characters characters

Copilul meu e razbunator

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 septembrie 2010    |   4758 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Copiii pot reactiona foarte intens atunci cand cred ca li s-a facut o nedreptate sau cineva a gresit fata de ei. Cum reactionezi in cazul in care copilul obisnuieste sa se razbune pe cei din jur?
 
 
 
 
 
 
 
 
Iata o lista a caracteristicilor comportamentelor copiilor razbunatori:
  • intotdeauna incearca sa “se puna” cu cineva (provoaca la discutii, certuri si chiar la violenta)
  • foloseste amenintari adresate persoanelor cu care tocmai a avut ceva de impartit
  • are o gandire ilogica, irationala
  • stima de sine este foarte ridicata si considera ca nu merita sa i se intample lucruri neplacute
  • are impresia ca toti cei din jur comploteaza impotriva lui
  • priveste orice alt copil cu ochi de evaluator si il masoara din punct de vedere al capacitatilor si al fortei (“E mai bun sau nu decat mine?”)
  • prezinta o satisfactie crescuta atunci cand vede o alta persoana ca a gresit, a fost mustrata, a suferit o pierdere ori s-a facut de ras
  • in comportamentul lui pot fi intalnite si note de sadism
  • deseori recunoaste ceea ce a facut tocmai pentru ca isi doreste ca cei din jur sa stie ca el a fost cel ce a initiat o bataie, cel care a avut curajul sa ridice tonul ori sa faca vreo nazbatie (se bucura din plin de atentia care i se ofera in astfel de cazuri)
  • isi pierde foarte repede rabdarea si devine incontrolabil

Care sunt cauzele unui astfel de comportament? Un copil care adopta comportamente razbunatoare crede ca nu primeste suficienta atentie din partea celorlalti, nu este respectat asa cum si-ar dori, se simte evaluat si pozitionat pe un loc inferior fata de altii. Nu ii place sa fie comparat cu altii (indeosebi de catre parinti, prin comparare cu fratele sau sora care e opusul lui din punct de vedere comportamental. Astfel de copiii se simt nemultumiti, isi intorc furia proprie catre ceilalti si nu au un bun control asupra propriilor porniri. 

Ce solutii exista pentru inlaturarea unui astfel de comportament?

1. Copiii razbunatori au nevoie sa simta ca sunt iubiti si respectati. Incearca sa recunosti fiecare efort pe care-l depune si sa il recompensezi pe masura.

2. Nevoia de a avea prieteni nu este extrem de mare, dar are nevoie de o persoana care sa nu-l dezamageasca si in care sa aiba incredere. Unul dintre parinti poate fi persoana ideala cu care sa poata vorbi si careia sa-i poata impartasi gandurile, temerile si trairile. Un frate sau un vecin poate fi la fel de potrivit. Daca nu functioneaza, atunci s-ar putea ca ajutorul consilierului scolar sa fie cel mai potrivit.

3. Recunoaste atunci cand gresesti si cere-i scuze. Aminteste-ti faptul ca cei mici recunosc si imita comportamentele gresite sau corecte ale parintilor. Fii un model de conduita pentru el.

4. Ofera-i sarcini si indatoriri prin care sa ii fie recunoscute meritele si prin care sa ajunga in centrul atentiei. Recompensele sociale de acest gen il vor motiva sa repete comportamentul pentru a se simti la fel de bine si alta data.

5. Ofera-i alternative de comportament. Daca nu-ti place modul in care se comporta, poti sa-i spui si sa ii oferi o alta solutie despre cum ar fi bine sa procedeze.

6. Invata-l managementul propriilor emotii. Te poti inspira de aici daca ai nevoie de idei.
 
Recomandarile tale
Tu ce alte solutii crezi ca ar functiona pentru a reduce comportamentul razbunator al copiilor? Asteptam sugestiile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe