characters characters

Increderea in sine se poate consolida

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 februarie 2017    |   3567 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.


Toti stim ca increderea in sine este importanta. Cum crestem copii increzatori in ei insisi? Sprijinindu-i sa fie autonomi, oferindu-le ocazia sa invete lucruri noi si diverse si consolidandu-ne propria noastra incredere in noi insine.


Ofera-i ocazia sa invete lucruri noi.

Experientele noi si diverse, in care copilul este provocat sa inteleaga si sa invete lucruri noi, sunt esentiale pentru increderea in sine a copilului.

Incurajeaza-l sa accepte provocari.

Progresul nu apare decat atunci cand copilul se confrunta cu o situatie pe care o percepe ca fiind dificila, dar nu imposibila pentru nivelul sau actual de cunostinte sau dezvoltare.

Consolideaza-ti increderea in tine insuti.

Copiii imita actiunile si atitudinile parintilor lor, asa ca este important sa te vada increzator in propriile forte. Nu inceta sa inveti, urmeaza-ti pasiunile si accepta provocari. Astfel, iti vei creste increderea in tine.

Ai incredere in el.

Mult timp, pentru copii, parintii raman un punct de reper cu privire la ce cred despre propria persoana. Atunci cand copilul este protejat in mod excesiv, acesta va invata ca lumea este un loc periculos, in care nu se poate descurca sau orienta pe cont propriu.

Incurajeaza-l sa isi puna in valoare talentele.

Observa activitatile pe care copilul tau le face cu usurinta si incurajeaza-l sa le exploreze mai mult. Cand copiii sunt presati sa obtina rezultate exceptionale in domenii pentru care nu au aptitudini si nici interes, nu vor avea ocazia sa isi valorifice calitatile innascute.

Ofera-i ocazii sa isi faca prieteni.

Relatiile sociale sunt esentiale pentru echilibrul emotional al tuturor. Acceptarea sociala contribuie la starea de bine si, indirect, la nivelul general de incredere in sine al copilului.

Evita etichetele.

Cand un adult spune unui copil ca este lenes sau incapabil, copilul ajunge sa creada acest lucru si sa se comporte ca atare. Nici etichetele pozitive nu fac bine intotdeauna copiilor, acestia ajungand sa simta presiunea de a nu dezamagi asteptarile parintilor atunci cand parintii ii caracterizeaza in mod frecvent ca avand anumite performante sau trasaturi (De exemplu,” matematicianul familiei”).

Apreciaza efortul si perseverenta, nu doar rezultatele sau calitatile copilului.

Atunci cand copilul depune efort pentru a obtine in loc de 7 un 9, la matematica, de exemplu, parintii pot profita de ocazie pentru a-i lauda perseverenta. Copiii care invata ca prin perseevrenta isi pot imbunatati performantele vor avea mai multa incredere in ei insisi decat copiii convinsi ca inteligenta sau talentul innascut sunt singurele aspecte importante in obtinerea succesului.

Invata-l ca rezultatele scolare nu indica valoarea lui ca persoana.

Exista o multime de cazuri in care esecul la scoala nu inseamna si esecul in viata. Iar diferenta dintre cele doua este data de atitudinea parintilor si de increderea in sine a copilului. Fiecare persoana, indiferent de performantele scolare sau profesionale merita respect si afectiune din partea oamenilor apropiati. Acorda atentie felului in care reactionezi la notele mici ale copilului, evitand violenta verbala, pedepsele sau retragerea afectiunii atunci cand rezultatele scolare ale copilului nu corespund asteptarilor tale.

Iubeste-l neconditionat.

Cand parintii isi manifesta afectiunea in mod conditionat, fiind distanti fata de copil atunci cand acesta are rezultate slabe (la scoala sau in alte domenii) si afectuosi atunci cand are rezultate bune, intreaga incredere in sine a copilului va fi afectata.

Acorda-i copilului responsabilitati casnice.

Implicarea copilului in treburile casnice ii va creste autonomia, gradul in care se poate descurca singur. Iar autonomia este legata de increderea in sine. In plus, ii arata copilului ca poate contribui in mod pozitiv la binele intregii familii.

Accepta emotiile copilului tau si ajuta-l sa le exprime.

Respingerea frecventa a emotiilor copilului tau, desi are la baza intentii bune („Nu ai de ce plange!” sau „Hai ca nu te doare asa rau!”), nu va duce decat la incapacitatea copilului tau de a-si intelege propriile emotii si trairi. Iar intelegerea propriilor emotii este primul pas in gestionarea acestora, mai ales in momentele de stres. Invata-l pe copil sa isi exprime emotiile in modalitati adecvate si sa descopere nevoile care stau la baza lor.  Desigur, cel mai important este echilibrul tau emotional in asemenea situatii.

Aminteste-i reusitele pe care le-a avut.

Puteti realiza impreuna paunul stimei de sine sau pur si simplu ii poti aminti copilului situatiile in care a reusit sa depaseasca dificultati sau sa invete lucruri noi desi i-a fost teama initial.

Inconjoara-l cu oameni increzatori in sine si optimisti.

Acest lucru inseamna sa incercati sa ridicati nivelul propriu de optimism, dar si sa incerci sa oferi copilului tau ocazia de a cunoaste alti copii si alte persoane care sunt increzatoare si optimiste.  Starea noastra emotionala este influentata de starea emotionala a celor din jur. 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe