characters characters

Simona Patruleasa: „In sistemul privat am avut mari dezamagiri! Am constatat ca doar banii nostri ii interesau si nu binele copilului.”

10 mai 2018    |   1940 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Simona Patruleasa
Ce faci, Simona, cum e sa fii mama de domnisoara de 7 ani? Au inceput cochetariile, mofturile, ce tip de personalitate are Ingrid?

Ingrid are aproape 7 ani si o personalitate foarte puternica! De multe ori imi pune rabdarea la incercare, dar ma straduiesc sa-mi pastrez calmul si sa iau cea mai buna decizie, in orice situatie.


Copiii nostri au o relatie aproape de simbioza cu gadget-urile smart. Ingrid cat timp petrece la calculator/tableta/smartphone, ce ii place sa faca in mediul virtual si ce atitudine ai tu vizavi de placerea ei de a naviga in online?

Ingrid nu are o tableta a ei si nici nu isi doreste! Are cateva jocuri pe telefonul meu, dar cel mai mult il cere pentru a asculta muzica! Are zile cand nici nu se uita la el, dar si zile cand exagereaza putin si atunci gasim altceva de facut care sa ii distraga atentia! 

Copiii crescuti inainte de 1990 au avut parte de un alt tip de „parenting”. Relatia era mai rigida, se aplicau usor pedepse fizice, relatia parea mai degraba una de subordonare intre parinti si copii, iar atentia catre dezvoltarea emotionala a celor mici era aproape inexistenta. Tu ce relatie ai avut cu parintii tai in acea perioada si cum privesti lucrurile acum, din perspectiva adultului?

Pentru unii, genul acela de educatie a functionat bine, dar pentru altii a lasat urme, traume. Eu sunt permisiva si ma straduiesc sa nu o pedepsesc pe Ingrid, ci doar sa o fac sa inteleaga atunci cand greseste. Nu mi-as bate niciodata copilul, violenta naste monstri. Este ceva cat se poate de evident ca un copil, daca este batut si certat zilnic, va fi mai tarziu un adolescent cu probleme sau care va reactiona tot violent in fata provocarilor!


Dezvoltarea emotionala – ca raspuns la educatia de tip comunist – este una dintre nevoile de baza ale parintilor de acum. Tu in ce mod ai grija de sanatatea afectiva a copilului tau?

Acesta este si motivul pentru care citesc despre cum pot sa am o relatie mai buna cu copilul meu, despre metodele pe care le recomanda psihologii si despre sistemul danez de educatie! 

Ingrid merge deja la scoala. Ai optat pentru sistemul de invatamant de stat sau cel privat?

Ingrid merge la scoala in sistemul de stat si este in clasa Pregatitoare! Pana acum, suntem foarte multumiti, pentru ca am avut norocul sa intalnim o invatatoare asa cum speram! Un cadru didactic care sa iubeasca profesia asta, sa tina la copii, sa ii inteleaga, sa aiba rabdare si sa stie cum sa reactioneze in orice situatie.

Am avut o experienta neplacuta in sistemul privat cu gradinita si ultimul an de gradinita a fost tot la stat unde, de asemenea, am intalnit oameni extraordinari si unde Ingrid mergea cu mare placere! Fericirea si linistea copilului sunt foarte importante! In sistemul privat am avut mari dezamagiri! Am constatat ca ii interesau doar banii nostri si nu binele copilului.

Tu ti-ai inceput cariera ca invatatoare. Cum ai caracteriza sistemul educational romanesc prin prisma experientei tale directe?

Cand am fost eu invatatoare, cu 20 de ani in urma, lucrurile stateau diferit, mai ales din punctul de vedere al respectului pe care il aveau copiii fata de cadrul didactic. Oamenii, in general, aveau mai mult respect. Acum nu prea se mai pune pret pe acest lucru! Libertatea de exprimare este prost inteleasa si dauneaza grav in anumite  momente. Din mai multe puncte de vedere, lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. 

Cred ca e nevoie de mai mult pentru sistemul de invatamant, de buget si oameni care sa faca, nu doar sa promita! Scolile din tara inca au de suferit din toate punctele de vedere, dar cel mai mult sufera copiii care parcurg kilometri intregi, pe jos, pana la scoala, pentru a putea invata!

Tu ce fel de cadru didactic ai fost?

Eu am avut niste elevi minunati care ma asteptau in fiecare zi cu sufletul la gura! Ma iubeau mult si simteam asta! Nici nu imi vine sa cred ca unii dintre ei sunt parinti acum. Cred ca am fost intelegatoare si foarte dedicata!

Daca ar fi sa te gandesti la educatie in general (academica, emotionala), care este, in opinia ta, setul de valori sine qua non?

Respectul, flexibilitatea, onestitatea, dorinta de a face bine pentru cei din jur.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe