characters characters

Utilizarea ilegala a internetului. Cum il inveti pe copil sa o evite?

Propus de: www.aimr.ro   |   14 decembrie 2010    |   3707 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

utilizarea ilegala a internetuluiAsociatia Industriei Muzicale din Romania ne-a pus la dispozitie un material util despre folosirea liegala a internetului si evitarea riscurilor pe care aceasta le implica. Desi a devenit pentru multi dintre noi aproape un obicei, download-ul de materiale protejate de dreptul de autor prezinta o serie de riscuri. Citeste mai departe pentru a afla ce spun reprezentantii AIMR despre acest subiect.

Copiii si tineri sunt tentati sa aiba acces la cele mai noi piese muzicale, filme si jocuri. Navigand pe motoarele de cautare dupa cea mai recenta piesa lansata de Eminem, de exemplu, vor gasi numeroase surse ilegale de punere la dispozitie a acestei piese. Responsabilitatea parintilor este cu atat mai mare cu cat mediul virtual ofera copiilor acces la persoane necunoscute si site-uri cu continuturi diverse.

Daca ti-ai auzit copilul vorbind despre „hub”, „share”, „torrent”, „DC++”, „download” si „upload” inseamna ca se expune sau va expune deja la riscuri importante – personale si legale. Detinerea si partajarea de materiale protejate de copyright fara licenta in calculatorul familiei pot avea consecinte grave de ordin material si legal pentru parinti.

Internetul este o masa foarte mare de informatie interconectata si trebuie sa te asiguri ca stii in permanenta ce fac copiii si ce informatii exista in calculatoarele din casa.

Riscuri majore:
1. Download/ Upload de programe, muzica si informatii protejate de copyright
2. Download de virusi care pot afecta informatia si sistemul
3. Transmiterea de informatii cu caracter personal, familial, financiar catre necunoscuti
4. Pornografie

Internetul este o lume in sine, cu bune si cu rele. Orice copil care descopera aceasta lume se loveste de tentatii, multe dintre ele fiind nocive dezvoltarii lui si multe fiind chiar ilegale. Utilizarea nesupravegheata a internetului poate afecta personalitatea si valorile morale pe care tu si scoala va straduiti sa le construiti copilului. Copiii nu au o experienta de viata suficienta pentru a discerne intre legalitatea si ilegalitatea unor acte, sunt vulnerabili la influente nefaste din partea unor necunoscuti care devin cerc de prieteni virtuali. Rolul vostru, al parintilor, devine cu atat mai important.

Ce poti face?  
1. Primul pas este accesul la calculator prin cunoasterea parolei. Totodata este recomandabil sa iti insusesti si cunostinte despre operarea calculatorului. Discuta cu copilul tau despre acest lucru, cere-i sa iti impartaseasca informatii despre utilizarea calculatorului.

2. Urmareste programele instalate pe calculator, de la sistemul de operare la toate celelalte programe ajutatoare.

3. Intereseaza-te care sunt cerintele scolare pentru acasa si ce programe sunt necesare pentru a crea un mediu legal de lucru copilului. Sunt multe programe utile care sunt gratuite. Cauta-le pe internet.

4. Verifica fisierele muzicale si filmele. Marea lor majoritate sunt ilegal descarcate in calculator, exceptie facand cazurile specifice in care stiti ca au fost cumparate. Discuta cu copilul tau despre informatiile pe care le-ai gasit. Explica-i riscurile la care va supun prin acest comportament. Asigura-te ca acele materiale vor fi sterse din calculator.

5. Achizitionati programele, muzica si documentele necesare tie si copilului. Urmareste posibilitatile de a reduce costurile acestora prin programe alternative sau gratuite, cu conditia ca acestea sa fie legale.

Necunoasterea legii poate duce la abateri foarte grave de la conduita sociala si la fapte aspru pedepsite de lege. De aceea, este bine sa supraveghezi activitatea copilului.

In Romania, Legea Nr.8/ 1996 reglementeaza dreptul de autor si drepturile conexe. Legea incrimineaza punerea la dispozitie a operelor protejate, inclusiv a celor muzicale, asupra carora au drepturi autorii, interpretii si producatorii de muzica:
„Art. 139 indice 8 – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.”


Material pus la dispozitie de www.aimr.ro
Asociatia Industriei Muzicale din Romania

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    GFK    21.05.2012 - 12:32
    Niciodata un adevarat artist nu va trai din drepturile de autor. Un adevarat artist iti umple un stadion intreg atunci cand vine sa concerteze; restul sunt doar niste nulitati, iar voi cei de la Asociatia Industriei Muzicale din Romania sunteti mai nuli decat ei. Patetic!
  • yuyuboy
    yuyuboy    16.09.2011 - 09:09
    Ce naiv...daca e sa dau crezare celor spuse aici rezulta ca 99% dintre tineri sunt infractori ... oricum programe ca DC plus si retele de cartier pierd teren...autorul articolului nu a auzit de YOU TUBE unde sunt postate piesele preferate chiar de catre autori, deh reclama gratis, iar pe urma... site-uri de genul "convert you tube to mp3" si iaca esti in legalitate cu toate piesele muzicale noi fara chesti de moralitate ieftina. PS cred ca pe CELINE DION, LADY GAGA, METTALICA, ETC, ii doare la dos cine le descarca piesele gratis. Doar artistii mediocri au acest argument privind drepturile de autor...
    Si in domeniul filmelor cine nu a auzit de PIRAT BAY ...perfect legal cu reprezentant in Parlamentul European...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe