characters characters

Intrebarea de seara

Propus de: Mihaela Zaharia   |   12 martie 2013    |   5350 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Ideea mi-a venit de la un citat. Era vorba de un om de stiinta (din pacate nu mai tin minte cine si nici in ce carte era citatul) care fusese intrebat de un reporter cum de a ajuns sa descopere atat de multe lucruri. Raspunsul lui a fost :„din curiozitate”. Iar curiozitatea a venit ... de la mama lui. Despre care a povestit ca atunci cand era elev si se intorcea de la scoala, ea nu il intreba „Ce nota ai luat azi?”, „Te-a ascultat?”, „Ai dat lucrare?”, „V-a adus rezultatele la teste?” sau „Ce note au luat ceilalti?”, ci ... "Care a fost cea mai interesanta intrebare pe care ai pus-o azi la scoala?".


Asa ca le-am facut copiilor mei urmatoarea propunere:  „Ce-ar fi daca in fiecare zi v-ati gandi la o situatie despre care vreti sa stiti mai multe, la ceva ce ati vrea sa aflati, la ce v-a facut curiosi in timpul zilei ... iar seara sa imi puneti o intrebare. S-ar putea sa nu stiu raspunsul pe loc, s-ar putea nici sa nu il aflu prea curand, dar ar fi interesant, nu-i asa?”.

Si asa a fost, mai ales pentru fiica-mea. Bineinteles, ca multe alte lucruri, la inceput s-a intamplat zilnic, apoi din cand in cand. Dar obiceiul a ramas. Imi pare rau ca nu mi-am notat intrebarile, fiindca unele dintre ele au fost foarte interesante si chiar provocatoare pentru mine. Dar poate o voi face de acum incolo, ca tot fac publica procedura de a cultiva curiozitatea copiilor.

Tin minte insa ultima intrebare: „Mami, de ce masina de spalat are geamul cu burta inauntru?” Primul meu raspuns a fost :„Nu stiu, nu m-am gandit niciodata la asta.” Pentru ca asa e, nu m-am gandit niciodata de ce geamul masinii de spalat e ... asa cum e. Dar am inceput sa ma gandesc si pana la urma am lamurit-o pe fiica-mea si in acelasi timp si pe mine ca scopul formei lui e sa impinga rufele dinspre marginea de cauciuc inauntru, unde se pot invarti, pentru ca pe margine nu se invart. Uite asa am dres-o si de data asta!

La multe alte intrebari nu am stiut raspunsul pe loc. Nici macar la cea pusa tot de fiica-mea dupa ce a primit telefonul mobil, daca se poate suna ea pe ea. „Habar n-am, dar hai sa incercam!” Raspuns: „Nu se poate, suna ocupat!”.

La intrebarea „Cainii au buric?” a inceput sa cotrobaie singura prin blana cainelui, dar apoi a venit intrebarea adevarata: „De ce nu au buric cainii?” Uite ca nu stiu. Si am realizat iar ca nu m-am intrebat niciodata ce animale au buric si ce animale nu au. Stiu ca au maimutele, dar de ce nu au cainii, habar n-am, ca doar tot mamifere sunt ... Voi stiti?

Alta intrebare legata de caini a fost daca transpira. Se pare ca da, dar nu ca noi, ci prin limba.
„De unde vine valsul?”, mai specific: vine de la Mozart sau vine din Austria? .... ma mai documentez.

Oricum, daca va hotarati sa preluati obiceiul Intrebarii de Seara, asteptati-va sa fiti uimiti (de cate le trec copiilor prin cap) si ... provocati (de ceea ce nu stiti si probabil nici nu stiati ca nu stiti ).

De exemplu, nu ma asteptam ca fiica-mea la 7 ani sa ma intrebe: „Mami, Buddha a fost zeu sau om?” dar m-am gandit ca in viitor ar fi un cadou bun  „Istoria credintelor si ideilor religioase” a lui Mircea Eliade, ca tot e religia materia ei preferata, chiar daca va trebui sa i le citesc eu la inceput.

Iar la intrebarea-intrebarilor: „Mami, eu puteam sa ma nasc si altceva in afara de om? Puteam sa fiu caine sau gaina?” ... draga mea fetita curioasa, nici pana acum omenirea nu s-a lamurit si inca incearca sa descopere acel  „eu” la care te referi tu.

Autor: Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a II-a si de 6 ani pentru baietelul meu, elev in noua clasa pregatitoare.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Bedrosian Smaranda
    Bedrosian Smaranda    03.04.2013 - 08:36
    Toate mamiferele au buric, pentru ca toti embrionii au fost legati de placenta prin cordonul ombilical. O fi avut cainele blana mai groasa si nu se mai observa.
  • Zaharia Mihaela
    Zaharia Mihaela    27.03.2013 - 10:07
    Aha, o sa caut mai bine :) Mi-am mosit o data catelusa care a fatat 10 pui si parca aveau dar am uitat, desi asa mi se parea logic si acum ca doar sunt mamifere. O s-o anunt pe fiica-mea, multumesc. :)
  • Utilizator Anonim
    cezar    23.03.2013 - 13:46
    defapt cainii au buric,daca vedeti vreodata un pui nou-nascut,in locul unde atarna in primele zile cordonul ombilical,acolo este si se poate vedea si la 4-5 ani

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe