characters characters

Inteligenta si succesul

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 ianuarie 2018    |   2288 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

inteligenta si succesul
Multi parinti considera inteligenta copilului esentiala pentru succesul sau la scoala si mai tarziu, in viata. Insa cat de importanta este mai exact inteligenta cand vine vorba de succesul in viata si care sunt alti factori care il influenteaza? Din fericire, de-a lungul timpului, au fost realizate studii care ofera raspunsuri la aceste intrebari.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Cum poate fi imbunatatita inteligenta copiilor


Inteligenta e de mai multe feluri. Afla ce tip de inteligenta are copilul tau


Lewis Terman a fost primul care a realizat un studiu longitudinal asupra copiilor talentati si inzestrati. El credea initial ca IQ-ul unei persoane poate determina succesul. Dupa ce a studiat peste 1500 de copii cu un IQ de peste 135 de puncte (care reflecta un nivel foarte ridicat de inteligenta), iata ce a aflat:

  • majoritatea copiilor, avand un IQ superior, s-au descurcat bine la scoala avand rezultate scolare foarte bune.

Studiul a continuat si la varsta maturitatii, cand a fost analizata evolutia profesionala a fiecarui participant la studiu.

  • o parte din copii au ales o cariera in care sa isi puna in valoare capacitatile intelectuale.
  • o parte din copiii participanti la studiu au ajuns sa aiba profesii mai putin solicitante din punct de vedere intelectual, fara a-si valorifica potentialul si talentele.

Astfel, studiul a indicat pentru prima data ca succesul si inteligenta nu sunt neaparat corelate si a continuat pentru a descoperi care sunt diferentele dintre participantii care au avut succes profesional si participantii care nu au reusit din punct de vedere profesional.

Comparand adultii de succes (numiti „grupul A”) cu adultii care intampinau probleme (numiti „grupul C”), autorii studiului au aratat ca exista o diferenta de IQ nesemnificativa intre acestia, insa o diferenta vizibila privind trasaturile de caracter si inteligenta emotionala. Participantii din grupul C au dat dovada inca din copilarie de o lipsa de perseverenta si hotarare, in timp ce participantii din grupul A au fost descrisi de la varste mici ca fiind motivati sa reuseasca si avand o vointa puternica.

Si alte studii realizate de-a lungul timpului arata ca IQ-ul unei persoane are o puternica componenta genetica si este puternic corelat cu performantele academice, creativitatea, fericirea, castiguri financiare si chiar cu durata vietii unei persoane. La fel de importante in obtinerea succesului sunt insa si rezilienta si inteligenta emotionala. In dezvoltarea acestor trasaturi, nu este niciodata vorba de o lupta intre mediu si genetica, ci de rezultatul interactiunii dintre acestea.  

Rezultatele acestor studii sunt importante mai ales pentru a putea identifica de timpuriu copiii cu un IQ ridicat si foarte talentati, pentru a-i sprijini din punct de vedere al mediului, astfel incat sa se poata dezvolta mai bine.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe