characters characters

Jocuri de interior pentru copii energici

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 ianuarie 2017    |   5157 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

jocuri de interior
Copilul tau e plin de energie si uneori ramai in pana de idei despre cum sa isi foloseasca timpul si ce sa mai faca? Iata cateva idei de activitati care ii vor epuiza energia copilului chiar si in zilele in care nu puteti iesi prea mult afara la joaca.

Iar pentru energia intelectuala a copilului tau, poti lua in considerare intotdeauna activitati si jocuri care il ajuta sa invete lucruri noi sau sa recapituleze materia scolara. Pentru ca invatarea este intotdeauna mai usoara prin joaca, caietele auxiliare Intuitext cuprind exercitii si activitati pentru copii care le imbina pe amandoua. 

Cutia activitatilor senzoriale.

Intr-o cutie mare de carton sau plastic, introdu cat mai multe bucati de materiale de texturi si culori diferite. Poti pune printre si spuma de mare, pietricele, margele sau ate. Acopera cutia si lasa doar un spatiu mic prin care copilul sa isi poata baga doar mana. Atunci cand se plictiseste, ofera-i cutia. Pe masura ce se va chinui sa scoata din cutie toate materialele, va fi surprins de fiecare data de ceea ce gaseste.

Coltul creativitatii.

Aduna intr-o cutie obiecte de care nu mai ai nevoie. Atunci cand copilul tau se plictiseste, propune-i o activitate practica pe care sa o realizeze folosindu-se doar de obiecte reciclate. Poti strange coji de oua, cofrajele de la oua, dopuri de plastic, cutii de conserve, pungi sau hartii de invelit cadouri, chibrituri sau scobitori, orice. Vei ramane surprins de imaginatia copilului tau.

Cursa obstacolelor.

In cazul in care copilul tau se plictiseste, creeaza fara ca el sa vada, o cursa a obstacolelor in casa. Poti lasa indicii in fiecare camera cu activitati pe care le are de facut. La final, cand ajunge la punctul de finish, poti sa ii oferi o recompensa. Spre exemplu o cursa a obstacolelor poate arata astfel: porneste din patul sau, trebuie sa se tarasca pe sub pat, apoi sa faca trei flotari, sa rezolve un labirint pe hartia de pe biroul sau, sa ia obiectul rosu asezat cel mai sus din camera, apoi sa il duca pe hol si sa il puna pe cel mai inalt obiect mobilier, fara a se folosi de vreun scaun ca sa ajunga. Mai poate sari coarda de cinci ori, urmat de mersul piticului pana in bucatarie, unde trebuie sa numere cate linguri sunt in sertar, iar numarul lingurilor va fi acelasi cu numarul sariturilor ca broasca pe care va trebui sa le faca. Taras va ajunge in camera de zi, unde in fata unei oglinzi va trebui sa isi faca portretul si apoi sa numere cate cercuri a desenat. Numarul de cercuri va fi acelasi cu numarul ocolurilor pe care le va face alergand in jurul mesei. Poti continua sau schimba oricand cursa obstacolelor, o poti complica sau simplifica, in functie de varsta si stadiul de dezvoltare al copilului. Desigur, este recomandat sa ai in vedere siguranta copilului si spatiul disponibil in casa pentru a face aceste miscari. La fiecare obiectiv la care trebuie sa ajunga, poti lasa un biletel cu instructiunile care il duc catre urmatoarea destinatie.

Puzzle-uri homemade.

Stiai ca poti sa faci un puzzle dintr-o cutie de cereale goala? Taie-l in cat mai multe bucati, de forme diferite, amesteca-le si apoi cere-i copilului sa refaca imaginea initiala. Te poti folosi si de alte cutii de carton care ti-au ramas in casa sau chiar de coperta unei reviste.

Spectacol de seara.

Copiilor le place sa fie in centrul atentiei astfel ca ii poti propune sa isi imagineze ca organizeaza un spectacol la care va avea si public. Spune-i sa pregateasca spectacolul si sa realizeze repetitii inaitne de a va invita la spectacol. Daca ai mai multi copii, este important sa coopereze toti pentru spectacol. Puteti improviza si o scena si un microfon.

De-a v-ati ascunselea in casa.

Desi este un joc preferat de copii, in aer liber, poate fi jucat si in casa. Dulapurile, sertarele si cele mai ascunse cotloane pot fi ideale pentru acest joc.

Jocuri cu mingi de burete sau baloane.

Daca ai mai multi copii, ii poti incuraja sa foloseasca mingi usoare pentru a se juca sau baloane. Pentru a aduce varietate in joc, pot folosi palete de ping pong pentru a lovi baloanele sau mingea.

Curse de masinute

Daca ai copii pasionati de masinute, ii poti incuraja sa construiasca un traseu pentru masinute in camera lor, folosind in mod creativ banda adeziva, rigle, creioane si alte obiecte.

Jocuri de echilibru.

Poti folosi banda adeziva pentru a trasa pe podea o linie sau un labirint pe care copilul sa isi mentina echilibrul.

Piscina interioara.

In momentul in care faci baie copilului, poti sa il lasi o jumatate de ora sa se joace in apa. Puteti sa va folositi de jucarii in apa, de spuma si chiar de sclipici. Fetitele vor deveni Mica Sirena, iar baietii se pot transforma in scufundatori.

Gatiti impreuna, construiti un cort, deghizati-va, permite-i copilului sa se imbrace in haine de adult si jucati-va impreuna. Toate aceste activitati vor stimula creativitatea copilului si ii vor consuma energia pe care o are. Tu ce alte idei de activitati care sa consume energia copilului ai?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/ylegrand/8525149207/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe