characters characters

Emotiile parintilor in prima zi de scoala a copilului

Prima zi de scoala: mai emotionanta pentru parinti decat pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 septembrie 2016    |   8658 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Emotiile parintilor in prima zi de scoala
In spatele tuturor copiilor care incep un an nou scolar, se afla parinti ingrijorati, la fel de sau poate mai anxiosi decat copiii lor. Fiecare noua etapa din viata copilului va marca o noua etapa din viata parintelui, iar teama fata de necunoscut si ingrijorarea apar atat la cei mici, cat si la cei mari.

O data cu inceperea scolii, parintii pot trai sentimentul de pierdere. Fiecare parinte simte ca a pierdut sansa de a mai face lucruri distractive impreuna cu copilul, inainte de a incepe scoala. „Poate ar mai fi trebuit sa il invat asta.” ,„Pacat ca nu am avut timp sa ii mai citesc si din aceasta carte”, „Regret ca nu ne-am dus in acea excursie, doar familia noastra.” etc.

In plus, majoritatea parintilor constientizeaza la inceperea scolii cat de mult timp a trecut si cat de repede. Pentru mamici, inceputul de scoala al copilului poate insemna momentul de reevaluare al propriei vieti. Julie Bindeman, psiholog sustine ca inceputul de scoala inseamna o modificare in identitatea parintilor, cat si a copiilor. Indiferent de varsta pe care o au copiii, daca intra in clasele primare, gimnaziale sau de liceu, fiecare noua etapa marcheaza un pas catre independenta. Iar o mare parte din rolul si satisfactia parintilor se bazeaza pe nevoia copiilor de prezenta si implicarea lor. De aceea, aceste momente pot fi dificile pentru parinti. Acceptand insa aceste emotii si intelegand ca ele sunt naturale si sunt traite de majoritatea parintilor, pot fi depasite mai usor.

„Parintii nu se asteapta sa le lipseasca atat de mult copiii atunci cand acestia pleaca la scoala si isi doresc cel mai mult ca cei mici sa spuna in permanenta ca le duc lipsa. Lucru care nu se intampla de fiecare data, iar parintii isi dau seama ca ai lor copii invata sa se descurce singuri si nu mai au atat de mare nevoie de adulti ca pana in momentul anterior”, sustine Emilia Dowling, consultant in domeniul psihologiei copilului.

Inceputul de scoala este foarte greu pentru parinti deoarecepot aparea si alte doua sentimente: vinovatia si regretul. Acestea pot fi legate de momentele in care au tipat la copil, pentru momentele conflictuale si pentru lacrimile celui mic sau pentru cererile copilului care au fost refuzate de catre parinte.

Apoi, apar ingrijorarile legate de felul in care se descurca la scoala copilul: daca este atent la ore, daca a mancat pachetelul, daca se intelege sau nu cu colegii etc. „Ma ingrijoram in fiecare clipa intrebandu-ma oare ce face copilul meu. E bine? Se descurca? Isi face prieteni? A mancat? Este atent in clasa? Cel mai tare m-am suparat atunci cand profesoara mi-a spus ca a avut loc o altercatie intre copilul meu si un alt copil. Copilul meu pe care nu l-am crescut sa se bata si despre care n-as fi crezut niciodata ca va ajunge intr-o astfel de situatie.”, marturiseste o alta mamica.

In plus, inceperea scolii inseamna ca parintele pierde si mai mult controlul asupra dezvoltarii emotionale si intelectuale a copilului. „E dureros sa iti vezi copilul sub autoritatea unui cadru didactic, sa il vezi ca face ceea ce ii cere o alta persoana. Aici e vorba de a renunta la control si la propriile reguli si de a accepta regulile unei alte persoane”, mai adauga specialista. Oricat de implicat ramane parintele in educatia copilului, cateva ore pe zi, cel mic ramane in afara controlului parintelui, lipsit de sprijinul, indrumarea si ajutorul acestuia.

Un alt lucru de luat in considerare il reprezinta existenta mai multor copii in familie, insa numai unul care incepe scoala. Acesta va avea nevoie de mai multa atentie, in timp ce faptul acesta va starni nemultumire in randul celorlalti copii. In astfel de cazuri se recomanda incurajarea cooperarii intre frati.

Iata cateva recomandari pentru parinti atunci cand copilul lor incepe scoala:

  • Incurajeaza-ti copilul la inceput de scoala aratandu-i atitudinea ta pozitiva cu privire la un nou inceput atat pentru el, cat si pentru tine.
  • Cere ajutorul partenerului tau de viata cu privire la pregatirea pachetului pentru scoala sau transportarea copilului zi de zi.
  • Cauta grupuri de sprijin online al parintilor de scolari, grupuri in care poti gasi solutii la problemele pe care le vei intampina, insa si sprijin emotional.
  • Evita sa dai vina pe partenerul de viata. In familie e important ca cei doi soti sa fie parteneri si nu dusmani ori persoane care sa intre in competitie.
  • Aminteste-ti intotdeauna ca cel mic nu trebuie protejat prea mult. Are nevoie sa invete sa functioneze singur intr-un context diferitdecat cel din familie sau de la gradinita.
  • Implica-te in activitatile pentru parinti organizate la scoala. Vei ramane astfel conectat cu cadrul didactic si informat in legatura cu evenimentele din scoala.

De asemenea, iata cateva cifre legate de emotiile si gandurile parintilor la inceputul scolii:

  • Mai bine de jumatate din mamicile prezente la deschiderile de an scolar plang.
  • Trei sferturi din parinti au impresia ca inceputul de an scolar e de fapt sfarsitul unei epoci pentru ei.
  • O buna parte dintre parinti se gandesc sa mai faca un copil atunci cand cel pe care il au incepe scoala pentru a nu ramane singuri si a se simti din nou tineri,
  • Pentru mai mult de jumatate dintre parinti, inceperea scolii ii face sa isi dea seama cat de repede a trecut timp.
  • Sapte din 10 parinti declara ca simt ca fiul sau fiica lor a crescut prea repede.
  • Aproape 50% dintre parinti declara ca simt lipsa copilului dupa ce acesta incepe scoala, o treime dintre ei declara ca le este dor de zgomotul pe care prezenta copilului il facea in casa, iar un sfert dintre ei declara ca le lipsesc activitatile distractive pe care le faceau impreuna cu cel mic.

*Datele sunt preluate din studiul Fairy Non Bio din 2014.


Luand in considerare toate aspectele acestui pas important, al inceperii scolii, este de inteles de ce nu doar copiii plang, uneori in prima zi de scoala, ci si parintii. :) Dupa ce ai trait insa tristetea sau nelinistea legata de acest nou inceput, este momentul sa te gandesti cu entuziasm la viitor si la toate lucrurile frumoase care vor face parte din viata copilului tau de acum inainte.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Pregatirea emotionala pentru inceperea scolii
    Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
    12 mai 2023   

    Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.

  • Teama de noul an scolar
    Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
    25 august 2022   

    Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.

  • Inceperea scolii
    Înapoi la școală. Cum îl pregătim pe copil pentru programul zilnic
    18 august 2022   

    După lunile de vacanță de vară, revenirea bruscă la programul școlar poate fi dificilă pentru cei mici. De aceea, este recomandat să începi treptat să îl pregătești pe copil pentru începerea anului școlar.

Mai multe