characters characters

Increderea in tine

Trei aspecte ale increderii in sine

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 martie 2016    |   1816 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Increderea in tineMajoritatea parintilor isi doresc sa ii ajute pe copii sa isi dezvolte increderea in ei insisi. Putem sa facem acest lucru daca intelegem mai bine ce inseamna increderea in sine si care sunt aspectele pe care le putem aborda in incercarea de a o dezvolta la copiii nostri.

Increderea in noi insine rezulta din convingeri (din ganduri) referitoare la:

Increderea in propria competenta - se obtine deseori in domeniul in care copilul se pricepe cel mai bine. De exemplu, copilul tau poate gandi: „Am o mare incredere in puterea mea de a rezolva probleme de matematica, fiindca matematica este domeniul care imi place cel mai mult.”.

Experienta repetata a succesului e ceea ce duce la obtinerea increderii in propria competenta-indiferent de domeniu. Maiestria este nivelul ultim in competenta, insa e nevoie de ani de zile pentru a o obtine, dedicare, disciplina, persistenta si imbunatatirecontinua Asadar, este important sa il sustii pe copil in efortul sau de a-si forma noi competente. Fie ca este vorba de hobby-uri, actvitati extrascolare sau domeniul in care vrea sa profeseze, formarea de noi abilitati este esentiala pentru dezvoltarea increderii in sine.

Increderea in propria abilitatea de a invata si de a rezolva probleme se formeaza deseori in domeniile in care copilul nu se descurca prea bine.

Cum poate sa isi dezvolte increderea in abilitatea de a rezolva o problema pentru care pe moment nu vede nicio solutie? In primul rand, trebuie sa recunoasca vocea interioara care ii spune „Nu poti”. Aceasta este o idee care nu il ajuta si pe care o poate ignora. Un alt lucru important de stiut e ca uneori dificultatile din prezent ii pot aminti copilului de esecurile din trecut, aparand descurajarea. Esecurile nu prezic insa viitorul, iar in spatele succesului se ascund de multe ori o serie intreaga de esecuri. Invata-l pe copilul tau ca orice problema are o solutie si ca: „Daca exista o solutie, de ce sa nu o gasesti tu?”. Incurajeaza-l sa incerce lucruri noi, sa caute asemanari intre domenii diferite si sa invete din experientele altor oameni confruntati cu probleme similare.

Convingerea valorii personale. Este important sa il inveti pe copil sa aprecieze valoarea unei persoane independent de banii, infatisarea sau talentul innascut. Acestea nu confera foarte multa stabilitate increderii in sine. Nici alte aspecte care sunt apreciate de cei din jur (farmecul personal, contribuitia adusa comunitatii, ajutorul adus altora) nu sunt neaparat elemente mai stabile pe care copilul isi poate construi convingerea valorii personale. Oamenii pot sa nu ii aprecieze mereu farmecul personal sau ajutorul. Asadar, convingerea valorii personale nu ar trebui sa depinda de aprecierea celor din jur, ci ar fi preferabil sa porneasca din dragostea fata de propria viata. Invata-l pe copil sa aprecieze miracolul de a trai, sa vada binele din fiecare om si felul in care isi poate pune in valoare propriul potential si il vei ajuta sa isi formeze convingerea propriei valori.

Increderea in sine porneste de la aceste tipuri de convingeri si ne influenteaza felul in care ne simtim. Suntem relaxati, veseli si creativi atunci cand avem incredere in noi si tensionati, tristi si de multe ori inhibati atunci cand nu avem incredere in noi insine.

Cum poti sa cresti increderea in sine a copilului tau?

  • Invata-l sa evite oamenii care il devalorizeaza. Oricat de independenti am fi, actiunile si vorbele celor din jur ne influenteaza gandurile si starea de spirit. Persoanele care il critica in mod constant, ii minimizeaza meritele sau eforturile, il descurajeaza sau isi exprima lipsa de incredere in copilul tau ar trebui evitate de catre acesta.
  • Invata-l sa vorbeasca frumos cu el insusi. Fiecare dintre noi avem o voce interioara care ne cearta atunci cand gresim sau ne incurajeaza sa gasim o solutie. Invata-l pe copilul tau sa verifice care sunt gandurile care ii trec prin minte in situatiile dificile si sa isi imagineze ce ar spune unui prieten bun in acele momente. De exemplu, daca nu s-a descurcat prea bine la antrenamente intr-o zi, in loc sa isi spuna ca nu are talent la sport, ar putea sa se intrebe ce ar spune celui mai bun prieten daca ar avea el o zi proasta la antrenament. Cel mai probabil, i-ar spune „Se mai intampla din cand in cand sa nu fim in forma. Poate ai fost obosit sau distrat, dar data viitoare va fi mai bine.”.
  • Ajuta-l sa isi asume responsabilitatea. Nu putem controla toate lucrurile care ni se intampla, dar putem sa controlam propria atitudine fata de ele si sa ne asumam responsabilitatea pentru aceasta.
  • Invata-l sa aiba compasiune fata de el insusi. Atunci cand gresim, putem ramane cu sentimente de vinovatie sau rusine pentru mult timp. Daca a incercat sa isi repare greseala, recomanda-i copilului tau sa isi propuna ca pe viitor sa nu o mai repete si sa renunte la sentimentele excesive de vinovatie.

Tu cum il ajuti pe copil sa isi dezvolte increderea in propria persoana?


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe