characters characters

Cum am inceput clasa pregatitoare

Propus de: Mihaela Zaharia   |   02 octombrie 2013    |   59237 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 6 ani.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/wwworks/4005631298


Dupa primele saptamani de scoala, au aparut si reactiile si parerile referitoare la clasa pregatitoare. Multi parinti si profesori au dezaprobat aceasta masura si felul in care a fost implementata, insa apar si reactii pozitive: copiilor se pare ca le place la clasa pregatitoare. Ne povesteste despre aceasta experienta o mamica, in randurile care urmeaza.

Pentru noi a fost oarecum usor pentru ca baietelul meu isi dorea foarte mult sa mearga la scoala unde sora lui era deja eleva. Asa ca vestea ca va merge cu un an mai repede a fost foarte bine primita.

El chiar nu avea 6 ani impliniti in septembrie, deci a trebuit sa trecem si prin probele  de la evaluare pe care insa le-a trecut cu succes. Asa ca in septembrie ne-am dus la scoala. Prima data, cu cateva zile inainte de a incepe scoala, ca sa probeze si sa cumparam uniforma pe care o dadusem comanda in iunie. Pe 17 septembrie s-a imbracat in uniforma, adica pantaloni bleu-marin si vestuta rosie peste o camasa alba si am pornit spre scoala. Cand am ajuns, desi intarziasem doar 5 minute, grupa lui deja intrase in clasa. Se pare ca deschiderea nu a mai fost asa lunga cum ne asteptam noi, ci doar cateva vorbe si trimiterea copiilor cu invatatorii sau dirigintii in clasele lor.

Cand am ajuns in clasa nu prea mai erau locuri. Stiam dinainte (cand fusesem sa aranjez clasa surorii lui si am trecut sa vad si clasa de pregatitoare) ca nu au suficiente masute si scaunele pentru ca au mai venit doi copii in plus care nu erau pe lista cand s-a dat comanda de mobilier. Unul nu venea in prima zi, dar unul da, asa ca cel putin un copilas va sta pe scaun cu altul. Pana la urma prima banca ramasese libera, iar mai departe era un scaun ratacit pe care cineva pusese un rucsac si dupa ce am reusit sa le adun impreuna mi-am asezat baietelul in primul rand. Fiecare masuta era individuala, cu scaunelul aferent deci se sta doar un singur copil in banca, nu doi ca pe vremuri.

Nici deschiderea in clasa nu a fost ca pe vremuri pentru ca ... au venit animatori: o pirata si doua balerine. Dupa ce ne-am instalat toti parintii copiii in banci si dupa ce animatorii le-au dat baloane, am plecat. Am revenit sa ii luam dupa 3 ore, dar cei mici nu pareau obositi. Al nostru era incantat. Si asa a ramas si in zilele urmatoare, chit ca trebuie sa ne trezim la 6,45 sa ajungem la timp pe jos la scoala. In prima saptamana i-am urcat pe copilasi pana sus in clasa (adica la etajul I) si i-am ajutat sa se schimbe cu papucii de interior care le raman mereu in banca. Din a doua saptamana au fost preluati jos de catre invatatoare. Inca nu stiu ce se intampla daca vreunul intarzie, fiindca din fericire nu a fost cazul.

Intre timp s-a schimbat si pozitia celor 19 banci (atatia copii sunt in clasa), acum sunt toate puse in forma de U. In mijloc sunt lipite 4 bucati patrate de mocheta cu curse de masini pe 4 teme diferite: statie de politie, de pompieri, santier cu constructori si oras cu semafoare si cladiri plus masinutele aferente fiecaruia.

Desi unele rechizite sunt puse la dispozitie de catre scoala, fireste ca nu sunt suficiente, asa ca fiecare parinte a mai donat 150 ron la fondul clasei si s-au luat rechizite si carti de activitati pentru toti la fel, asa ca vor avea la scoala tot ce le trebuie. Nu vin de acasa decat cu pachetelul de mancare, apa si servetele. Astfel deja am schimbat ghiozdanul pentru ca cel cu care ne pregatisem noi era prea mare si am revenit la unul de gradinita, dar nou.

Ca activitati, in plus fata de cele facute cu doamna invatatoare, care de fapt e o domnisoara de 25 de ani, insa cu 6 ani vechime, mai fac cu profesori: sport, religie, germana (doua ore pe saptamana) si pictura si olarit ca optionale platite – pentru ca scoala are specific de arta. Atunci cand fac educatia fizica vin imbracati in trening pentru ca ar dura prea mult sa se schimbe de tot, de preferabil insa cu inca un tricou in ghiozdan in caz ca transpira. Din cate am inteles fiecare activitate dureaza 35 de minute, in restul „orei” sta tot invatatoarea cu ei.

La sfarsitul orelor, tot ea coboara jos cu toti copiii de unde sunt preluati de parinti, bone sau bunici.

Pana acum totul a fost bine. In afara unei fetite care a mai plans (de inteles, de vreme ce mama ei era cu un bebelus in brate),  restul copiilor nu am observat sa aiba probleme vizibile cu adaptarea la scoala. Si cred ca nici parintii.

Psih. Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, acum eleva in clasa I si de 5 ani jumate pentru baietelul meu, elev in clasa zero.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.

Citeste si:

Ce rechizite trebuie pentru clasa pregatitoare?

Suntem pregatiti pentru clasa pregatitoare?

Comentează:
21 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Iosefina    11.09.2016 - 18:29
    Va multumesc pentru articol. Imi este util. Desi am multi ani vechime in invătamânt, marturisesc ca imi este putin teama de clasa pregătitoare. Sper sa trec cu bine in clasa I!
  • felicia igret
    felicia igret    07.05.2014 - 16:47
    Buna sunt nou inregistrata pe acest site . Sunt mama unui baietel in clasa pregatitoare.Sunt putin ingrijorata pentru ca nu prea s-a adaptat. Adica nu avem probleme de comportament socializeaza cu ceilalti copii dar in timpul orelor nu este atent la invatatoare se joaca. Nu stiu cum sa ii mai fac sa se joace doar in pauze pentru ca nu isi termina fisele si desenele ce are de facut la scoala. Cum sa procedez, va rog vreau niste sfaturi?
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    07.10.2013 - 08:03
    @Dobre: Cred ca e important sa construiti o relatie pozitiva cu invatatoarea, si sa incercati sa tineti seama de sfaturile ei in ceea ce priveste progresul copilului. Daca nu a fost la gradinita decat foarte putin timp, este normal sa nu aiba deprinderile care te pregatesc pentru scoala, dar tocmai de aceea exista clasa 0, pentru a pregati copiii pentru clasa I. Mai exersati cu copilul acasa ceea ce va spune invatatoarea, mergeti si la consilierul scolar care poate sa va mai ajute si ceea ce este foarte important, ajutati copilul sa se integreze in clasa, sa isi faca prieteni, si lucrurile vor merge mai bine. Psih. Ioana Caciula
  • Utilizator Anonim
    Dobre    05.10.2013 - 14:23
    Vreau sa-i spun d-nei Elydana ca m-a impresionat foarte mult cuvintele mentionate mai sus. Baietelul meu este la clasa o si mi-as fi dorit foarte mult sa am o invatatoare ca si d-voastra pentru fiul meu. El, Samuel, nu a fecventat gradinita decat foarte putin deoarece se inbolnavea foarte des si de cateva ori a trebuit sa plecam din tara pentru a-i schimba clima.Ei si acu, invatatoarea nu secomporta cu el prea bineii spune mereu ca e prea agitat, ca e prea incet,ca e mereu coada... iar el nu mai iubeste deloc scoala. Ce sfaturi ne dati? Noi ne gandeam sa-l lasam anul acesta asa, iar la anul sa il mutam la alta scoala. Totusi, conteaza foarte mult amprenta primului dascal asupra copilului.
  • cernescu laura
    cernescu laura    13.11.2012 - 13:57
    D
  • Utilizator Anonim
    gay    12.11.2012 - 17:56
    baietulul meu e GAY:((((
  • Utilizator Anonim
    Radu    10.11.2012 - 06:22
    87,5% dintre romani nu au fost de acord cu clasa pregatitoare!

    de retinut...

    ma bucur pentru cei care reusesc sa faca fata, copii, parinti si invatatori, dar in ansamblu este si va fi un lucru facut fara cap!
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    09.11.2012 - 12:23
    Nu exista nicio precizare scrisa.A fost o recomandare verbala transmisa de oficialii MECTS atunci cand au luat decizia pentru amenajarea salilor de curs pentru elevii de varsta scolara mica.Nu e vorba numai de mobilier modular ci de alte dotari(panouri,covoras,spatiu amenajat pentru joc,toate materialele expuse in spatii deschise,etc.).Nu este normal sa invete si alti elevi intr-un spatiu cu destinatie expresa.Va rog sa va imaginati ca dupa programul celor de la clasa pregatitoare ar trebui sa intre cei mari:dispunerea mobilierului pentru alta varianta de organizare a colectivului de elevi,preluarea materialelor si depozitarea lor,inlocuirea lor cu alte materiale specifice altui grup tinta si asa mai departe,la finalul zilei se vor strange si depozita,etc.
    Recomandarea a fost publica,adresata verbal directorilor in sedintele de organizare a claselor pregatitoare,preluata de formatori si comunicata invatatorilor.Nu este cazul sa apara o metodologie scrisa sau publicata in M.O.
  • Utilizator Anonim
    Sandra Alexiu    09.11.2012 - 12:06
    As dori sa stiu daca aveti o informatie sigura privind regimul claselor pregatitoare. Este specificat undeva in legislatie sau metodologiile primite la scoli ca in aceste clase nu se vor face ore dupa amiaza sau ca aceste clase nu sunt disponibile pentru alte ore? Daca da, va rog mentionati ordinul si MO sau data aparitiei. Avem probleme in acest sens la scoala si as dori sa argumentez legal. Multumesc
  • Utilizator Anonim
    viorica    28.10.2012 - 13:18
    multumita.Felicitari pentru contributia ta, Mihaela.
  • Utilizator Anonim
    viorica    28.10.2012 - 13:14
    Sunt si parinte si profesor de religie la clasa pregatitoate. Desi, la inceput,am fost putin suspicioasa in privinta acestei clase,acum,in calitatea dubla pe care o am, sunt incintata.Fiul meu,care a mers la o gradinita particulara, cu pretentii, mi-a comentat tot timpul dimineata, cind era ora de trezire. Acum e atit de incintat de scoala incit se trezeste dimineatasi in week end sa nu intirzie la scoala.Privind in perspectiva,ma bucura faptul ca el va fi pregatit pentru clasa I,responsabilizat si acomodat.Eu sunt
  • Utilizator Anonim
    MONICA    22.10.2012 - 12:28
    Baietelul meu este foarte incantat de trecerea la grupa pregatitoare.Este mai dificil pentru cadrele didactice, insa il consider un pas care usureaza cu foarte mult adaptarea la clasa 1. Mai ales daca tinem cont de faptul ca invatatoarea si-i poate pregati pe copii pentru clasa 1 conform propriilor asteptari (nu e un secret ca la scoala copiii vin foarte "neuniform" pregatiti: in timp ce unul dintre copii citeste cursiv, un altul abia tine creionul in mana).Eu, ca parinte, de asemenea sunt foarte incantata.Faptul ca el e entuziast si implicat, ma face sa uit de eforturile pe care le-a implicat aceasta schimbare. De altfel, la nivelul intregii colectivitati de parinti, parerile sunt in general foarte bune.
  • Utilizator Anonim
    ionela ichim    22.10.2012 - 06:23
    Buna tuturor si fetita mea e in clasa zero si e foarte incantata cat despre cat e de pregatita scoala eu personal cred ca e pregatita si noi am crescut in scoli la fel de pregatite doamna invatatoare este o dulceata cu timpul ne vom acomoda toti cu clasele toaletele etc sunt copiii mai necajiti decat ai nostri va asigur care vor sa invete si nu au posibilitati vedeti realitatea nu mofturile nu vreau sa jignesc pe nimeni sau sa se simta ofensat cineva.
  • elena dana nicolau
    elena dana nicolau    18.10.2012 - 20:05
    Sunt invatatoare la clasa pregatitoare. Norocul meu si al copiilor mei este faptul ca i-am avut si doi ani la gradinita pe majoritatea. Am insa, si un copil care nu a frecventat deloc gradinita si care nu are nici una din deprinderile pe care le au copiii care au venit din gradinita. Cu el lucrez mai mult la partea de incredere in sine, deoarece crede ca nu e in stare sa faca ceea ce fac ceilalti pentru ca nu a fost la gradinita(desi eu nu i-am reprosat niciodata acest lucru). Sper ca in curand sa capete incredere ca poate sa faca orice daca isi doreste cu adevarat. Pentru el, aceasta clasa pregatitoare este binevenita. Celorlalti copii, cu care am studiat in grupa mare alfabetul, semnele grafice, numerele naturale de la 0 la 10, multimi,norme de comportament si multe alte lucruri,incerc sa le complic sarcinile, sa ii determin sa afle singuri informatii despre lucrurile pe care le vom studia si aprofundam cunostintele deja acumulate.
    Copiilor mei le place foarte mult la scoala,iar uneori,facand tot felul de experimente, uitam sa iesim in pauza sau ca s-a facut ora de plecat acasa.
    De exemplu, intr-o zi le-am pus pe masa o sacosa mare de cochilii de melci si scoici. Pornind de la acestea, am trecut in revista toate cunostintele despre apa, vietuitoarele acvatice, mijloace de transport pe apa, importanta apei in viata oamenilor, curent electric, circuitul apei in natura, povesti cu personaje marine, multimi de obicte, perechi de obiecte diferite, exercitii de aproximare, de ghicire a elementului lipsa, masuri de prevenire a poluarii apelor si cantece despre ploaie si apa.
    Ma straduiesc in fiecare zi sa le ofer(cu putinele mijloace pe care le am la dispozitie)o experienta de invatare noua care sa le mentina treaz interesul pentru scoala si nu las sa imi scada entuziasmul, deoarece pe acesti copii ii voi avea in total 7 ani, timp in care sunt raspunzatoare de formarea lor ca viitori adulti. Eu ii consider copiii mei si imi doresc pentru ei ceea ce ii doresc copilului propriu: sanatate si o educatie solida pentru ca SCHIMBAREA SOCIETATII TREBUIE SA PLECE DE LA NOI SI NU SA ASTEPTAM SA SCHIMBE CINEVA CEVA PENTRU NOI!
  • Utilizator Anonim
    Rusu Valerica    18.10.2012 - 19:06
    La mine la scoala, la clasa pregatitoare n-a sosit inca mobilierul,iar cel existent e vai mama lui.Jucarii a adus d-na de pe unde a putut, baza e tot la parinti. Grupurile sanitare sunt neadecvate, personal sa insoteasca micutii la Wc, nu e.Ne place , noua sa ascundem adevarul , de aceea evoluam noi romanii....Spuneti adevarul !Scolile nu sunt pregatite material pentru clasa o
  • elenaomi
    elenaomi    10.10.2012 - 12:16
    Sunt entuziasmata de ideea de scoala care starneste in fetita mea eleva in clasa zero multa bucurie dar pentru programul pe care tre sa il am si ca tre sa platesc bona sau after school cu un an mai devreme nu sunt incantata deloc.Deasemenea nu sunt incintata de nivelul maxim atins de programa de la clasa zero:la mate tre sa stie sa numere pana la zece ....deci de aia le place ca doar se joaca de-a scoala, nu fac nimic in realitate teme nu au nimic nu este o provocare pentru ei mi se pare nu doar ca stagneaza ci ca dau innapoi cu invatatura si ne mai si costa atit.
  • Utilizator Anonim
    Andreea    10.10.2012 - 06:27
    eu ma intreb doar cat timp va tine aceasta bucurie. Sigur se vor plictisi mai devreme sau mai tarziu, in functie de gradul de plafonare si plictiseala al invatatoarei. In prima zi, toate bune, animatoare, locuri noi, jucarii noi, colegi noi, situatii noi. Dar peste o luna, cand doamna invatatoare nu va mai avea acelasi entuziasm si nici noutati de predat, se vor trezi din ce in ce mai greu dimineata, si se vor plange ca se plictisesc, asa cum patesc eu deja cu fetita mea de clasa I.
  • popescu simona
    popescu simona    07.10.2012 - 09:18
    baietelul meu este foarte incantat... Daca ar fi avut si minimul de spatiu corespunzator numarului de copii din clasa (pregatitoare)....
  • Utilizator Anonim
    Gruman Rozalia    04.10.2012 - 18:07
    Sunt invatatoare la clasa I si sunt extrem de multumita de adaptarea rapida a micutilor scolari din clasa pregatitoare;ne jucam mult impreuna dupa program,coloram,povestim...varstele copiilor din cele doua clase sunt apropiate,unii chiar au trecut in clasa I...in timpul care a trecut,am observat un lucru important:multi elevi de clasa I nu sunt maturizati pentru activitatea de scolar,pe cand destul de multi copii din clasa pregatitoare ar face fata si in clasa intai ;cu f.putine exceptii,parintii au acceptat programul scolar...
  • Utilizator Anonim
    Alina    04.10.2012 - 15:09
    Sunt invatatoare la o clasa pregatitoare.Este adevarat ca este putin mai greu pentru noi cadrele didactice sa ne adaptam din mers la cerintele acestei clase,dar cand vad bucuria din ochii copiilor si dorinta lor de a veni la scoala trec peste tot si merg mai departe. Pentru ca,da,copiilor le place la scoala acum si nu mai vor la gradinita.Cred ca principalii beneficiari ai acestei clase sunt multumiti si acest lucru ar trebui sa fie luat in considerare la acea evaluare de care vorbea doamna ministru.
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Pregatirea emotionala pentru inceperea scolii
    Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
    12 mai 2023   

    Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.

  • Teama de noul an scolar
    Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
    25 august 2022   

    Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.

  • Inceperea scolii
    Înapoi la școală. Cum îl pregătim pe copil pentru programul zilnic
    18 august 2022   

    După lunile de vacanță de vară, revenirea bruscă la programul școlar poate fi dificilă pentru cei mici. De aceea, este recomandat să începi treptat să îl pregătești pe copil pentru începerea anului școlar.

Mai multe