characters characters

Frica, furia si tristetea in jocurile copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 octombrie 2016    |   1885 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

frica, furia si tristetea in jocurile copiilor
Daca esti parinte de prescolar, este posibil sa fi observat ca cel mic prefera din cand in cand jocuri in care se preface speriat, furios sau agresiv. Prin asemenea jocuri, copilul invata sa se imprieteneasca cu aceste emotii si sa le faca fata.

Joaca reprezinta pentru cei mici momentul in care pot sa se dezvolte din toate punctele de vedere. Prin joaca, copiii isi dezvolta abilitati fizice, manuale, abilitati intelectuale, sociale, precum si emotionale. Prin joaca, copiii invata cum sa isi regleze emotii de tipul fricii si furiei, invata sa si le tina sub control, abilitate care ii va ajuta si in viata de zi cu zi.

Joaca „periculoasa” este un tip de joaca foarte important pentru cei mici, mai ales din punct de vedere emotional. Copiilor le place sa fie urmariti de „monstri”, sa se sperie unii pe altii, sa fie aruncati in aer si prinsi de catre parinti sau dati in leagan tare. In toate aceste situatii, joaca periculoasa este distractiva pentru copil daca el stabileste limitele (cat de sus sa fie aruncat sau cat de tare dat in leagan). Joaca periculoasa este recomandata doar atunci cand este perceputa de catre copil a fi periculoasa, fara a pune cu adevarat siguranta lui in pericol.

In cazul copiilor mai mari, joaca periculoasa inseamna a te catara cat mai sus intr-un copac, a sari de la o inaltime mai mare, a inota o distanta mai mare decat de obicei sau a alerga cat mai repede. Copiii de toate varstele par a-si descoperi limitele in astfel de jocuri si incep sa isi asume riscuri moderate.

Joaca periculoasa presupune o combinatie de joaca si frica, alaturi de dorinta de a trai senzatii intense. Astfel, jocurile periculoase ajuta nu doar dezvoltarea unor abilitati fizice, ci si a unor abilitati emotionale de care copiii se vor putea folosi mai tarziu, in viata. Prin joaca periculoasa, copiii invata care este nivelul propriu de frica pe care il pot tolera si care sunt lucrurile si situatiile in care frica ii „ingheata”/imobilizeaza. Astfel, ei invata sa isi gestioneze frica astfel incat sa previna momentele in de spaima care i-ar putea bloca. Copiii invata ca frica este o emotie absolut normala si ca pot sa invete sa o depaseasca.

Joaca „agresiva” nu se refera doar la violenta fizica, ci la nivelul la care se gaseste agresivitatea in toate formele ei. Copiii se prefac ca se bat, se lupta si se tachineaza unii pe altii in joaca, ceea ce este sanatos (fara a ne referi la cazurile mai grave ce implica batai violente sau cazuri de bullying). In asemenea situatii, toti copiii implicati stiu ca este doar o joaca si se distreaza, nu sunt afectati emotional negativ. Este posibil ca un anumit nivel de violenta fizica sa apara, dar nu este unul care face rau copiilor. De obicei, cand unul dintre ei devine prea violent, ceilalti intrerup joaca in mod spontan, atrangandu-i astfel atentia asupra limitelor pe care le-a depasit. In situatiile de bullying, agresivitatea nu este distractiva pentru copilul victima si nici nu se opreste. Joaca agresiva inseamna la nivel de emotii, un amestec de frica si furie. Aceasta joaca este mult mai des intalnita in randul baietilor, iar prin aceasta, copiii invata limitele furiei proprii si modalitati de a o gestiona si de a o controla. Joaca agresiva poate aparea intre copiii care au incredere unii in altii si a caror intentie nu este de a face rau sau de a rani.

In alte situatii de joaca, este posibil ca furia si agresivitatea sa apara in mod real, din cauza diferentelor de opinie dintre cei mici :). Se recomanda ca in aceste situatii, daca siguranta copiilor nu este pusa in pericol, adultii sa intervina foarte putin, pentru a nu-i priva pe copii de sansa de a-si rezolva singuri problemele, disputele, de a invata sa se protejeze singuri si de a-si regla emotiile. Multe conflicte din timpul jocului ajung sa fie rezolvate pentru ca cei mici sunt motivati sa continue sa se joace impreuna. Alteori, jocul se intrerupe, cand copiii nu reusesc sa isi stapaneasca furia, deznodamant care este la fel de valoros pentru copii, invatandu-i despre consecintele propriilor actiuni si despre importanta colaborarii.

Joaca „fantezie” este o forma de joaca in care imaginatia joaca un rol mai important. Astfel, copiii aleg in joaca fantastica, cum mai este numita, teme care pot induce frica, furie sau tristete. Un studiu in Germania a aratat ca de exemplu, in joaca fantastica, doua fetite au pretins ca au ramas orfane, pierdute intr-o padure si inconjurate de animale salbatice. In cadrul jocului, cele doua fetite au folosit comportamente empatice, altruiste pentru a se ajuta reciproc sa isi regleze emotii precum frica si tristetea pierderii.

Indiferent de tipul de joaca pe care il prefera copilul tau, e important sa stii ca cei mici au nevoie de joaca pentru a se dezvolta din toate punctele de vedere. Studii realizate pe animale care au fost private de joaca arata ca in perioada de adult, acestea sunt afectatedin punct de vedere emotional, manifestand niveluri exagerate de teama in situatii moderat de amenintatoare. Animalele care au fost lasate sa se joace in mod instinctiv se pare ca se dezvolta mult mai bine emotional, iar in perioada adulta sunt mult mai capabile sa isi regleze emotiile si sa se adapteze conditiilor de viata, decat cele care au fost private de joaca in perioada copilariei. Cresterea numarului de copii cu probleme emotionale si de comportament este explicata de specialisti prin scaderea numarului de ore in care acestia se pot juca liber, inca de la cele mai mici varste.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/jblndl/4319111605/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe