characters characters
leona leon 10 dec 2014

Buna seara, cum pot proceda sa depaseasca copilul meu emotivitatea?

Propus de: leona leon   |  

Varsta: 6 - 11 ani.

Se pare ca din ce in ce mai des copilul meu in varsta de 10 ani plange degeaba! Exemplu: sunt o fire foarte calma, vorbesc bland cu el, nu l-am lovit niciodata pt ca nu sunt de acord, tinand cont de faptul ca si el e un copil cuminte. Nu o sa inteleg niciodata de ce plange. Faceti-ma sa inteleg fara sa ajung la psiholog deocamdata! Va multumesc

Raspunsuri(3)

Autentifică-te pentru a putea raspunde.
  • Caciula 2 Ioana

    Caciula 2 Ioana 12 dec 2014 19:17

    Buna ziua, in primul rand cred ca este important sa constientizati ca plansul nu este fara motiv, ci exprima o stare emotionala a copilului dvs., pe care el a invatat sa o manifeste in acest fel. Plansul copilului poate avea diferite semnificatii - poate fi exprimarea tristetii, a nemultumirii, poate fi o modalitate de a atrage atentia, un mod de comunicare cu dvs. la nivel emotional, de manifestare a neincrederii in sine si a unei stime de sine scazute, de a protesta etc. Intelegand ce se intampla cu copilul dvs., care sunt trairile sale, evenimentele prin care trece, parerea lui despre sine si despre ceilalti, cum se raporteaza la dvs., parintii sai si la relatia cu dvs., veti reusi sa intelegi si plansul sau. Comunicarea parinte-copil este esentiala, si empatia, la fel de importanta, fara a bloca exprimarea emotiilor copilului, ci canalizandu-le sa se exprime poate in alta forma, prin desene, picturi, modelaje. Mult succes!

  • Psihoterapeut Catalina Hetel

    Psihoterapeut Catalina Hetel 12 dec 2014 14:22

    Buna, faptul ca tu imi spui ca esti o fire calma si ca ii vorbesti mereu bland, ma face sa ma intreb ce faci cand totusi te enervezi sau cand te supara ceva? Cum va exprimati voi parintii emtiile negative? Aceste emotii fac parte din viata si este imposibil sa nu apara atatla adulti cat si la copii. Copiii mai ales traverseaza multe emotii negative. Plansul este o forma de descarcare. In principiu, copilul trebuie invatat sa isi exteriorizeze emotiile prin cuvinte, casa nu le exteriorizeze prin actiuni. Ar putea sa ajute sa aflati de la copil ce anume simte cand plange, tristete sau furie sau neputinta sau suparare si in functie de acestea sa il ajutati sa vorbeasca despre asta. Vorbitul despre ce simti, reduce tensiunea. Succes.

  • Clara Popescu

    Clara Popescu 11 dec 2014 18:14

    Pentru că nu ştiu în ce situaţii anume plânge des sau în interacţiune cu cine, mă pot gândi doar la ipoteze.

    De multe ori, tendinţa accentuată a copilului de a plânge apare din cauza unui eveniment negativ care îl afectează. S-a întâmplat ceva cu copilul tău în ultima vreme? Poate la şcoală sau la locul de joacă. Se teme de ceva anume? Vorbeşte mai mult cu el despre ce i se întâmplă, ce face, cum se înţelege cu prietenii, ce gândeşte şi ce îşi doreşte. Este posibil să nu îţi fi spus dacă s-a certat cu un prieten de exemplu, sau, mai grav, dacă cineva îl supără la şcoală. De asemenea, este posibil să nu îţi spună direct dacă îl întrebi, aşa că e nevoie să discuţi cu mult tact. Încearcă să afli care sunt posibilele surse de stres ale copilului.

    Poate fi vorba şi doar despre o neînţelegere. Copiii pot interpreta unele lucruri în feluri suprinzătoare pentru adulţi. De exemplu, copilul poate auzi o ceartă între părinţi şi poate crede că aceştia se vor despărţi sau un anumit ton poate fi interpretat ca răutăcios. Vorbeşte şi cu tatăl copilului, pentru a descoperi ce crede despre acest subiect.

    Toate aceste lucruri au sens dacă ai observat că băiatul tău plânge acum mai des decât înainte.

    Dacă a plâns mereu des, poţi vorbi cu el despre emoţii, despre identificarea lor şi despre cum le poate controla. O modalitate bună de a scădea intensitatea unei emoţii este de a o identifica în minte: "Acum sunt trist"/"Acum sunt speriat. Iau o pauză să mă calmez" îl poate ajuta să îşi reducă emotivitatea. A simţi emoţiile intens nu este un lucru negativ, este important să nu îl critici pe copil pentru că este sensibil şi să îl ajuţi să le facă faţă.

Citeste articole din aceasta tema

Mai multe