characters characters

Cum sa-ti ajuti copilul sa nu uite de temele pentru acasa

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 septembrie 2011    |   4516 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Cum il ajuti pe copil sa nu isi uite temele pentru acasaCopilul tau pare sa uite cam des sa isi faca temele pentru acasa? Sau, daca le face, isi uita acasa caietele de teme? Sau poate abia incepe scoala si vrei sa il ajuti sa se adapteze cat mai bine clasei intai? Iti recomandam cateva modalitati prin care il poti ajuta pe copil sa se organizeze mai bine, o data cu inceperea noului an scolar.

1. Stabiliti impreuna care este locul temelor pentru acasa. Este vorba atat de locul unde sunt facute temele, dar si unde sunt tinute caietele pentru scoala. Pentru a-i fi mai usor copilului, ai putea sa creezi un spatiu special in care sa aseze caietele. De exemplu, un raft din plastic care va sta pe biroul copilului si pe care vor fi asezate temele pentru ziua urmatoare. O alta idee care functioneaza presupune a crea o cutie speciala in care se pun toate temele atunci cand sunt gata. Cutia poate sta fie in camera copilului, fie in hol, aproape de iesirea din casa, pentru a le pune in ghiozdan inainte de a pleca la scoala. Cu cat locul este mai vizibil, cu atat copilul isi va aduce aminte ca nu poate iesi din casa pana cand nu isi pune temele in ghiozdan.

2. Marcati sonor momentul realizarii temelor. Poate parea ceva neobisnuit, dar este o idee eficace pentru copiii de varsta mai mica. Ii poti oferi un clopotel copilului prin care sa anunte ca a inceput sa isi faca temele. Cu aceasta ocazie, cei din jur vor sti ca trebuie sa faca mai multa liniste si sa il lase sa se ocupe de teme. De asemenea, poate anunta finalizarea lor si punerea caietelor in ghiozdan sunand din clopotel. Creandu-si obiceiul de a suna clopotelul inainte de a se ridica de la birou, copilul nu va mai uita sa isi puna caietele in ghiozdan, deoarece va asocia sunetul clopotelului cu actiunea de a pune caietele in ghiozdan.

3. Realizeaza o lista cu lucrurile pe care copilul trebuie sa faca inainte de a iesi pe usa dimineata. Daca inca nu stie sa citeasca, puteti folosi imagini sugestive. De exemplu: aranjarea patului, spalatul pe dinti, luarea ghiozdanului, luarea caietelor de teme, luarea umbrelei (in caz ca ploua), a cheilor etc. Inainte de a pleca la scoala, copilul trebuie doar sa citeasca lista si sa verifice daca a facut toate aceste lucruri. Daca apar lucruri noi, care trebuie realizate in ziua urmatoare, puteti completa impreuna lista cu o seara inainte. Aceasta solutie poate sa te ajute si pe tine. De cate ori nu ai uitat cheile sau telefonul acasa si a trebuit sa te intorci dupa ele? De asemenea, o lista cu activitatile pe care trebuie sa le realizeze copilul atunci cand ajunge acasa, il poate ajuta sa nu uite sa isi faca temele.

4. Lasa indicii referitoare la activitatile pe care copilul tau trebuie sa le realizeze. De exemplu, la marginea patului, cand se trezeste, copilul tau ar putea gasi un cartonas cu un copil care face patul si altul cu un copil care merge la baie. Dupa ce a realizat aceste activitati, in baie, sub oglinda, ar putea fi plasat un alt cartonas cu o alta activitate (de exemplu, luat micul dejun). La masa, in bucatarie, langa farfurie, poti lasa un cartonas cu un copilas care verifica daca si-a luat toate caietele si cartile. De asemenea, pe biroul sau, ii poti lasa un cartonas care sa ii aminteasca sa isi aseze toate cartile si caietele in ghiozdan, dupa ce termina de facut temele.

Tu ce altceva ai propune ca cei mici sa nu mai uite de temele pentru acasa?

Descopera si ghidul temelor pentru acasa, realizat si oferit de SuntParinte pentru a te ajuta in situatiile dificile.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe