characters characters

Jocuri de miscare pentru copii de 3, 4 si 5 ani

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iulie 2014    |   4876 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/53795104@N00/5899307208


Indiferent daca copilul tau are 3, 4 sau 5 ani trebuie sa stii ca firea lui neastamparata nu se datoreaza dorintei de a te enerva pe tine, ci nevoii sale de miscare si de consumare a energiei specifice varstei. Copiii au nevoie la aceasta varsta de cat mai multe activitati fizice, de aceea, joaca activa este cea mai indicata pentru ei.


De ce au nevoie copiii de jocuri de miscare?

  • Pentru o buna dezvoltare a musculaturii;
  • Pentru a-si dezvolta abilitatile motorii precum: aruncare, prindere, lovire, saritura etc.
  • Pentru o buna functionare a sistemelor circulator si respirator;

Specialistii sustin ca parintii sunt cei care trebuie sa isi indemne si sa-si indrepte copiii spre jocuri de miscare specifice varstei.


Iata care sunt cele mai recomandate jocuri de miscare pentru prescolari:


Dansul: fie ca e vorba de miscari specifice unor dansuri sportive sau de societate sau pur si simplu miscari pe ritmurile preferate de muzica poate fi o buna alternativa pentru copii de a invata sa isi coordoneze miscarile si sa elimine din energia pe care o au.


Plimbarile prin jurul casei, pe strada sau prin parc sunt si ele utile. Puteti alterna mersul pe jos cu sarituri, alergari, un mars sau un mers de genul celor vazute la paradele din oras cu ocazia anumitor spectacole/aniversari. In timp ce va plimbati foloseste povesti, jocuri cu numaratori pentru pasi etc.


Balansari. Fie ca vorbim de o bancuta ingusta pe care trebuie sa mearga tinandu-si echilibrul, pe care sa sara sau sa alerge sau leaganul obisnuit din curtea casei sau din parc, balansul ii ajuta pe copii sa invete sa isi tina echilibrul. Parcurile pentru cei mici sunt dotate cu tot felul de aparate care sunt utile copiilor tocmai pentru ca le dezvolta forta si echilibrul.


Mersul pe bicicleta, trotineta, role sau saritul cu coarda ori la sotron pot fi activitati pe care sa le incluzi in joaca copilului. In plus, daca il insotesti si ii esti partener, acest lucru poate intra si in categoria activitatilor de timp liber de calitate petrecut cu copilul tau.


Jocuri de impingere si tragere. Poti opta pentru jocuri in care se imping vagoanele unui trenulet, masinile sau o funie de care trageti pentru a vedea care dintre voi este mai puternic. La fel si skandenbergul poate fi invatat de cel mic si poate fi chiar distractiv mai ales atunci cand il lasi sa te invinga.


Aruncarea, prinderea si rostogolirea pot fi facute atat folosind obiecte precum mingile, dar si folosind propriul corp. Ai nevoie doar de o saltea si o buna supraveghere in timp ce copilul poate invata cum anume sa se rostogoleasca.



Pe langa aceste activitati mai sunt si altele ce par a fi banale, insa care il pot ajuta foarte mult pe cel mic sa isi dezvolte abilitatile motrice.


Gatitul poate de exemplu sa fie nu doar o activitate distractiva, ci si una prin care sa invete ce inseamna sa strecori, sa invarti cu o paleta in materiale diferite, sa respecti o suprafata (cand pudrezi niste prajituri sau decupezi cu forme un aluat etc.). La fel se intampla si cand alegi boabele de fasole sau cureti orezul.


Tu ce alte activitati si jocuri de miscare folosesti in interactiunea cu copilul tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu