characters characters

Ideile preconcepute – in ce fel iti pot afecta copilul?

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 mai 2012    |   3978 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ideile preconcepute – in ce fel iti pot afecta copilul?“Fetele se imbraca doar in roz.”, “Copiii cu ochelari de vedere sunt tocilari.”, “Baietii nu plang niciodata.” sau ”Doar copiii care fac meditatii vor avea rezultate foarte bune la scoala.” sunt doar cateva dintre stereotipurile cu care se poate intalni copilul tau la scoala sau in grupul de prieteni. Cum reactionezi cand copilul tau face asemenea afirmatii? Le lasi sa treaca, pentru ca ti se par si tie intr-o oarecare masura adevarate, sau alegi sa profiti de ocazie pentru a-l invata pe copil despre stereotipurile sociale?

Stereotipurile sunt idei preconcepute despre anumite lucruri sau persoane, adeseori fixe si gresite fiindca sunt emise fara a cunoaste personal sau a judeca in profunzime lucrurile respective. Stereotipul social implica grupuri extinse de persoane si se refera la pareri si convingeri impartasite referitoare la caracteristicile personale, trasaturile de personalitate, comportamentul specific grupului respectiv: ”Copiii care aleg sa stea in spatele clasei sunt cei mai timizi.” (sau dimpotriva, mai neastamparati - doresc sa stea in ultima banca pentru a nu fi observati de cadrul didactic),  ”Fetele sunt bune la romana, iar baietii sunt buni la matematica.”, ”Fetelor le plac papusile, iar baietilor, masinile.”.

Cum trebuie sa procedezi pentru a inlatura efectele stereotipurilor sociale?

1. Atunci cand observi ca o idee preconceputa isi face aparitia in referirile copilului, vorbeste cu el despre ce inseamna un stereotip. De exemplu, daca fiul tau spune ceva precum “Normal ca Alex a luat din nou foarte bine la matematica, doar este un tocilar ochelarist.”, este un moment bun sa incepi discutia despre stereotipuri sociale.

2. Este bine sa aduci si exemple care contrazic stereotipul (nu toti copiii care poarta ochelari sunt “tocilari”, nu doar fetele se pricep la limba romana - exista o multime de scriitori talentati, exista si fete care se joaca cu masinutele etc.) si incercati sa descoperiti impreuna cum au luat nastere aceste preconceptii.

3. Ajuta-ti copilul sa isi aminteasca stereotipurile sociale prin prisma carora a fost apreciat de alti oameni si felul in care s-a simtit in asemenea situatii. Cele mai frecvente stereotipuri carora le pot cadea victima copiii sunt cele de gen: cand baietilor li se spune ca nu au voie sa planga sau fetitele sunt descurajate daca se joaca cu masinutele sau roboteii, de exemplu.

4. Incurajeaza-ti copilul sa se imprieteneasca cu copii ce apartin unor medii, etnii si religii diferite, tocmai pentru a promova ideea de multiculturalitate (a invata cat mai multe de la diferiti oameni, diferite culturi).

5. Dati exemple de stereotipuri pe care le vedeti deseori la televizor sau care sunt promovate de mass media (de exemplu, blondele sunt proaste).

Cum pot influenta stereotipurile sociale comportamentul copilului?
Studiile arata ca atunci cand o persoana este “victima” unui stereotip social, incepe sa se comporte in concordanta cu stereotipul respectiv. Un copil care provine dintr-un grup despre care se spune ca nu obtine rezultate bune sau ca nu are un coeficient de inteligenta ridicat va obtine rezultate mai scazute la un test de inteligenta, de exemplu. Cercetarile realizate cu elevi afro-americani si caucazieni au confirmat acest lucru.

Alte efecte nedorite care apar atunci cand un copil este vazut prin prisma unui stereotip social:
-    copilul poate dezvolta semne ale anxietatii sociale;
-    pot sa apara inhibarea si retragerea atunci cand este vorba de interactiune sociala;
-    rezultatele scolare pot sa scada, datorita anxietatii, descurajarii sau lipsei de motivatie de a depune efort;
-    apar comportamente negative, care de obicei fac parte din stereotipul social cu care este asociat copilul.

Stereotipurile sociale exista peste tot in jurul nostru, uneori atat de bine deghizate incat nici adultii nu le recunosc cu usurinta. De aceea, reprezinta un subiect delicat si important despre care este bine sa vorbesti cu copilul tau ori de cate ori este nevoie.

Copilul tau cu ce stereotipuri se intalneste in grupul sau de prieteni?

Comentează:
8 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    04.07.2012 - 10:48
    Cred ca intr-adevar, conteaza foarte mult, chiar de la cele mai mici varste, atitudinea: daca cei din jur percep copilul cu ochelari ca sociabil, activ, cu initiativa si "indraznet", isi adapteaza si ei atitudinea si probabil vor fi mai putin agresivi fata de el. Problema este ca aceasta atitudine depinde mult si de temperament, iar copiii introvertiti, care nu simt nevoia sa interactioneze atat de mult cu cei din jur, au dificultati in a-si construi aceasta atitudine. De aceea, daca poarta ochelari, exista un risc destul de mare pentru ei sa fie marginalizati.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    02.07.2012 - 17:34
    Markiza,,ma bucur pentru fetita ta! Eu port ochelari de la 8 ani si crede-ma, nu mi-a fost usor! Fiica ta este un caracter puternic! Probabil ai reusit sa-i insufli aceasta ”tarie” de caracter pentru ca, oriunde in lume, copiii sunt...copii! Sunt influentabili si uneori putin rautaciosi...unii din ei...La fel ca noi...Si parintii gresesc cateodata...
  • Utilizator Anonim
    markiza    02.07.2012 - 07:54
    Autostima unui copil este construita in familie. Fetita mea poarta ochelari dar nu am observat sa fie marginalizata su nebagata in seama. din contra. are o personalitate puternica si se relationeaza foarte bine cu ceilalti copii. E drept ca i-am cumparat ramele alese de ea si incercam sa provocam cat mai des intalniri cu alti copii, sa facem drumetii cu alti copii, etc. Cred ca un copil trebuie sa simta in familie aprecierea si valorarea, asa ii va fi mai usor sa treaca peste prejudecatile atat de prezente, de dure si necrutatoare.
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    31.05.2012 - 08:27
    Si...da! Harry Potter este un exemplu minunat de copil ”altfel” si nu doar pentru ca purta ochelari. Dar si el era un copil-victima al celor din jur care nu-l intelegeau si care respingeau lumea careia el ii apartinea.
    Este o carte minunata, pe care o recomand tuturor copiilor, adolescentilor si...parintilor.
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    31.05.2012 - 08:22
    Aceasta discutie este o alta fateta a trairilor pe care le avem de ”a fi altfel”. Copiii cu ochelari sunt altfel decat ceilalti. Si cei grasuti sunt ”altfel”. Si cei cu pielea mai inchisa la culoare...Si cei care nu pot manca zahar pentru ca au diabet...Si multe exemple putem gasi.
    Este greu de trait aceasta diferenta si sentimentele asociate pentru ca mereu este vorba despre o excludere. Grupul spune ”Daca nu esti ca noi, daca esti altfel, daca esti differit, nu te primim”. Stim ca exista mereu porecle si de acesti copii/oameni se rade. ”Schipu”, Chioru”, ”Surdu”, ”Albu” etc au ajuns nume de familie din poreclele pe care oamenii respectivi le primeau in comunitatea lor, in care erau ”altfel„.
    Cred ca o metoda buna de a ajuta un copil care este sau se simte diferit este sa ne reamintim si sa vorbim cu el despre modul in care noi insine ne-am simtit la un moment dat diferiti. ”Pentru ca aveam parul scurt cand toate fetele il aveau lung”, Cand eram singura careia ii crescusera sanii„, ”Cand am purtat aparat dentar”, ”Cand eram buna la franceza iar toti colegii o urau” etc.
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    31.05.2012 - 08:04
    Si fetita mea a purtat ochelari din clasa a patra. A fost destul de greu sa se obisnuiasca cu schimbarea si a avut o perioada destul de grea..intre timp, dupa ce am schimbat mai multe perechi de ochelari s-a obisnuit. poate fi foarte greu pentru un copil care poarta ochelari. Cred ca e important sa alegeti o rama care sa o avantajeze- poate parea superficiala solutia, dar de la cele mai mici varste copiii ii judeca pe cei din jur in functie de infatisare..
  • Utilizator Anonim
    persida    31.05.2012 - 07:49
    am o fetita in clasa I....cu ochelari...si da,e marginalizata si ne-bagata in seama de copii (colegi)...sincer,oricat incerc sa fac,sa zic,ca sa vezi ca harry poter...copii vin cu ,,lectia" invatata de acasa
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    31.05.2012 - 06:12
    Si noi am trecut prin aceasta experienta. Ochelarii, ajung sa fie detestati din cauza colegilor care nu au nevoie de ei, sau care pun eticheta:” Ochelarist= Tocilar...”. Ca numai fetele se imbraca in culori vesele, stim inca de la gradinita, cand s-a decretat: galbenul, rosul si bineanteles...rozul, sunt culorile fetelor...Te-ai lovit foarte tare? Ti-ai rupt mana???... ”Esti barbat...!!!”. ”Si ce daca?...Pe mine nu ma doare? Nu am dreptul sa fiu uneori mai putin ”puternic” decat cred altii?”. Noi vrem ca fiul nostru sa invete sa traiasca frumos si sa nu sa urmeze niste stereotipuri care nu-l definesc...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe