characters characters

George si luna albastra de Lucy si Stephen Hawking

Cum raspunzi la intrebarile despre stiinta ale copilului tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 iunie 2017    |   1482 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

George si luna albastraVine un moment in viata fiecarui parinte cand copilul lui priveste cerul intr-o seara senina si descopera cu uimire ca exista un intreg univers in jurul nostru, pe care abia incepem sa il exploram. Iar din acel moment, este foarte posibil ca intrebarile copilului despre planete, stele, constelatii, extraterestri, rachete spatiale si teleportare sa nu se mai opreasca. Ceea ce este bine, pentru ca pasiunea si curiozitatea stau la baza dezvoltarii copilului tau si incurajarea lor este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru el.

Pentru majoritatea parintilor, cele mai dificile intrebari ale copiilor sunt cele stiintifice, deoarece de multe ori cei mici pun sub lupa curiozitatii cele mai (aparent) banale si acceptate aspecte ale vietii noastre si ale lumii in care traim. Iata doar cateva exemple de intrebari simple si complicate in acelasi timp: 

  • De ce este mereu apa marii sarata?
  • De ce este cerul albastru?
  • De ce luna are pete intunecate pe suprafata ei?
  • Cum s-au format oceanele si marile?
  • Am putea trai pe alte planete?
  • Cum a aparut viata?
  • Exista extraterestri?
  • Cum a aparut Universul?

La asemenea intrebari, cel mai simplu ne vine sa raspundem „Pentru ca asa e si gata!”, dar o asemenea atitudine nu este utila, mai ales cand putem gasi cu usurinta raspunsurile, cu putina rabdare. Raspunsul la multe dintre aceste intrebari stiintifice le puteti gasi in „George si luna albastra” de Lucy si Stephen Hawking, traducere de Nicoleta Draghiceanu si ilustratii de Garry Parsons, publicata la Editura Humanitas. „George si luna albastra”  imbina o poveste palpitanta pentru copii cu prezentari pe intelesul copiilor despre cele mai recente descoperiri stiintifice. Povestea ii prezinta pe George si Annie, doi copii pasionati de stiinta si spatiu, trecand prin aventuri fantastice atat pe Pamant, cat si in spatiu, in timpul pregatirii lor pentru a deveni astronauti si a trai pe Marte. Intamplarile prin care trec cele doua personaje sunt completate cu explicatii stiintifice scrise de profesori universitari si cercetatori, adaptate pentru copii. Astfel, cei mici afla mai multe despre oceanele de pe Pamant, despre vulcanii de pe Pamant si din sistemul solar, despre viata pe Marte, teleportare cuantica si multe alte subiecte fascinante. Iar informatiile sunt prezentate astfel incat sa trezeasca uimirea si sa schimbe perspectiva asupra vietii noastre obisnuite:

Exact aceleasi molecule de apa care curg la robinetul tau de acasa au fost martorele fiecarei secunde din istoria Pamantului, inca dinaintea aparitiei vietii si pana la aparitia organismelor pluricelulare. Cel mai probabil, la un moment dat, aceste molecule de apa au trecut si prin corpul unui dinozaur. Poate ca apa cu care pregatesti ceaiul a fost odata sorbita cu pofta de un T-rex insetat!”


In plus, personajele principale, Annie si George, actioneaza astfel incat sa inspire copiii cititori sa isi urmeze pasiunile, sa nu renunte in fata provocarilor si sa accepte ajutorul copiilor cu alte aptitudini decat ei insisi. Povestea abordeaza si probleme sensibile care ii pot afecta pe copii in prezent, precum bullying-ul (hartuirea si intimidarea copiilor de catre alti copii), tulburari de invatare precum dislexia sau relatia parinte-copil.


George si luna albastra” este al cincilea volum din seria semnata de Lucy Hawking impreuna cu tatal ei, profesorul Stephen Hawking, publicata de editura Humanitas. Cand faceti lista de lecturi pentru aceasta vara, luati in considerare si aceasta serie, garanteaza o vacanta extrem de interesanta pentru copilul tau. Afla mai multe despre carte si citeste cateva pagini pe site-ul editurii Humanitas.


Poti castiga cartea „George si luna albastra” si „O zi din viata Deliei” oferite de editura Humanitas, participand la concursul de pe pagina noastra de Facebook, pana pe 22 iunie 2017.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe