characters characters

Cum trezesti interesul prescolarului pentru invatare?

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 ianuarie 2012    |   13848 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

cum trezesti interesul prescolarului pentru invatare“ - Hai sa facem acest puzzle impreuna, spune mama copilului ei.
-    Nu vreau, nu-mi place.
-    De ce? Nici macar nu ai incercat. Uite nici eu n am mai facut de foarte mult timp puzzle.  Tu nici nu stii cate secrete ascunde acest puzzle. Vrei sa vezi ceva interesant? Il facem de doua ori si cronometram cat timp ne ia. Ai sa vezi ce minune se intampla dupa.
-    Ce minune?, intreaba copilul.

 

-    Nu stiu, vedem. Hai sa incercam.
Si cei doi au inceput sa faca pentru prima data un puzzle.
-    Am terminat ! Uite ce frumoasa imagine ne-a iesit. Luam o mica pauza, ne uitam la cronometru…am avut nevoie de 10 minute. Dupa ce mancam o prajitura, il mai facem inca o data, propune mama.
Dupa pauza, au refacut puzzle-ul.
-    Cat timp ne-a luat acum?
-    Doar 7 minute. Mami, dar cum asa? ” remarca copilul. Si daca il mai facem inca o data?”
Mama zambeste satisfacuta.

 

Ce inseamna motivatia in invatare?

Motivatia este un proces esential in procesul de invatare. Ea este de doua feluri: intrinseca  (vine din interior, de exemplu: satisfactia de a face singur un lucru, placerea de a realiza o activitate) si extrinseca (exista un obiect sau o persoana in exterior care te ajuta sa continui o sarcina, care te determina sa o duci pana la final, exemplul de mai sus).

Pentru prescolari, sentimentul ca au reusit sa realizeze o actiune singuri ii poate motiva sa realizeze altele si, implicit, sa invete lucruri noi (sa scrie o litera, sa recunoasca forme geometrice etc.).

Care sunt conditiile de a trezi interesul pentru invatare la prescolari?
Copiii au o curiozitate innascuta. Le place sa exploreze si sa descopere. Acestea sunt cele doua elemente cheie in procesul lor de invatare. Daca explorarea pe care o fac le aduce sentimente de bucurie, daca curiozitatea lor este satisfacuta, dorinta de a retrai aceleasi sentimente ii vor determina sa isi continue explorarea si sa-si doreasca sa descopere in continuare lucruri noi. Iata cum poti trezi interesul prescolarului pentru a cunoaste lucruri noi.

• Invata-l prin joc. Cel mai interesant lucru pentru copii la aceasta varsta este sa se joace. Asadar, daca vrei sa ii trezesti copilului interesul pentru cunoastere, poti face acest lucru propunandu-i jocuri si activitati din care invata lucruri noi.

• Profita de curiozitatea lor specifica. Prescolarii pun numeroase intrebari despre lumea inconjuratoare si vor sa afle cele mai diverse lucruri. Pornind de la intrebarile celui mic, poti sa ii oferi mai multe informatii interesante despre subiectele care il intereseaza. Este mai usor sa pornesti de la preocuparile lui pentru a-i trezi interesul pentru cunoastere decat de la ce ti-ai dori tu sa cunoasca. De exemplu, daca este fascinat de dinozauri, dar tu ai dori sa fie un mic matematician, cumpara-i carti despre dinozauri (adecvate varstei) si amana discutia despre numere dupa ce copilul si-a satisfacut curiozitatea privind subiectul sau preferat. Iar daca poti lega cumva matematica de dinozauri, ai si mai multe sanse sa ii trezesti interesulSmile.
Poti discuta si cu alti parinti pe Forum, despre intrebarile copiilor.

• Apeleaza la mai multe modalitati de a i prezenta informatiile: filmulete, jocuri educatie, imagini sau activitati practice pe care le puteti realiza impreuna. De exemplu, daca vrea sa afle cum se formeaza fulgii de zapada, ii poti arata imagini cu fulgi de zapada la microscop, puteti iesi afara sa observati impreuna fulgii de nea, folosind o lupa si puteti folosi tehnica origami pentru a crea fulgi din hartie.

• Ajuta-l sa persevereze in activitate povestindu-i despre cum va fi produsul final sau ce va reusi sa faca dupa ce va termina de invatat. De asemenea, este bine sa apreciezi eforturile copilului si sa il lauzi atunci cand obtine rezultate bune.

• Activitatea de invatare- o provocare. Astazi, a face un puzzle din 10 bucati poate fi o provocare pentru el. A descoperi ca daca il face de doua-trei ori, timpul de care are nevoie pentru a pune cap la cap piesele se injumatateste este placut, insa probabil maine nu va mai fi interesat de acelasi puzzle.

• Dependenta fata de adult trebuie sa scada treptat. Parintele poate interveni atunci cand isi da seama ca cel mic isi pierde interesul fiindca sarcina fie este plictisitoare, fie este prea grea. O greseala pe care o fac parintii este aceea ca incep o activitate impreuna cu copilul si de a o finaliza ei in locul micutului. Nu sunt putine cazurile in care parintele ramane la masa de lucru terminand un desen, in timp ce copilul se joaca pe covor cu o masinuta. Rolul parintelui este de a-l sprijini pe copil atunci cand realizeaza lucruri noi, incurajandu-l sa incerce, chiar daca i se pare prea greu. Daca cel mic nu mai doreste sa realizeze o activitate fiindca s-a plictisit, puteti lua o pauza si o puteti relua atunci cand copilul se arata mai interesat de ea.

•  Emotiile traite de copil sunt deosebit de importante fiindca dorinta de a retrai starea de bine simtita, il va motiva sa repete o activitatesi sa afle mai multe lucruri despre ceea ce invata. De aceea, este bine sa ai o atitudine pozitiva fata de copil in momentele in care il inveti ceva, sa fii dispus sa nu continui o activitate daca s-a plictisit si, in general, sa il ajuti pe copil sa descopere ca a invata lucruri noi este distractiv.

In final, aminteste-ti de ce este important sa il implici activ pe copil atunci cand vrei sa il inveti ceva:
“Spune-mi si am sa uit. Arata-mi si s-ar putea sa-mi amintesc. Implica-ma si voi intelege”(Confucius C 440, i.e.n.)

Prescolarul tau este interesat sa cunoasca lucruri noi?

 

Iti recomandam sa citesti si:

 

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Gabriela    14.09.2017 - 14:39
    @Mihaela:E important sa stii de ce nu vrea sa invete :). Pot fi mai multe motive pentru care copiii refuza sa invete: uneori nu inteleg lectiile la scoala si le este prea greu, asa ca renunta, pierzandu-si increderea in capacitatea lor de invatare, alteori presiunea parintilor de a invata nu lasa loc copiilor sa descopere propria motivatie pentru invatare.In alte cazuri, copiii care sunt victimele hartuirii la scoala de catre colegi pot avea dificultati in a-si concentra atentia asupra invatarii. De asemenea, prietenii copilului pot influenta intr-o oarecare masura motivatia lui pentru invatare. Este important sa nu pui accentul doar pe calificative sau note, sa ii trezesti interesul pentru cunoastere in general, nu doar pentru scoala si sa te asiguri ca lucrurile sunt in regula la scoala, atat in relatia cu ceilalti elevi, cat si in relatia cu profesorii.
  • Fără foto
    Butnaru mihaela    13.09.2017 - 11:20
    Are 10 ani si nu vrea sub nici o forma sa invete ce pot face

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe