characters characters

Invata decalogul pentru securitatea online a copiilor

Propus de: BitDefender.ro   |   14 aprilie 2010    |   3587 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Fascinatia copiilor pentru internet creste  de la an la an, iar talentul cu care cei mici butoneaza si navigheaza online a ajuns sa depaseasca de multe ori chiar nivelul parintilor. Tocmai din acest motiv, profesorii si parintii ar trebui sa fie informati despre riscurile de care se pot lovi copiii in sfera online, in special despre pericolele pe care le pun pradatorii online, internautii agresivi verbal si infractori. In acelasi timp, este bine sa-si educe copiii astfel incat sa poata evita capcanele si fraudele traditionale acestui mediu de interactiune virtuala.
 
 Copiii sunt tinte nevinovate pentru internautii rau-intentionati, care isi cauta victime pentru inginerii financiare, pentru abuzuri de natura pornografica sau chiar pedofilie. Principala masura pe care parintii trebuie sa o aplice pentru protejarea copiilor este educarea lor, comunicarea deschisa cu prichindeii si stabilirea unor reguli clare pentru folosirea in siguranta a calculatorului si implicit a internetului.

Fiecare copil, indiferent de varsta, trebuie sa fie instruit despre o anumita paleta de pericole din zona online, iar parintii si profesorii sunt cei mai in masura sa decida cand e momentul potrivit pentru expunerea celor mici la informatii precum riscul de a deveni victimele pradatorilor online sau a altor tipuri de abuzuri.

BitDefender
a schitat un mic “indreptar” pe baza caruia parintii si profesorii pot sa initieze un dialog despre securitatea online:

1. Solutiile de control parental sunt o componenta importanta pentru securitatea online. Despre acestea ar trebui sa se discute deschis astfel incat toata lumea sa inteleaga exact scopul lor, mecanismul de functionare si cum pot proteja intreaga familie de catre pericolele de pe World Wide Web.

2. Calculatoarele “de acasa” trebuie plasate intr-un loc frecventat de toata lumea, nu doar in camera copilului, astfel incat adultii sa poata monitoriza din cand in cand ecranul.

3. In momentul crearii de conturi pe retelele sociale, parintii sau profesorii trebuie sa verifice atent setarile de securitate ale site-ului respectiv
si sa contureze o lista a utilizatorilor de incredere cu care copilul poate interactiona online.

4. Copiii nu trebuie  sub nicio forma sa mearga la intalniri cu necunoscutii care i-ar putea contacta online.
Daca este totusi necesara o asemenea intalnire, un parinte sau un profesor trebuie neaparat sa-i insoteasca.

5. Cei mici trebuie obisnuiti sa incheie imediat si fara retineri conversatiile pe care le gasesc incomode
si este necesar sa fie invatati si cum sa procedeze in asemenea cazuri. In cazul in care un interlocutor din mediul online, poate chiar si un prieten, le provoaca o senzatie de frica, de confuzie, daca se simt incoltiti sau amenintati, copiii trebuie sa discute cat mai curand cu un adult care sa ii explice modurile prin care sa fie in continuare in siguranta.

6. Invata-l pe copil sa deosebeasca un mesaj email care contine spam, mesajele obscene sau agresive
si asigura-te ca nu trimit mai departe email-urile trimise in lant si care promit un noroc nesperat sau, dimpotriva, ghininon ingrozitor in functie de redirectionarea (sau nu ) a mesajului catre toata lista de prieteni.

7. Parintii si profesorii ar trebui sa caute frecvent numele copiilor cu ajutorul motoarelor de cautare si sa verifice rezultatele.
E foarte posibil ca astfel sa descopere bloguri pe care acestia le-ar putea avea, comunitati in care sunt activi sau informatii despre familie si prietenii acestora. Copiii trebuie invatati sa nu divulge informatii aparent banale, dar care pot fi folosite de infractori pentru fraudare online sau chiar pentru abuzuri in lumea reala.

8. Este foarte important ca parinti sa cunoasca si jargonul folosit de copii in discutiile online,
astfel incat sa inteleaga prescurtarile folosite si eventual sa isi dea seama cand cei mici se feresc de parinti.

9. In  timpul folosirii PC-ului in mediul scolar, elevii trebuie supravegheati indeaproape.
Daca sting brusc computerul, alterneaza paginile vizualizare si se distreaza copios si in grupuri in timpul orelor de studiu, cel mai probabil motivul de veselie sta in site-urile inadecvate pe care acestia le-ar putea vizita.

10. Elevii si chiar si copiii de varsta prescolara ar trebui sa inteleaga ca nu tot ce vad sau afla de pe internet este adevarat. Informatiile pe care oamenii le afiseaza despre ei insisi nu pot fi mereu de incredere, iar indivizii rau-voitori pot folosi o multime de metode prin care pot pacali sau chiar pune in situatii dificile in lumea reala.
 
Daca iei in considerare instalarea unui program de control parental, este bine sa stii cum il poti folosi. Pentru a afla mai multe despre functionarea acestui program si care sunt informatiile pe care le stocheaza despre activitatea copilului pe internet, poti vizualiza tutorialul BitDefender.
 
Autor: BitDefender.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe