characters characters

Invatarea si joaca

Ce invata copiii cand se joaca

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 ianuarie 2017    |   6199 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

invatarea si joaca
Majoritatea parintilor stiu ca la varste mici, copiii invata prin joaca. Insa acest lucru nu se refera la faptul ca este nevoie de jocuri educative pentru a-i invata pe copii lucruri noi, ci la faptul ca in joaca libera, copiii isi formeaza o multime de abilitati care le vor fi de folos pe viitor, la scoala si in grupul de prieteni.

Iata motivele pentru care este bine sa incurajezi joaca libera a copilului tau, alaturi de alti copii:

Placerea de a se juca. Joaca, prin definitie, trebuie sa aduca bucurie si placere copilului, altfel activitatea nu poate fi numita joaca. Bucuria de a se juca il motiveaza pe copil sa repete aceasta activitate, avand astfel nenumarate ocazii de a explora lumea din jur, de a descoperi si intelege lucruri noi si de a-si forma noi abilitati (de exemplu, de a prinde o minge in maini sau de a o lovi cu piciorul). Exersand aceste abilitati, copilul si le perfectioneaza, ajungand sa aiba incredere in el insusi.

Joaca de-a lungul copilariei corespunde cu dezvoltarea creierului copilului. Dupa nastere, creierul copilului trece prin modificari successive, intr-o anumita ordine, incepand cu cele mai simple structuri si continuand cu cele mai complexe. De aceea, bebelusii sunt preocupati de atingeri si gust, jocurile prescolarilor implica motricitatea grosiera si fina, copiii mai mari isi dezvolta abilitatile emotionale si  sociale prin jocuri de grup in care trebuie sa negocieze reguli si conflicte, iar mai tarziu isi exerseaza limbajul, gandirea si simtul umorului prin jocuri de cuvinte si jocuri logice care incurajeaza gandirea abstracta.

Perioadele optime pentru dezvoltare. Acestea sunt numite si ferestre de oportunitate si reprezinta intervalele de timp in care copiii beneficiaza cel mai mult de influentele mediului pentru a-si dezvolta anumite abilitati (de exemplu, limbajul). Joaca, mai ales cea impreuna cu parintii, cand copilul primeste afectiune, sprijin si atentie, poate preveni eventuale probleme in dezvoltarea copilului.

Copilul isi dezvolta nenumarate abilitati jucandu-se:

  • abilitatile motrice grosiere precum mersul, alergatul, saritul, lovirea unei mingi
  • abilitatile motrice fine coordonarea mana-ochi si abilitatea de a apuca, atunci cand prinde si alearga o minge, manipularea obiectelor (in jocurile cu cuburi, de exemplu), control muscular si coordonare cand deseneaza (care ii vor fi utile cand va invata sa scrie)
  • abilitati de comunicare, atunci cand vorbeste si asculta alti copii, cand canta sau face jocuri de cuvinte si glume. Vocabularul si lungimea propozitiilor formulate de catre copil cresc si ele, ca urmare a interactiunii cu ceilalti copii in cadrul jocurilor.
  • abilitatile cognitive: copilul invata prin incercare si eroare, rezolva probleme si invata sa faca diferenta intre informatiile relevante si cele irelevante pentru un anumit scop. In joaca, isi poate exersa capacitatea de a face alegeri, de a face planuri pentru atingerea unui obiectiv. De asemenea, isi poate dezvolta perseverenta si motivatia de a avea succes, care ii vor fi de folos la scoala.
  • abilitati sociale: negocieri si compromisuri, argumente si contrargumente – toate acestea pot fi observate la locul de joaca, intr-un grup de copii. Copiii invata in mod natural munca in echipa atunci cand isi impart rolurile in timp ce incearca sa obtina impreuna ceva ce isi doresc (de exemplu, sa castige un meci de fotbal) si isi exerseaza empatia cand vad alti copii suparati sau dezamagiti pentru ca au pierdut.  Tot in cadrul jocurilor, copiii invata sa isi controleze comportamentul si sa faca fata la frustrare.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe