characters characters

Daruieste iubirea care vindeca. Ce inseamna parentingul inconstient?

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 iulie 2015    |   1865 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Daruieste iubirea care vindecaIn cartea „Daruieste iubirea care vindeca”, Helen LaKelly Hunt si Harville Hendrix vorbesc despre felul in care parintii pot pastra calitatea relatiei cu propriii copii si despre cum apar rupturile in aceasta relatie.

Premisa de la care pornesc autorii, si cu care multi parinti pot rezona, este ca experienta de a fi parinte activeaza propriile rani emotionale, care dau nastere la comportamente automate fata de copil. Aceste reactii automate, asupra carora parintele nu reflecta si pe care nu le evalueaza critic, formeaza „parentingul inconstient”. Termenul „inconstient” nu este folosit in acest context cu sens moralizator, ci pur si simplu se refera la reactiile provenite din probleme emotionale ale parintelui pe care acesta nu le constientizeaza.

Pentru ca nu exista adulti fara probleme emotionale, „perfecti”, nu se pune problema daca suntem sau nu parinti inconstienti, ci cand si in ce fel actionam in mod inconstient ca parinti. De multe ori, parentingul inconstient cuprinde atitudini si comportamente „mostenite” de la propriii parinti. Cati parinti nu s-au surprins folosind aceleasi replici neplacute pe care le-au auzit si ei in copilarie, desi si-au promis ca nu vor face acest lucru cand vor deveni parinti?

Cum recunosti parentingul inconstient?

Parentingul inconstient presupune ca parintele:

  • actioneaza fara sa constientizeze consecintele pe care le are comportamentul lui asupra copilului. Parintele actioneaza pornind de la comportamentul copilului, dar fara sa inteleaga intentiile copilului si fara sa stie cum se simte copilul. Un exemplu de asemenea comportamente: parintele isi cearta copilul pentru ca si-a lovit bicicleta in timp ce invata sa mearga pe bicicleta, transmitand mesajul ca greselile nu sunt tolerate.
  • reactioneaza exagerat sau nu reactioneaza deloc.

Doua tipuri de parenting inconstient

Parintele minimizator - este parintele care in copilarie s-a simtit respins sau neglijat de catre propriii parinti. In relatie cu copilul, nu manifesta empatie sau caldura si este preocupat de propria viata, acordand putin timp copiilor. Impune limite rigide, nu se arata interesat de experientele copiilor si tinde sa respinga orice ajutor din afara referitor la felul in care este bine sa isi creasca copiii. Copilul parintelui minimizator se va simti singur din punct de vedere emotional.

Parintele maximizator – in copilarie, a avut o relatie ambivalenta cu propriii parinti, acestia coplesindu-l cu atentie si afectiune uneori si neglijandu-l alteori. Propriile sale nevoi neimplinite il determina sa incerce sa le indeplineasca pe cele ale copilului intr-o maniera exagerata. Are multe temeri referitoare la pericolele exterioare si il avertizeaza pe copil frecvent in legatura cu ele, considera ca un copil nu stie de ce are nevoie sau ce simte, asa ca ii ofera acestuia lucruri de care nu are nevoie. Ofera sfaturi copilului chiar daca acesta nu le-a cerut, iar atunci cand nu este multumit de comportamentul copilului poate manifesta furie, urmata de remuscari. Copilul parintelui maximizator va creste incapabil sa devina independent de parinte.

Ce gandeste un parinte inconstient?

  • Isi considera copilul o extensie a sa si considera ca acesta stie ce gandeste si simte parintele.
  • Considera ca realitatea lui este singura adevarata, confundand autoritatea si responsabilitatea de parinte cu autoritatea suprema.
  • Este convins ca raspunde la un comportamente al copilului, cand de fapt raspunde la ceva ce i s-a intamplat in trecut.
  • Considera ca experienta copilului nu este valida daca nu corespunde cu experienta parintelui.
  • Porneste de la premisa ca copilul detine aceleasi informatii ca el.
  • Crede ca este datoria lui sa isi modeleze copilului si ca purtarea copilului se rasfrange in mod direct asupra lui.
  • Considera ca toti copiii sunt la fel si nu intelege ca ei se dezvolta in etape. (Asadar, se va astepta ca propriul copil sa fie la fel de independent, curajos sau comunicativ ca alt copil de aceeasi varsta, de exemplu.)
  • Considera ca toate conflictele dintre parinte si copil apar din cauza ca copilul a facut ceva gresit si nu isi asuma propria parte de responsabilitate.
  • Isi priveste rolul de parinte ca fiind fix, iar pe cel al copilului ca fiind flexibil, astfel incat nu considera ca are ceva de invatat de la copilul lui.

Niciunul dintre aceste comportamente care formeaza parentingul inconstient nu este ireparabil, iar cartea „Daruieste iubirea care vindeca”, aparuta la Editura Herald ofera parintilor modalitatile prin care pot deveni constienti in relatia cu copilul si prin care pot reface relatia cu acestia.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe