characters characters

Cum influenteaza consumul de apa invatarea

Propus de: Mihaela Zaharia   |   27 august 2012    |   4450 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Cum influenteaza consumul de apa invatareaSuntem in vacanta. Adica acum eu o fac pe-a invatatoarea cu fiica mea ca sa putem face temele de vacanta. Incercam sa imitam mediul de la scoala, desi suntem la bunici, asa ca avem masuta, scaunel, cuier si bineinteles carte, caiet, foi, penar si stilou. I-am deschis si geamul sa intre aer, ca asa le face doamna. Totul e pregatit. Insa imediat dupa ce incepem, ma anunta: „Mi-e sete!”.

Imi inchipui ce ar gandi multi parinti – inca o strategie de a amana inceperea lectiilor din categoria: „mi-e foame, mi-e cald, mi-e frig, sunt obosit, vreau la baie” etc. Eu  insa ma gandesc: „Ups, de asta am uitat! Sticluta de apa de la scoala!”. Avem totusi o sticla de 2 litri de apa langa noptiera, aproape de noi. I-o dau sa bea. Si bea si bea si bea, incat imi dau seama cata nevoie avea copilul de apa tocmai ca sa inceapa sa invete. Nu ca sa nu inceapa!

Pentru ca celulele nervoase au nevoie de apa ca sa functioneze optim. Dau o raita pe internet sa ma asigur ca am dreptate. Si am! Pentru ca asa cum spune medicul Philippa Norman intr-un articol, creierul contine 75 % apa, deci nu este doar un burete pentru informatii, ci si un burete pentru apa. Cand creierului ii lipseste apa, celulele nervoase se strang si procesele biochimice implicate in comunicarea celulara incetineste. Deshidratatea apare cand copiii uita sa bea apa sau beau in loc de apa bauturi dulci si duce la oboseala, gura uscata, ameteala, crampe, slaba concentrare a atentiei afectand memoria de scurta durata si capacitatea de urmarire a unui stimul vizual.

Se spune ca un deficit de apa de 5 % duce la 20 % pierdere in performanta de munca/invatare.

Copiii care sunt hidratati sunt mai alerti, se pot concentra pe perioade mai lungi, performeaza mai bine fizic si au sanse mai mari sa invete. In plus, hidratarea protejeaza creierul si de supra-incalzire.  Pentru ca atunci cand ei simt ca le e sete, deshidratarea e instalata deja, e bine sa li se aduca aminte sa bea apa regulat, in cantitati mici, chiar daca nu le e inca sete.

Cata apa ar trebui sa bem? Multi autori considera ca 8 pahare pe zi sunt suficiente (din care 4 in timpul scolii, pentru copii). Altii maresc aceasta cantitate la 11 pahare, ceea ce oricum facem in perioadele in care este foarte cald sau depunem mult efort fizic. E bine ca apa sa fie bauta in cantitati mici pe toata durata zilei, nu doar dupa sau in timpul celor 3 mese principale. Capacitatea maxima a organismului uman de a asimila apa este 1 litru intr-o ora sau 330 ml la fiecare 20 de minute.  Hidratarea nu inseamna doar consumul de apa, ci si de legume, fructe, supe sau ciorbe.

De asemenea, atentie si la supra-hidratare, care duce la un dezechilibru sodic – motiv pentru care sunt spitalizati cel mai frecvent alergatorii de la maraton care beau prea multa apa in timpul cursei.

Aflasem pe pielea fetitei mele anul trecut, la inceputul clasei I, ca o sticla de jumatate de litru nu ii era suficienta la scoala, una de un litru ar fi fost prea grea, asa ca pana la urma am folosit sticle de 0,75 l, cantitate care ii ajungea pentru cele 4 ore petrecute la scoala. Cand va avea mai multe ore, nu stiu cum va fi.  Unii parinti au ales sa puna bani ca sa cumpere bidoane de apa cu robinet in clasa copiilor lor. Fireste, pentru asa o solutie e nevoie de copii cuminti care nu se joaca cu apa in pauze. La alte scoli am vazut chiar dozatoare conectate direct la reteaua de apa din baie, cu butoane pentru apa rece si calda – din nou, presupunand ca cei mici nu vor bea apa foarte rece (sau nu patesc nimic daca beau), stiu sa si-o combine si nu se frig cu apa foarte fierbinte.

Pe de alta parte, unii profesori nu le dau voie nici macar elevilor din clasa I sa bea apa in timpul orelor. Mai ales ca daca dau voie unuia, imediat vor si ceilalti. De ce apare aceasta reactie de imitare? Datorita tipului de neuroni numiti neuroni-oglinda care incita la aceeasi actiune pe care persoana o observa in derulare la alta persoana. Cu alte cuvinte, ei  stau la baza procesului de imitatie prin care invatam atat de multe (si bune si rele, din pacate, aici neuronii-oglinda nemaifacand diferenta). Insa in clasa se produce o oarecare dezordine atunci cand jumatate de clasa bea apa pe rand – dezordine pe care unii profesori vor sa o evite, mai ales pentru a o preintampina pe aceea de a lasa apoi jumate de clasa sa mearga la baie.

Solutia? S-ar putea face „pauze de apa” chiar si in timpul orelor, copii fiind invitati sa bea apa spre a doua jumatate a orei, sperand ca vor simti nevoia sa se duca la baie ... in pauza. Insa ajung iar la motivul pentru care eu nu beam suficienta apa la scoala cand eram eleva: nu imi placeau toaletele! Care nici acum nu arata prea grozave, asa ca ... subiectul ramane deschis.

Articol sursa: HealthyBrainForLife.com

Copilul tau are o sticla de apa la el cand merge la scoala?


Psih. Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, acum eleva in clasa I si de 5 ani jumate pentru baietelul meu, viitor elev in clasa zero.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.  

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Vladimir    03.09.2012 - 07:02
    Asa fac si eu ...Le spun sa vina cu sticla cu apa si nu-i primesc cu suc sau alte porcarii !
  • Utilizator Anonim
    doru    03.09.2012 - 05:15
    Depinde si de calitatea apei pe care o bem. Aveti un filtru acasa? Este acesta performant? Cele mai performante sunt cele cu osmoza inversa. Care este cantitatea de substante solide din apa? Este aceasta o apa vie? Suntem 70% apa. Suntem ceea ce bem.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    02.09.2012 - 13:22
    Da, are o sticla cu apa, numai ca, vine de multe ori cu ea plina! De ce??? N-a avut timp... Nu i-a fost sete... Motive...o mie! I-am explicat ca, atunci cand iti este sete, deja corpul tau a emis un semnal de alarma si ca, ar trebui sa bem cand si cand cate o gura de apa, pentru a ne hidrata. Cat a inteles din asta si cat aplica... Oare eu, cum procedez???...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe