characters characters

Interviu cu Gaspar Gyorgy: Copiii care citesc din placere sunt mai prietenosi, mai empatici, mai umani si mai curajosi

Propus de: Gaspar Gyorgy   |   13 octombrie 2017    |   2352 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Gaspar Gyorgy
Gyorgy Gaspar este psiholog clinician si psihoterapeut, autor al cartilor „Copilul invizibil” si „Revolutia iubirii” si expert in programe de promovare a starii de bine a copilului, adolescentului si familiei. Weekend-ul trecut a sustinut conferinta „Avem nevoie de povesti pentru a creste oameni mari” in cadrul festivalului NARATIV, care continua si in weekend-ul 14-15 Octombrie. Am stat la povesti despre povesti si familie cu Gaspar, iar rezultatul este interviul de mai jos.

Ce rol au povestile in viata familiei? Pot povestile citite copiilor sa consolideze si sa apropie mai mult relatiile dintre membrii unei familii?

In calitate de psihoterapeut relational, cred ca povestile sunt ca un soi de „lipici” pentru conectarea dintre oameni. Noi le dam viata, ele ne modeleaza si ne apropie de ceilalti. Sunt convins ca nu am fi ajuns in secolul XXI fara puterea vindecatoare a povestii si sunt convins ca suntem facuti sa auzim povesti; as indrazni chiar a spune ca acestea reprezinta o nevoie umana de baza. In mod cert familiile in care povestile capata viata sunt compuse din membri mai fericiti si mai sanatosi. Nu mai este niciun secret pentru comunitatea stiintifica ca cel mai important factor pentru starea noastra fizica si psihica de bine este reprezentat de relatiile pe care le avem cu cei dragi si, sincer, povestile pot da o calitate aparte relatiilor noastre, indiferent de varsta, gen sau statut social.

Au povestile pentru copii un rol si in viata parintilor? Cum pot parintii sa redescopere lecturile copilariei alaturi de cei mici?

Eu sunt convins ca da. La fel ca si in cazul copiilor, si sistemul nervos al adultilor se relaxeaza atunci cand in siguranta caminului si confortul unei paturi pufoase imaginatia si creativitatea noastra pornesc la drum alaturi de intriga unei povesti citite impreuna.

Pentru a redescoperi puterea lecturii este nevoie sa credem in cititul din placere si sa ne permitem a le citi cat mai des copiilor. Desigur ca in mintea multor adulti aceasta pare a fi o responsabilitate in plus - si asa si este, dar este genul de obicei pe care daca-l cultivam in relatia parinte-copil, ambii parteneri ai diadei au doar de castigat. Putine sunt uneltele de care dispunem in aceasta viata si care au un beneficiu atat de mare ca cititul – acesta este o distractie gratuita, ne mareste vocabularul, ne starneste sperantele si ne creste stima de sine, alaturi de alte efecte importante – precum cultivarea inteligentei cognitive sau sansa de-a gasi solutii la problemele cu care ne confruntam.

Cand copilul nu e interesat de lectura, ce poate face parintele?

Sa raspunda nevoilor de baza ale copilului. Copilul care nu citeste, cel mai adesea, este dornic de conectare emotionala cu parintele, se simte lipsit de siguranta, este stresat sau coplesit de greutatile vietii. Mai exista si copiii care sunt mult prea ocupati si considera  ca cititul le fura si ultimul dram de timp pe care l-ar lasa pentru joaca. Dar am intalnit si copii care nu citesc din cauza ca nu au incredere in ei si cumva si-au dezvoltat convingerea ca ei nu sunt facuti pentru asta. In toate aceste cazuri este nevoie ca adultul sa-si foloseasca inteligenta parentala si sa descopere ce se afla in spatele acestei aparente lipse de interes; iar mai apoi sa valideze copilul si impreuna sa introduca lectura in rutina vietii de familie. Nu spun si ca va fi simplu – dar ce din ceea ce este cu adevarat important in vietile noastre este simplu de obtinut?! :)

Ce rol are relatia parinte-copil in trezirea interesului copilului pentru lectura? Influenteaza in vreun fel apropierea si comunicarea dintre parinte si copil atitudinea celor mici fata de lectura? 

Majoritatea clientilor care vin la mine in terapie si alaturi de care am dezbatut istoria relatiei pe care o au cu lectura, imi spun ca au mostenit aceasta pasiune de la cineva din familie. Ceea ce inseamna ca cei din imediata noastra proximitate, asa cum sunt parintii, bunicii, bonele sau educatorii, ne pot modela cititul din placere inca de la varste foarte mici. Daca adultul va folosi metode traditionale de educatie – amenintari, pedepse, rusinari, violenta fizica sau verbala – mai mult ca sigur va transforma in cioburi sufletul copilului si odata cu acesta si deschiderea celui mic fata de carti. In timp ce adultul care comunica cu umanitate si respect, care da dovada de inteligenta emotionala si care stie sa fie si ferm cand este cazul – ii va oferi copilului un mediu optim pentru a-si dezvolta stima de sine si pentru a cauta sa exploreze dincolo de portile imaginare ale unei carti.

Ce beneficii aduce lectura in dezvoltarea copiilor (emotionala, sociala, intelectuala etc.)?

Mi-ar fi mai usor de spus ce beneficii nu aduce. Copiii care citesc din placere sunt mai prietenosi, mai empatici, mai umani, mai agili din punct de vedere cognitiv, au o mai buna capacitate de concentrare a atentiei, se descurca mult mai bine la scoala, au un creier mai bine integrat si sunt mai curajosi in a-si asuma riscuri.

NARATIV 2017Ce alte obiceiuri sau comportamente ale parintilor pot inspira interesul copiilor pentru lectura (in afara de obiceiul de a le citi povesti)?

Vizitele la librarii. Discutiile despre diferitele parti ale unei carti. Identificarea personajelor preferate. Participarea la lansari de carte. Cautarea unui autor pe Google si descoperirea povestii de viata a acestuia. Desenarea povestilor preferate sau a unor pasaje din carti. Si desigur dialogul – atunci cand parintele comunica cu adevarat, acesta cultiva obiceiul copilului de-a citi, deoarece cititul implica cuvinte si o inevitabila apropiere intre cititor si scriitor. 
   

Pentru si mai multe idei bune si recomandari concrete, adaptate pe nevoile de dezvoltare ale copilului, va recomand sa parcurgeti brosura, elaborata de Asociatia Curtea Veche in colaborare cu paginadepsihologie.ro – Avem nevoie de povesti, pentru a creste oameni mari.

GYORGY GASPAR

psiholog clinician, psihoterapeut

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe