characters characters

Prieteniile in preadolescenta

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 septembrie 2010    |   6416 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Preadolescentii simt o nevoie acuta in aceasta perioada de a se atasa de persoanele de aceeasi varsta. De aceea cauta permanent compania altor baieti sau fete cu care sa poata impartasi gandurile, emotiile, visurile lor de adulti in devenire. Deseori, prietenii pe care ii aleg nu vor fi pe placul tau, iar primele neintelegeri intre voi doi pot aparea  din aceasta cauza. Pe de alta parte, intre amici exista din pacate si certuri, neintelegeri care pot duce la ruperea relatiei, chiar si dupa ani de zile petrecuti impreuna. Care este rolul tau de parinte in aceasta arie din viata copilului tau?
 
Iata:
1. Incurajeaza interactiunea sociala printr-o atitudine deschisa pe care o manifesti de fata cu copilul tau. Arata-i deschidere si dispozitie de a-l ajuta sa interactioneze si sa-si formeze prieteni si relatii de prietenie cu cat mai multe persoane.

2. Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni.
Poti arunca o privire in familiile prietenilor tai pentru a vedea daca acestia au copii de varsta alor tai, astfel incat sa poti favoriza apropierea dintre ei. Sugereaza-i sa se inscrie in diverse asociatii de voluntariat, sa faca parte din organizatii scolare, cluburi pentru copii etc. Acestea sunt surse inepuizabile de prieteni. Concursurile scolare la care poate participa, si mai cu seama la cele din afara orasului il vor ajuta sa cunoasca si sa schimbe impresii cu persoane de varsta similara, din zone diferite alte tarii sau chiar de peste hotare.

3. Evita sa ii vorbesti despre importanta popularitatii si lasarea unei amprente in istoria scolii. In caz contrar, copilul poate dezvolta asteptari nerealiste si, pe termen lung, frica de esec sau frica de a te dezamagi.

4. Incurajeaza diversitatea si nu te opune grupurilor de copii heterogeni, cu etnie, religie sau situatie financiara diferita.
Din interactiuni cu persoane diferite copilul tau poate invata foarte mult, mai cu seama de la cei ce sunt diferiti fata de el. Cei cu o alta religie ii vor oferi informatii despre practicile si obiceiurile din familiile lor,  cu cei cu situatii financiare precare vor fi ideali pentru a-i oferi exemple de supravietuire in conditii nu foarte prielnice etc.

5. Asteapta-te la certuri si neintelegeri, dezamagiri intre prieteni si suparari. Incearca sa nu te implici prea mult pentru ca, asa cum s-au certat, vor reusi sa gaseasca si calea de impacare. Deseori cand parintii intervin, lucrurile se deterioreaza mai mult, intrucat neintelegerile se extind la nivelul intregii familii. 

6. Fii un bun ascultator atunci cand copilul tau are tentative de a ti se destainui.
Nu ii pune intrebari insistente, ci pur si simplu intrebari care sa denote dorinta ta de a cunoaste, de a intelege pentru a-l putea ajuta. Uneori preadolescentii isi doresc doar sa povesteasca cuiva, fara a cere in schimb niciun sfat. E mai degraba vorba de a se “descarca”. Incearca sa vezi ce anume isi doreste de la tine. Daca vrea doar sa-l asculti, rezuma-te la asta. In caz contrar, ofera-i ceea ce vrea, da-i sfaturile pe care le-ar dori, intr-o forma pe care sa o accepte.
 
Recomandarile tale
Noi ti-am oferit cateva recomandari pentru a-ti intelege copilul atunci cand vine vorba de nevoia lui de interactiune sociala. Care sunt problemele pe care preadolescentul tau le intampina in raport cu prietenii lui? Asteptam intrebarile si sugestiile tale.


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cele 36 de intrebari
    Cele 36 de intrebari. Jocul care poate incuraja prieteniile intre copii
    16 februarie 2022   

    In anii '90, psihologii Arthur Aron si Elaine Aron au creat un set de 36 de intrebari menit sa creeze legaturi emotionale profunde intre doua persoane necunoscute. Destinate adultilor, aceste intrebari au fost adaptate si pentru copii si adolescenti, cu scopul de a incuraja cunoasterea reciproca si stabilirea de prietenii. Iata cele 36 de intrebari adaptate de cercetatori din SUA pentru a fi folosite in randul copiilor si adolescentilor.

  • Nevoia de apartenenta
    Nevoia de apartenenta la copii – de ce e importanta si cum se manifesta
    16 noiembrie 2021   

    Nevoia de a apartine unui grup apare din primele zile de viata ale copilului si este strans legata de sentimentul de siguranta care este esential pentru dezvoltarea armonioasa.

  • Gestionarea conflictelor
    Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze conflictele
    01 octombrie 2021   

    Conflictele sunt o parte normala din viata, iar modul in care cei mici invata sa le gestioneze le va fi util pe tot parcursul vietii.

Mai multe