characters characters

Tehnici de negociere pe intelesul copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 februarie 2011    |   9144 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tehnici de negociere pe intelesul copiilorCele mai multe conflicte intre copii  pot fi evitate invatandu-i pe acestia importanta tehnicilor de negociere, a diplomatiei si a capacitatii de a-l asculta pe celalalt. Cum il poti invata pe copil sa nu apeleze la comunicarea violenta si sa obtina ce isi doreste prin negociere? Prezinta-i cateva metode pe care le poate aplica atunci cand doreste sa obtina un anumit lucru.

 

Cinci tactici de negociere pentru copilul tau

1. Tactica „Toata lumea castiga” sau „win-win”, cum este numita in limba engleza, presupune ca solutia gasita sa aduca beneficii tuturor persoanelor implicate in negociere. Pentru a reusi sa gaseasca o solutie buna pentru toata lumea, copilul este nevoit sa ia in considerare mai multe detalii:
  • Care este scopul fiecarui participant?
  • Ce poate sa ofere copilul tau celuilalt participant la negociere?
  • Care sunt alternativele daca negocierea esueaza?
  • Ce se asteapta fiecare sa obtina in urma acestei negocieri?
  • Care este relatia de putere intre participanti? Cine are cel mai mult de pierdut  si cine controleaza resursele?
  • Care sunt solutiile posibile?

Puteti pune in practica aceasta tehnica de negociere atunci cand copilul tau iti cere un obiect (de exemplu, un telefon nou) sau permisiunea de a face un anumit lucru (de exemplu, sa mearga seara in oras). Raspundeti fiecare la intrebarile de mai sus si gasiti impreuna o modalitate prin care sa obtineti amandoi ce va doriti: de exemplu, un telefon nou la un pret acceptabil sau o iesire in oras care sa se incheie la o ora rezonabila.

2. „A cere mai mult decat vrei sa obtii” este o tehnica eficienta in negociere pentru ca in astfel de cazuri poate sa obtina chiar mai mult decat si-a propus initial. De exemplu, copilul tau negociaza cu un alt copil in privinta timpului pe care sa-l petreaca jucandu-se acelasi joc. Copilul tau isi doreste sa mai joace sah inca o jumatate de ora. Pentru a fi sigur ca va obtine 30 minute, poate cere un interval mai mare. Acesta va fi refuzat de catre partener si se va incepe negocierea. Este posibil ca dupa prima reducere obtinuta, partenerul sa renunte, bucurandu-se ca a scapat destul de usor, iar copilul tau poate obtine chiar mai mult decat si-a propus.
 
3. „Tactica politetii exagerate” se refera la faptul ca uneori, mai mult bun simt si respect fata de cealalta persoana de care depinzi cu o cerere sau un raspuns sunt binevenite. Atunci cand are de-a face cu persoane care detin autoritate, politetea si respectul sunt elemente esentiale pentru succes. Nu este nevoie sa apeleze la „a peria” persoana respectiva, insa o atitudine respectuoasa are ca efect de cele mai multe ori o atitudine de acelasi fel din partea celuilalt, iar sansele de reusita sunt mai mari in acest fel.

4. Tactica apelului la simturi presupune a pune un accentul in negociere pe emotii si amintiri trecute. Invata-l pe copil ca pentru a convinge pe cineva cu care a mai interactionat in trecut, poate face apel la amintirile placute comune. Reactivarea amintirilor va avea ca efect reactivarea emotiilor pozitive pe care le-au trait impreuna si poate influenta decizia pe care persoana respectiva o va lua. De exemplu, daca isi propune sa isi convinga un prieten sa stea mai mult in parcul de distractii, poate sa ii reaminteasca ce bine s-au distrat data trecuta cand au mers impreuna.

5. Tactica „Ma grabesc!” este tactica prin intermediul careia copilul isi poate presa partenerul sa ia o decizie rapida care sa fie si in avantajul amandurora. De multe ori, negocierile care se prelungesc prea mult nu duc nicaieri. Asadar, aceasta tehnica de negociere poate grabi finalul. De exemplu, atunci cand copilul tau negociaza modul in care sa realizeze un proiect de grup, daca nu este foarte incantat de ideile cu care partenerul a venit, poate sa lanseze ideea ca este sub limita de timp si nu isi permite sa mai discute pe tema proiectului. Partenerul cu siguranta va renegocia in asa fel incat amandoi sa fie de acord. Timpul petrecut discutand va fi redus in acest fel, amandoi reusind astfel sa faca mai multe lucruri intr-o perioada mai scurta de timp.
 
 
Copiii sunt nascuti negociatori. Care sunt situatiile in care incearca sa negocieze cu tine si la care metoda de negociere apeleaza?




Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Laura Borbe    12.07.2011 - 08:26
    Pentru ca negocierea sa fie acceptata (si nu simulata) este nevoie de intelegerea pozitiei celuilalt. Adica, mie mi se pare ca tehnica nu are succes in sine. E ok sa cunosti tehnici de negociere, dar, daca nu cunosti persoana sau ea nu te cunoaste si nu se poate pune in locul tau,aplicarea tehnicilor negocierii e asemeni unui tratament cu antibiotic fara o antibiograma prealabila.
    Exista jocuri ce se pot juca impreuna cu copiii si care le permite parintilor si copiilor sa vada din perspectiva celuilalt. Sunt si povesti menite sa favorizeze intelegerea unei situatii conflictuale (pentru ca negoicera are la baza o situatie de dezacord sau de conflict). Daca copilul nu intelege ca asupra unei probleme exista perspective diferite si ca perspectiva lui nu este neaparat gresita, dar nu cea mai buna, negocierea ia forma comertului, santajului, etc si nu cred ca este educativa.
    Poate gresesc, experienta mea de parinte si de profesor nu e suficienta pentru a convinge, poate doar pentru a persuada. Atunci cand am descoperit jocurile si povestirile ca modalitati de comprehensiune asupra realitatii, am avut mai mult succes si uneori nu a trebuit sa negociez, au ales singuri ceea ce trebuia.
    Un joc simplu: luati o carte cu coperti tari, o deschideti pe masa, pe verticala si va asezati impreuna cu copiii sau toti membrii familiei, astfel incat fiecare sa vada fie numai coparte fata, fie o pagina din interior, fie coperta spate. Fiecare va trebui sa descrie ceea ce vede. Dupa ce descrie fiecare ce vede unul de la masa pune urmatoarele intrebari:
    1.sunteti convinsi ca ati descris corect ceea ce ati vazut?
    2.sunteti de buna credinta, adica nu ati vrut sa ii mintiti pe ceilalti?
    3.(toti vor raspunde cu DA) cum se explica atunci ca vorbim despre acelasi lucru, simplu, o carte si descrierile noastre sunt atat de diferite, chiar contradictorii?
    4.ne contrazicem din rea intentie?
    5.ce am putea spune daca, de exemplu, am inlocui cartea cu problema X din familia noastra?
    Concluziile apartin fiecarui grup. Indiferent despre ce grup este vorba copiii, poate si adultii, vor intelege ca o situatie conflictuala nu este intotdeauna una de manifestare a relei vointe, ca exista perspective de care nu am cunostinta si asta pentru ca ma aflu intr-o alta pozitie fata de problema, ca uneori schimbarea pozitiei duce la rezolvarea problemei, alterori rezolvarea se naste din acceptarea diferentei ca fiind in ordinea firii.
  • Utilizator Anonim
    Lavinia Saplacan    15.02.2011 - 13:08
    Da, cred ca, chiar am avea nevoie de sfaturi, cum trebuie sa negociem noi parintii cu copii nostri
    Bafta;
    lavinia s
  • rolord23
    rolord23    10.02.2011 - 06:25
    Sfaturile sunt intr-adevar foarte bune pentru fiecare
    Ar mai trebui un articol despre cum ar trebui fie negocierea dintre parinti si copii, prin exemple, avand in vedere cerintele tineretului de azi, pe categorii de varsta
    Bafta in continuare,
    RB
  • Utilizator Anonim
    dunca cristina    07.02.2011 - 11:37
    aceste sfaturi sunt binevenite si pt.adulti,toti suntem negociatori

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    05 iulie 2019   

    Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.

  • Copilul care crede ca i se cuvine totul
    Copilul care crede ca i se cuvine totul 1
    21 octombrie 2013   

    Ti se intampla des ca parinte sa fii tras de maneca la tot pasul de copilul tau pentru ca vrea ceva? Astazi vrea o haina noua, maine isi doreste sa aiba ghizodan la fel cu al colegului de banca, apoi isi mai doreste un nou joc video si de ce nu, peste cateva zile altul pentru ca de cel pe care il are s-a plictisit. Insa copilul tau nu este singurul care sufera de sindromul “Vreau...!”. Se pare ca suntem cu totii afectati de acest fenomen.

  • Iesirile in oras ale adolescentului - cum stabilesti regulile?
    Iesirile in oras ale adolescentului - cum stabilesti regulile? 1
    13 ianuarie 2012   

    Adolescenta aduce cu sine schimbari ale starii de spirit, revolte, conflicte cu parintii, secrete fata de acestia, nevoia de independenta si un interes tot mai mare acordat prietenilor de aceeasi varsta.

Mai multe