characters characters

Iubirea parintilor si fericirea copiilor

Copiii care se simt iubiti de catre parinti devin adulti fericiti

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 noiembrie 2017    |   8595 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

iubirea parintilor si fericirea copiilor
Iubirea parintilor fata de copiii lor este considerata de multi dintre noi de la sine inteleasa. Insa felul si frecventa cu care parintii isi arata afectiunea fata de copiii lor influenteaza sanatatea emotionala acestora la maturitate. 

Studiile au aratat de-a lungul timpului ca relatia dintre parinte si copil bazata pe caldura aduce o multime de beneficii copiilor. Copiii ai caror parinti le arata afectiune se bucura de:

  • O stima de sine mai ridicata
  • Mai putine probleme emotionale si de comportament
  • O comunicare parinte-copil mai buna
  • Mai bune competente academice
  • Mai putine asocieri cu grupuri de copii cu comportament deviant

Iubirea parintilor este asociata si cu abilitati ridicate ale copiilor de a rezolva problemele cu care se confrunta si cu deschiderea acestora de a folosi sprijinul social atunci cand au nevoie.

Pe de alta parte, copiii care au primit un nivel insuficient de sprijin si afectiune din partea parintilor pot avea sentimente de izolare si alienare sociala, manifestari ostile si agresive fata de cei din jur, stima de sine diminuata si comportamente antisociale si de risc.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:

Iubirea neconditionata versus iubirea conditionata


Zece modalitati prin care arati copilului ca il iubesti


Efectele unei relatii pozitive si afectuoase dintre parinti si copii se se simt pe termen lung. Asftel, cu cat in copilarie, parintii sunt mai afectuosi si mai atenti la nevoile copilului, cu atat acestia vor deveni adulti rezilienti si mai putin anxiosi, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Duke. Studiul a urmarit 500 de copii de la nastere pana cand au ajuns la varsta de 30 ani, inclusiv sub aspectul afectiunii pe care mamele o aratau copiilor. 10% dintre acestea au manifestat un nivel scazut de afectiune, 85% un nivel normal de afectiune si 5 % au arata un nivel foarte ridicat de afectiune fata de copii. Peste 30 ani, copiii observati in cadrul studiului au fost intervievati cu privire la sanatatea lor emotionala. Cei care in copilarie au primit un nivel foarte ridicat de afectiune au avut cele mai mici riscuri de a se simti stresati sau anxiosi, dar si de a se manifesta ostil sau agresiv in interactiunile sociale ori de a avea simptome psihosomatice.

Cercetatorii sustin ca hormonul numit oxitocina este responsabil pentru aceste efecte. Oxitocina este un element chimic eliberat de creier atunci cand persoana se simte iubita si apropiata de alte persoane. Ea ajuta parintii sa relationeze si sa se conecteze ci copiii lor , adaugand un plus de incredere si sprijin intre ei. Aceasta legatura ajuta creierul sa produca si sa foloseasca oxitocina, determinandu-l pe copil sa simta mai multe emotii pozitive.

Asemenea rezultate sunt confirmate si de alte studii, precum cel realizat de UCLA sau de Universitatea Washington din Saint Louis. Pe de alta parte, abuzul emotional asupra copiilor are efecte negative atat asupra sanatatii psihice a copilului, cat si asupra celei fizice.

Cum il poti asigura pe copilul tau ca il iubesti?

  • Fa-ti un ritual din a-l imbratisa inainte de a pleca la scoala si inainte de a adormi.
  • Observa-l cu atentie pentru a descoperi care sunt gesturile pe care el le asociaza cu iubirea (cu alte cuvinte, care este limbajul lui de iubire predominant).
  • Cand este nevoie sa il disciplinezi, fa acest lucru asigurandu-l ca il iubesti.
  • Nu iti retrage afectiunea fata de el ca pedeapsa pentru greselile pe care le-a facut.
  • In momentele in care esti furios pe copilul tau, ia o pauza pentru a te calma si apoi continua discutia cu el.
  • Evita violenta verbala sau fizica in relatia cu copilul tau.

*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe