (ore intregi) poate sa fie o activitate foarte plictisitoare, in timp ce pentru un copil cu autism este de-a dreptul interesanta. Curentii de aer sau particulele de praf dintr-o raza de soare pot fi fascinante pentru el si pot reprezenta bucuria lui in explorarea mediului inconjurator. In acest moment putem interveni si il putem ajuta sa-si redirectioneze atentia catre un joc tipic, menit sa-i aduca tot atata bucurie si stimulare.

Cum invatam sa ne jucam?

Ca si limbajul, joaca reprezinta o abilitate care se dezvolta in mai multe etape.

Joaca senzoriala

La inceput, copiii experimenteaza obiectele cu ajutorul simturilor – le fixeaza cu privirea, le iau in mana, le gusta si le miros, le lovesc de alte suprafete pentru a face zgomot. Acest lucru nu se aplica doar in cazul jucariilor, ei „experimenteza” degete, par, animale sau alimente care pot fi la fel de fascinante, daca nu chiar mai interesante, decat jucariile. Toate aceste elemente fac parte din activitatile de joaca de la inceputul dezvoltarii copilului.

Joaca prin explorare

In urmatoarea etapa copilul va invata functiile si rolul obiectelor. Un ciocan poate fi folosit atat in cazul in care vrem sa batem cuie, dar si cand vrem sa demolam un zid din cuburi, de exemplu. Folosirea obiectelor intr-o maniera ciudata se considera a fi tot joaca prin explorare – se descopera si se aplica functia lor.

jocuri pentru copii cu autism


Jocul simbolic

Acest tip de joc este cel mai dificil pentru un copil cu autism din moment ce se considera ca ei nu pot sa „se prefaca”. Dar aceasta etapa nu se refera doar la jocul simbolic, este etapa in care poate sa-si dea seama ca un obiect poate avea mai multe functii (o perie de par poate fi folosita si ca microfon, o rigla poate sa fie si catapulta).

Cum ajutam un copil cu autism sa se joace?

Carmen Hotar, Psiholog Clinician Specialist, presedintele Asociatei pentru Recuperarea si Integrarea copiilor cu Autism A.R.IC.A. :„Ca si stadiul de ecolalie in limbaj, copiii cu autism pot sa ramana fixati la un anumit stadiu de joaca sau pot sa apara intarzieri in dezvoltarea jocului. De exemplu, sortarea si aranjarea jucariilor reprezinta un pas normal in joaca lor iar pentru unii copii care simt nevoia sa fie totul pus in ordine, aceasta etapa in dezvoltarea jocului poate fi foarte placuta si satisfacatoare. Acest lucru rezulta din comportamentul stereotip precum alinierea masinutelor (in mod normal, copilul tipic o plimba pe covor). Aceasta aliniere este mai degraba un semn de imaturitate, decat o abilitate incorecta in joc. In concluzie: este important sa ne amintim ca o intarziere in aceasta arie de dezvoltare nu inseamna ca ei nu pot sau nu-si vor dezvolta pe viitor abilitatati de joaca mai complexe. Pur si simplu nu au ajuns la stadiul respectiv.”

Iata cateva sfaturi:

Alaturati-va copilului

Aratati-va interesul. Stati pe covor impreuna cu el si aliniati masinute (daca asta face copilul), vorbiti cu el despre ceea ce faceti in acel moment sau inventati un cantec despre acest lucru, practic redirectionand rutina lui intr-un joc functional.

 Uitati tot ceea ce stiati despre jucarii

Incercati sa acceptati lucrurile pe care copilul le considera interesante. Veti incerca in zadar sa-i captati atentia si sa-l faceti sa interactioneze daca nu ii aratati ca respectati item-urile pe care el le foloseste cu placere in joaca. Cum ar putea sa se simta in siguranta si sa inceapa sa exploreze mediul din jur daca  lucrurile pe care ei le considera interesante sunt „gresite”?

Extindeti-le orizontul

Nu ii inlocuiti obiectele preferate, aratati-i noi modalitati de a se juca cu ele. Invatati-l care este functia corecta a obiectului si apoi extindeti catre alte utilizari. In cazul in care unui copil ii place sa sorteze, oferiti-i multe lucruri pe care sa le sorteze si arati-i diferite modalitati de a face acest lucru (sortare dupa marime, culoare, forma).

Copiii cu autism pot sa se joace si se joaca. Daca joaca lor este diferita de cea a copiilor tipici sau daca se joaca cu obiecte ciudate, asta nu inseamna ca sunt disfunctionali. Ca toti copiii, au nevoie de ajutor si incurajare pentru a progresa in joc si pentru a-si dezvolta mai multe abilitati.



Logo Autism Arica“Arica”
este o organizatie non-profit infiintata in noiembrie 2014 care are ca obiect de activitate oferirea de servicii psihologice complete copiilor cu varste cuprinse intre 2 -10 ani cu tulburari din spectrul autist si familiilor acestora. Functioneaza in cadrul Centrului de zi Arica si are in terapie 16 copii afectati.
Intr-un an de cand functionam in acest mod, am reusit sa oferim calitate si un spatiu cat mai accesibil pentru parinti, in centrul Capitalei, asemanator unei gradinite, pregatit pentru a ajuta copiii sa mearga pe drumul normalitatii.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Sindromul Asperger
    Sindromul Asperger – ce inseamna si cum il poti intelege mai bine
    25 septembrie 2019   

    „Boala mintala” sau „dereglare psihica” sunt etichete folosite de multe persoane atunci cand se refera la sindromul Asperger. De ce diagnosticul de tulburare de spectru autist (cum este sindromul Asperger) nu ar trebui folosit pentru a invalida eforturile si capacitatea unei persoane aflam impreuna.

  • Integrarea copiilor cu autism in invatamant
    3 idei pentru integrarea copiilor cu autism in clasa 1
    12 aprilie 2019   

    Esti parinte de copil cu autism? Sau esti cadru didactic? Citeste pana la final si obtine informatii valoroase! Descopera metode simple, utile si la indemana oricui pentru a activa copiii cu autism.

  • Tratament autism
    Abordarea BLUE in autism
    13 septembrie 2018   

    BLUE este o abordare terapeutica utilizata in terapia copiilor cu autism in cadrul Asociatiei AITA, insumand o serie de tehnici si principii din mai multe terapii clasice.

Mai multe