characters characters

De ce sa nu il grabesti tot timpul pe copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 august 2016    |   1561 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Graba parintilor„Hai mai repede!” este replica pe care cu siguranta fiecare copil o aude rostita de parintii sai macar o data pe zi. Ne grabim copiii pentru ca avem un program incarcat, pentru ca vrem sa ii ajutam sa se descurce mai repede, sau pentru ca, pur si simplu, ni se pare o pierdere de timp sa te uiti cinci minute la o buburuza, chiar daca ai doar patru ani.

Alteori insa, ii grabim pentru ca nu am organizat destul de bine timpul. Daca il trezeam cu 15 minute mai devreme, ar fi avut timp suficient sa se imbrace cu atentie inainte de plece la gradinita, de exemplu.

Iata cateva motive pentru care este bine sa evitam sa grabim copiii tot timpul:

  • Graba influenteaza dezvoltarea creierului. Acesta se dezvolta in functie de experientele zilnice prin care copilul trece. Unii neurologi sustin ca hiperstimularea (expunerea copilului la foarte multi stimuli intr-un timp foarte scurt) poate duce la o tendinta catre anxietate.
  • Graba creste nivelul hormonilor ce apar in situatii stresante. Apar din acest motiv oboseala, dificultatile de a adormi, cresterea in greutate, irascibilitatea si chiar probleme de sanatate.
  • Graba ii face pe copii sa se simta impinsi si controlati. Desigur ca parintele are autoritate si ia decizii legate de copil, insa si cel mic are nevoie sa simta ca poate face alegeri. Atunci cand este grabit tot timpul, este foarte probabil sa apara un „conflict pentru putere”, cand copilul incearca sa recastige putin control asupra situatiei, refuzand sa asculte.
  • Copiii devin suprastimulati. Din aceasta cauza, celor mici le poate fi afectata capacitatea de invatare si performantele scolare pot avea de suferit.
  • Graba ii obisnuieste pe copii cu ideea de „ocupat”. Copiii au un program prea incarcat si ajung sa creada ca totul e contracronometru. Desigur ca eficienta este importanta si uneori programul copilului chiar nu poate fi „aerisit”, insa e important ca cel mic sa aiba parte si de intervale de timp goale, in care sa poata alege ce sa faca si in care sa se confrunte cu plictiseala.
  • Graba constanta ii impiedica pe copii sa isi descopere pasiunile si le creeaza un sentiment cronic de neimplinire.
  • Graba nu ii afecteaza doar pe copii, ci si pe parinti. Atunci cand esti grabit, tinzi sa fii mai putin preocupat de copil, sa ai mai putina rabdare si mai putin timp ceea ce te transforma intr-un parinte cu un stil de parenting defectuos.
  • Atunci cand e grabit constant, copilul poate evita sa mai faca singur lucrurile care ii ofera autonomie (de exemplu, sa se imbrace singur), pentru ca stie ca parintele le face mai bine decat el si mai rapid.

Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa iti dai seama cum poti evita graba constanta:

  • Ce poti sa faci pentru a-ti incetini ritmul zilelor tale?
  • Cum poti sa ai mai mult timp liber?
  • Ce ritualuri poate folosi familia ta pentru ca fiecare sa aiba sansa de a se conecta cu celalalt, la un nivel mai profund, zi de zi?

Uneori, solutia poate fi simpla, precum trezirea cu 15 minute mai devreme in fiecare dimineata, pentru ca cel mic sa isi manance micul dejun cu lentoarea pe care o prefera sau pregatirea copilului pentru urmatorul moment din program: „Mai avem 10 minute si trebuie sa plecam”, pentru a favoriza cooperarea din partea lui.

Alteori, desigur, singura solutie este sa il grabesti pe copil pentru a ajunge unde ai nevoie in timp util. Insa daca ai reusit sa oferi copilului si momente care sa se desfasoare in ritmul lui, vei observa ca va coopera mai bine cu tine atunci cand ii explici ca ai nevoie sa se grabeasca.

Lectia pe care dorim sa o oferim copiilor nostri este ca echiblibrul este cheia: nici graba, nici pierderea constanta de vreme nu sunt alternative care sa ne ajute sa crestem. Insa pentru a atinge echilibrul, este nevoie sa cunoastem ambele stari si sa invatam din amandoua ce avem de facut pentru a ne trai viata in ritmul cel mai benefic pentru noi :).


*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe