characters characters

VIDEO: Cum se face o compunere

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 ianuarie 2013    |   41523 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

cum se face o compunere
De fiecare data cand copilul tau vine acasa de la scoala si iti spune ca are de realizat o compunere, incepi sa te gandesti la ce ai mai putea scrie de data asta sau pe cine ai putea ruga sa il ajute, pentru ca nici tu “nu te pricepi la scris” si nu stii cum se face o compunere? Compunerile pot da mari batai de cap copiilor si, implicit, parintilor care ”nu au talent” la scris.

Secretul unei compuneri reusite

Doamna invatatoare Ioana Diaconu, de la Scoala numarul 10 “Maria Rosetti” din Bucuresti, ne spune cum poti sa il inveti pe copil sa realizeze usor o compunere reusita.



Alte modalitati de a face mai usor o compunere

  • Inainte de a incepe sa scrie, recomanda-i sa se gandeasca la tema pe care o va aborda si sa noteze pe o foaie de hartie toate ideile sau imaginile care ii apar in minte in legatura cu aceasta. Recomanda-i sa faca apel la propria experienta, la lucrurile pe care le cunoaste sau la evenimentele prin care a trecut.
  • Chiar daca este important sa puncteze clar principalele momente ale actiunii, recomanda-i sa acorde atentie detaliilor si descrierilor.
  • Porneste de la premisa ca a scrie poate fi distractiv. Arata-i copilului ca, desi este o tema pentru scoala, a face o compunere poate fi o ocazie de a petrece timpul intr-un mod placut. Arata-i cate avantaje are un “autor”: poate decide unde anume are loc actiunea, ce personaje sunt implicate si cum se vor incheia intamplarile.
  • Incurajeaza-l sa citeasca. Prin lectura, copilul va lua contact cu o multime de modalitati de expresie, isi va largi vocabularul si isi va dezvolta capacitatea de a se exprima.
  • Stimuleaza-i imaginatia prin joc. In platforma ScoalaIntuitext.ro copilul tau are posibilitatea sa traiasca o aventura extraordinara in care poate sa-si fixeze notiuni din Limba si literatura romana, Matematica, Geografie, Stiinte, Arte. 
 

Tu cum procedezi cand copilul tau te intreaba cum se face compunerea la limba romana? Cum il ajuti sa scrie compuneri reusite?
 

*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
10 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    radu    06.10.2013 - 14:34
    ce frumoasa esti raluco
  • Utilizator Anonim
    radu    06.10.2013 - 14:31
    bine frumos comentariu
  • Utilizator Anonim
    Andrei    05.11.2012 - 16:47
    Interesant si folositor articolul. Foarte bine zis "ce te faci cand vine copilul acasa si nu stii cum sa il ajuti".

    Puteti sa aruncati o privire pentru informatii despre redactarea compunerilor:

    COMPUNEREA-ACTIVITATE DE IMPORTANTǍ MAJORǍ IN PROCESUL DE CREATIE
    http://www.scritube.com/profesor-scoala/COMPUNEREAACTIVITATE-DE-IMPORT13785.php

    Pui de Compuneri - poti sa soliciti o compunere
    http://puidecompuneri.urbankid.ro/cere-un-pui

    Despre structura unei compuneri
    http://vacante-scolare.blogspot.com/2012/11/cum-se-face-o-compunere.html
  • Utilizator Anonim
    andreea    08.05.2012 - 11:33
    iaccc nu mea placut de loccc
  • Utilizator Anonim
    DINA MARIAN    06.03.2012 - 14:02
    EU AM PAREREA CA SUNTETI NISTE PROSTI VOI NU VEDETI CA NU NI LE DA
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    07.02.2012 - 16:42
    @Parinte de parinte
    O compunere inseamna o creatie libera. Sunt anumite reguli pe care le respectam in compuneri in functie de tipul compunerii pe care o avem de facut ( compunere cu anumite cuvinte date, compunere dupa un plan dat, compunere de descriere a unui tablou, etc). Linia de dialog se poate folosi daca in compunerea noastra apar mai multe personaje, care pot deci dialoga.
  • Utilizator Anonim
    Parinte de parinte    04.02.2012 - 13:26
    In compunere exista sau nu DIALOG??? Ce este voie si ce nu este voie sa exista intr-o compunere?
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    20.02.2011 - 14:37
    in clasa trebuie creata o atmosfera care sa faciliteze creativitatea.Incurajarea elevilor sa-si noteze ideile proprii, tinand anumite jurnale, caiete de notite.Vom oferi evaluari deschise, idei controversate care sa provoace punerea unor probleme.
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    03.02.2011 - 12:24
    Ne puteti trimite fisa de lucru folosind formularul urmator: http://www.suntparinte.ro/propune-un-articol. De asemenea, asteptam cu interes orice alt tip de materiale utile parintilor. Va multumim pentru interes.
  • Utilizator Anonim
    Raluca Lungu    03.02.2011 - 06:48
    Eu cred ca azi copiii sunt cel putin la fel de creativi ca cei de ieri. Lucrez de 13 ani in invatamantul extrascolar, la Palatul Copiilor, unde coordonez cercul de scriere creativ. Am, astfel, psibilitatea sa compar generatii de copii, iar parerea mea este ca nu talentul si dotarea le lipsesc, ci stimularea creativitatii. Ei sunt creativi prin excelenta, plini de fantezie si originalitate, dar pentru ca ceea ce au ei in stare latenta sa se manifeste, e nevoie de ,,o magie,,. Invatatorul sau profesorul de limba romana trebuie sa fie suficient de creativ el insusi incat sa ii puna pe copii in situatia de a fi creatori, iar acest lucru nu se face scriind pe tabla titluri netentante de compuneri (Toamna, Prima zi de scoala, Ziua mamei...).
    Strategia de stimulare a creativitatii e foarte simpla si presupune cateva exercitii de stimulare a creativitatii (exercitii ce ar trebui sa preceada ora de compozitie). Copiii sunt astfel invatati nu sa colectioneze "expresii frumoase", ci sa le "confectioneze" singuri. Stimulati sa se exprime altfel prin anumite tipuri de exercitii, ei vor intelege ca limba literaturii e alta decat limba de zi cu zi, pentru ca intentionalitatea textului e alta (se adreseaza sufletului, nu mintii).
    ...Si ar mai fi disponibilitatea noastra, a profesorilor, de a-i face atenti la lumea din jur, la cer si la pasari, la oameni si la zapada, la ceea ce simt ei fata de ei si fata de lume. Abia atunci expresiile lor vor fi frumoase, pentru ca abia atunci vor fi autentice.
    Daca exista vreo posibilitate, pot trimite spre exemplificarea celor scrise de mine o "fisa de lucru".

    Raluca Lungu
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe